Τοπικά

Χωρίς “ομπρέλα” τα ανήλικα θύματα

Κανένας επίσημος φορέας στη χώρα δεν διαθέτει συνολικά στατιστικά στοιχεία για τα παιδιά που αποτελούν κάθε χρόνο θύματα παραμέλησης και κακοποίησης, καθώς οι μηχανισμοί που αναλαμβάνουν την προστασία τους, λειτουργούν αυτόνομα και αποσπασματικά, χωρίς την ομπρέλα ενός κοινού θεσμικού πλαισίου. Αυτονόητα στη λύση τους προβλήματα εξακολουθούν να ταλανίζουν όλους τους φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη και την προστασία των ανηλίκων θυμάτων εγκληματικών πράξεων.
Η ανάλυση για την αποσπασματική δράση των μηχανισμών προστασίας παιδιών έγινε χθες σε σεμινάριο με θέμα τα ζητήματα ανήλικης θυματοποίησης και τις προεκτάσεις στην ποινική διαδικασία.
Η νομικός Φωτεινή Βερβερίδου, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου του Sheffield στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που παραμένει άλυτο στην Ελλάδα, όταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός προστατευτικού νομικού περιβάλλοντος για τη συμμετοχή των θυμάτων εγκλημάτων στην ποινική διαδικασία.
Η προσήλωση του εθνικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στον ρόλο του δράστη δικαιολογεί αυτήν την πρόσφατη νομοθετική προσπάθεια για την εξισορρόπηση των δικαιωμάτων των μερών μίας ποινικής υπόθεσης ενισχύοντας τον ρόλο του θύματος. Για τον σκοπό αυτό, το θεμελιώδες νομικό κείμενο, υιοθετήθηκε για τη θέσπιση των ελάχιστων προτύπων για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των θυμάτων σε κάθε κράτος-μέλος και ενσωματώθηκε, με μεγάλη καθυστέρηση, από την Ελλάδα με τον Νόμο 4478/2017.
Μια τέτοια Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν θα μπορούσε, ωστόσο, να θεωρηθεί πλήρης χωρίς να περιέχει ρητή ρύθμιση του καθεστώτος της προστασίας των ανήλικων θυμάτων, πάντοτε υπό το πρίσμα της προώθησης μίας φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης.
«Σε αυτό το πλαίσιο, γεννήθηκε και η πρόταση για το ερευνητικό έργο E-PROTECT, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των δικαιωμάτων του ανηλίκου θύματος και της θέσης που αυτό λαμβάνει εντός του συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης, στον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας και στη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου διασύνδεσης των κύριων παραγόντων παιδικής προστασίας. Για την υλοποίησή του συνεργάζονται πέντε εταίροι από πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίοι έχουν εκπονήσει εθνικές μελέτες για την ενσωμάτωση της Οδηγίας στην εσωτερική νομοθεσία επιλεγμένων κρατών-μελών, καθώς και μελέτες σχετικά με την ατομική αξιολόγηση των αναγκών των ανήλικων θυμάτων κατά τη συμμετοχή τους στην ποινική διαδικασία», τόνισε η κ. Βερβερίδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το