Τοπικά

Χωρίς ράμπα ένας στους δύο χώρους εστίασης στον Βόλο – Σημαντική έρευνα για την προσβασιμότητα από το ΕΕΕΕΚ

Χωλαίνει η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους διάφορους χώρους που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα, όπως κατέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Βόλου στο πλαίσιο της εκστρατεία ECOMOBILITY που αφορά στην οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση.
Ενδεικτικά το 50% των χώρων εστίασης και διασκέδασης που ρωτήθηκαν στην έρευνα, δεν είχε ράμπα, ενώ μόνο το 20% διαθέτει τουαλέτα για αναπηρία. Επίσης σε κανένα δεν υπάρχει κατάλογος Braille για να εξυπηρετούνται τα άτομα με αναπηρία όρασης.
Ζητήματα προσβασιμότητας παρατηρούνται τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε μουσεία.
Χθες στην Παλαιά Ηλεκτρική πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τον Δήμο Βόλο και την εκστρατεία ECOMOBILITY που διοργανώνεται για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Φέτος, για τέταρτη χρονιά, υλοποιείται και η παράλληλη Εκστρατεία FREE MOBILITY που αφορά στην ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη .
Από τα σχολεία του Δήμου Βόλου συμμετέχουν φέτος το 8ο Γυμνάσιο Βόλου (ECOMOBILITY) και το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Βόλου (FREEMOBILITY) με εργασίες που παρουσίασαν χθες.
Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Βόλου συμμετέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά στην εκστρατεία του FREE MOBILITY.
Η ομάδα των 8 μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Βόλου υπό την καθοδήγηση των Ειρήνη Λάμπρου, Μαρία Μαυροφριδάκη και Μαρία Παπαδοπούλου για τέσσερεις μήνες εργάστηκαν συστηματικά μέσα από πλήθος δράσεων.
Η ομάδα του Free Mobility φέτος ερεύνησε και κατέγραψε τα προβλήματα της πόλης μας όσον αφορά στον τουρισμό και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.
Μεταξύ των δράσεων που ανέπτυξαν, ήταν η δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου για θέματα αναπηρίας το οποίο μοιράστηκε σε χώρους εστίασης, καφετέριες και ξενοδοχεία, οι εικαστικές δημιουργίες εντός του σχολείου, το θεατρικό δρώμενο, η έρευνα με ερωτηματολόγιο σε χώρους εστίασης, σε καφετέριες, σε ξενοδοχεία και σε Μουσεία, οι συνεντεύξεις με εκπροσώπους συλλόγων ατόμων με αναπηρία, γονείς, συναδέρφους και φίλους του σχολείου.
Η ομάδα του FREE MOBILITY θα συνεχίσει τις δράσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους γιατί το κομμάτι του τουρισμού είναι μεγάλο και το χρονικό διάστημα της εκστρατείας πολύ μικρό για να χωρέσουν όλα.
Χθες στην εκδήλωση συμμετείχαν με ενθουσιασμό οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου που ενεργοποιήθηκαν στην έρευνα.
O συντονιστής εκστρατείας ecomobility και free mobility κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος επισήμανε πως στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση των νέων και, όπως παρατηρούμε στην εξέλιξη της 15ετίας, βλέπουμε σε ποσοστό 30% βελτίωση της συμπεριφοράς των πολιτών. Αναφορικά με τις συνθήκες υπάρχουν πόλεις που άλλαξαν προς το καλύτερο.

Προτάσεις από το 8ο Γυμνάσιο Βόλου
Ενδιαφέρουσες ήταν και οι προτάσεις των μαθητών του 8ου Γυμνασίου Βόλου για την ανάγκη επέκτασης των ποδηλατόδρομων στον Βόλο, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ποδηλάτες.
Ο διευθυντής κ. Ανδρέας Συκιώτης επισήμανε πως οι μαθητές ενεργοποιήθηκαν για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά στην προσβασιμότητά τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το