Κατηγορίες: Τοπικά

Χωρίς στοιχεία η απάντηση της ηγεσίας της ΔΕΥΑΜΒ για το «φιάσκο» με τη λυματολάσπη στο Βιολογικό

Χωρίς απαντήσεις επι της ουσίας είναι η αναφορά που καταθέτει ο Στέργιος Παπαευσταθίου στην ερώτηση της «Επιλογής Ευθύνης» για το φιάσκο του Βιολογικού, μετά από συνεργασία με εταιρεία που προσέλαβε η δημοτική αρχή για τη διαχείριση της λυματολάσπης. Ο Στέργιος Παπαευσταθίου παραδέχεται ότι καμία υπηρεσία της Επιχείρησης δεν συνέστησε συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία, αλλά η δημοτική αρχή από μόνη της αποφάσισε να την προσλάβει. Δεν απαντάται το ερώτημα εάν η ιδιωτική εταιρεία θα πληρωθεί και κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν δίνεται για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η απάντηση:

-Η περαιτέρω διαχείριση ή και εκμετάλλευση της αφυδατωμένης λάσπης, που παράγεται στις ΕΕΛ ως παραπροϊόν της επεξεργασίας λυμάτων, είναι στο επίκεντρο της προσοχής της ΔΕΥΑΜΒ τα τελευταία χρόνια. Και αυτό συμβαίνει, διότι αφενός επίκεινται αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τους όρους διάθεσης της αφυδατωμένης λάσπης στους ΧΥΤΑ και αφετέρου η αφυδατωμένη λάσπη είναι υπό προϋποθέσεις αξιοποιήσιμη.

-Στο πλαίσιο αυτό, κατά το παρελθόν, η ΔΕΥΑΜΒ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προχώρησε σε πειραματικές καλλιέργειες, χρησιμοποιώντας ως λίπασμα την αφυδατωμένη λάσπη. Πρόσφατα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, υπέβαλε πρόταση, προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την παραγωγή ενέργειας από την αξιοποίηση της λάσπης, μέσω της μεθόδου της αεριοποίησης. Η πρόταση αυτή, όμως, βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αξιολόγησης και δεν είναι βέβαιο, εάν τελικά θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

-Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΣΥΔΙΣΑ, η μεταφορά και η απόθεση της αφυδατωμένης λάσπης των ΕΕΛ στο ΧΥΤΑ είναι προβληματική, καθώς, εξαιτίας της υγρασίας που περιέχει σε ποσοστά 80%, προκαλεί δυσλειτουργία στην αξιοποίηση του παραγόμενου, από την αποδόμηση των απορριμμάτων, βιοαερίου.

-Έτσι, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, με βασικό στόχο τη μείωση των ποσοτήτων της αφυδατωμένης λάσπης, που ανέρχονται σε 6.500 τόνους ανά έτος, ήρθε σε επαφή με την εταιρεία ΕΔΙΑΣ, η οποία διαβεβαίωνε την άμεση, οικονομική και ασφαλή περαιτέρω διαχείριση της ιλύος.

Η σύμβαση για την πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου ύψους δαπάνης 19.400,00€ πλέον ΦΠΑ, ελέγχθηκε από τη Διοίκηση και τις Δ/νσεις α) Προγραμματισμού & Νέων Υποδομών και β) Λειτουργίας & Συντήρησης Υποδομών. Στη διαμόρφωση των όρων της σύμβασης συμμετείχε το τμήμα Αποχέτευσης & ΕΕΛ. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, εάν παρατηρηθεί σε δύο (2) συνεχόμενες μετρήσεις υπέρβαση των οριακών τιμών εξόδου της ΑΕΠΟ ή των ποσοστών μείωσης, έστω και σε μια παράμετρο και εφόσον αιτιολογημένα οφείλεται στις υποδείξεις ρυθμίσεων του παρόχου, το πρόγραμμα διακόπτεται, όπως ακριβώς έγινε στις 20.11.2015.

-Η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωνε για τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής και τα προβλήματα που αυτή αντιμετώπιζε, με γνώμονα την υλοποίηση αφενός της σύμβασης και αφετέρου την επίτευξη του στόχου του πιλοτικού προγράμματος για μείωση της παραγόμενης ιλύος κατά 70% (άλλωστε μέχρι και τη διακοπή δεν απομακρύνθηκε καθόλου λάσπη από τις ΕΕΛ). Με την παραβίαση των όρων της σύμβασης σχετικά με την ποιότητα εκροής, η υπηρεσία εισηγήθηκε με το υπ’αριθμ. Πρωτ. 13674/20.11.2015 υπ. Σημ. της Υπεύθυνης παρακολούθησης του προγράμματος και η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε άμεσα, στην διακοπή του στις 20.11.2015..

-Κατά την ενημέρωση απο τον Δήμαρχο Βόλου στις 9 Νοεμβρίου 2015 που πραγματοποιήθηκε στις ΕΕΛ, λόγω της παρουσίας του παρόχου, του ζητήθηκε ενημέρωση επί της διαδικασίας και λειτουργίας του προγράμματος και δεν είχε τον χαρακτήρα της παρουσίασης.

-Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος εκτός από τις περιπτώσεις περιοδικών  απορύθμισεων του συστήματος, η ποιότητα της εκροής των ΕΕΛ ήταν εντός των οριζόμενων στους Περιβαλλοντικούς Όρους, ενώ δεν είχε απαιτηθεί η απομάκρυνση ιλύος. Αυτός ήταν και ο κύριος στόχος του πιλοτικού προγράμματος, εφόσον όμως θα οδηγούσε σε σταθερή λειτουργία το σύστημα χωρίς τις, μέχρι τότε, περιοδικές απορρυθμίσεις του. Ο συγκεκριμένος στόχος δεν επετεύχθη,και το πρόγραμμα διεκόπη με πλήρη υπαιτιότητα του παρόχου.

-Έχουν ληφθεί δείγματα από την έξοδο των ΕΕΛ από τη Δ/νση Περιβάλλοντος στις 30.12.2015, τα αποτελέσματα των οποίων δεν μας έχουν κοινοποιηθεί. Από τις αναλύσεις που διενήργησε η ΔΕΥΑΜΒ κατά το μήνα Δεκέμβριο, φαίνεται ότι όλες οι παράμετροι παρακολούθησης των ΕΕΛ επανήλθαν στα φυσιολογικά τους επίπεδα και εντός των ορίων της ΚΥΑ οικ.197493/10.04.2012.

-Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε στις 05.10.2015 με προσθήκη, στην είσοδο της πρωτοβάθμιας καθίζησης, 2 kg μικροοργανισμών ανά ημέρα και ταυτόχρονη διακοπή λειτουργίας της μονάδας αφυδάτωσης. Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος εκτός από τις περιπτώσεις περιοδικής απορύθμισης του συστήματος, η ποιότητα της εκροής των ΕΕΛ ήταν εντός των οριζόμενων στους Περιβαλλοντικούς Όρους, ενώ δεν είχε απαιτηθεί η απομάκρυνση ιλύος. Όμως, μετά τη διακοπή του προγράμματος, η ΔΕΥΑΜΒ παρέλαβε τις ΕΕΛ, των οποίων, όμως, οι λειτουργικές παράμετροι ήταν όλες εκτός των καθορισμένων δεδομένων σχεδιασμού με πλήρη υπαιτιότητα του αναδόχου. Μέσω των ρυθμίσεων του αναδόχου, είχαν αποθηκευτεί τεράστιες ποσότητες ιλύος, σε όλες τις μονάδες πάχυνσης της λάσπης και κυρίως στον αερισμό, με αποτέλεσμα τη «βλάβη» του επιπέδου επεξεργασίας και τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων.

-Το πρόγραμμα διεκόπη από την Υπηρεσία στις 20.11.2015. Στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2016  παρατείθενται όλα τα προτεινόμενα έργα του έτους.Κρατήθηκε προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της αποτυχίας της εφαρμογης του προγράμματος και να δοθούν οι σχετικές απαντήσεις. Ετσι αν διερευνώντας τα αίτια, προέκυπταν διορθωτικές κινήσεις για την ασφαλή  λειτουργία του προγράμματος , θα είχαμε την πρόβλεψη προκειμένου αυτό να εκτελεστεί.Αλλοστε το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν συνιστά και απόφαση για την εφαρμογή ή όχι  οποιασδήποτε ενέγειας αφού το Δ.Σ. είναι αυτό που κάθε φορά αποφασίζει για την εκτέλεση της.

-Μετά την διακοπή του προγράμματος η υπηρεσία πραγματοποίησε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η εγκατάσταση να επανέλθει όσο το δυνατό συντομότερα στην πρότερη κατάσταση.Με συντονισμένες ενέργειες όλων των στελεχών το σύστημα επανήλθε και ταυτόχρονα εστάλει στο τμήμα Περιβάλλοντος πλήρης αναφορά συνοδευόμενη με όλα τα στοιχεία . Η διοίκηση ποτέ δεν έκρυψε τίποτα  από κανέναν και μάλιστα με αίσθημα ευθύνης έπραξε το καθήκον στο ακέραιο.

-Το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Ιλύος των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου», δεν σταμάτησε να αποτελεί για την Διοίκηση και κατ’ επέκταση για την Επιχείρηση η λύση για το πρόβλημα της λυματολάσπης.Η ΔΕΥΑΜΒ ουδέποτε σταμάτησε τις διαδικασίες για την υποβολή πρότασης και την χωρίς εκκρεμότητες αξιολόγησή της. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε φάκελλος για την έγκριση της μελετοκατασκευής και έκδοσης περιβαλλοντικών όρων για τα οποία έχοντας ολοκληρώσει την υποβολή των απαραίτητων στοιχείων αναμένονται οι εγκρίσεις. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε στην εκπόνηση του προγράμματος με την ελπίδα, εφόσον αυτό πετύχαινε, θα μας έδινε λύσεις αποφυγής του κόστους λειτουργίας που θα προέκυπτε από την λειτουργία των εγκαταστάσεων από την διαχείρηση της ιλύος.

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Λάρισα: Αφαντος 40χρονος που μαχαίρωσε τρεις στις Πινακάτες -Το γλέντι και η ανυποψίαστη οικογένεια

Την ίδια με την πρωτόδικη απόφαση, ποινή 20ετούς κάθειρξης διατήρησε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ)…

3 Δεκεμβρίου 2023

Σεισμός στις Φιλιππίνες: Επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά τον εγκέλαδο οι κάτοικοι – Πάνω από 600 μετασεισμοί

Οι αρχές στις Φιλιππίνες επέτρεψαν στους κατοίκους να επιστρέψουν σήμερα στα σπίτια τους μετά τον…

3 Δεκεμβρίου 2023

Μήνυμα του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία

Αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα, Στην ευαγγελική περικοπή της σημερινής…

3 Δεκεμβρίου 2023

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την…

3 Δεκεμβρίου 2023

Επίθεση ενόπλου στο κέντρο του Παρισιού: Ένας νεκρός – Ο δράστης φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

Συναγερμός σήμανε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στον Πύργο του Άιφελ,…

3 Δεκεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 3/12

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής:   ΕΡΤ 3 17.15 Μαρούσι-Άρης -Ζ-…

3 Δεκεμβρίου 2023