Τοπικά

Χωρίς πυρασφάλεια το 60% των πολυκατοικιών στον Βόλο

Μετρημένοι στα δάκτυλα είναι όσοι διαθέτουν στα σπίτια τους σύστημα πυρανίχνευσης στη Μαγνησία, παρά το γεγονός ότι από 7 Μαΐου 2018 είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου (ΠΔ 41 άρθρο 1) για τους ιδιοκτήτες νεόδμητων οικοδομών (για κτίσματα από τρεις ορόφους και πάνω) να έχουν αυτόνομους ανιχνευτές πυρανίχνευσης. Συμμορφωμένο είναι ένα ποσοστό μικρότερο του 10% ενώ όσοι έχουν εγκαταστήσει το έκαναν επειδή ήθελαν να νοικιάσουν το σπίτι τους μέσω AirBnB γιατί το ζητούσαν οι πελάτες…

Σύμφωνα με τον νόμο ανιχνευτές τοποθετούνται στους χώρους των υπνοδωματίων και στην κουζίνα. Παράλληλα παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου η ύπαρξη πυρασφάλειας στις πολυκατοικίες με την παρουσία πυροσβεστήρων σε κάθε όροφο, εν τούτοις μόλις σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 30% με 40% συμβαίνει αυτό, αφού λόγω της κρίσης τα έξοδα περιορίστηκαν στο ελάχιστο για τους ενοίκους, μολονότι το τελευταίο διάστημα ολόκληρες κατοικίες καταστράφηκαν από φωτιές που ξέσπασαν από διάφορες αιτίες στη Μαγνησία.

Εγκληματική αμέλεια
Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το γεγονός ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, καταστημάτων, αποθηκών να μην διαθέτουν σύστημα πυρανίχνευσης, ακόμα και όταν στους χώρους τους έχουν αποθηκευμένα επικίνδυνα υλικά, ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου Χαρ. Πόζογλου. Σημειώνει ότι κάποιοι είναι ιδιαίτερα αμελείς δημιουργώντας κινδύνους για περιουσίες, αφού η πυρανίχνευση μπορεί να λειτουργήσει για τον περιορισμό της φωτιάς μέχρι να φτάσει η πυροσβεστική.

Συμμόρφωση
Αντιθέτως αρκετά καλή παρουσιάζεται η εικόνα αναφορικά με την ύπαρξη μέτρων ασφαλείας για το ενδεχόμενο φωτιάς σε επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια και βιοτεχνίες του Νομού.
Σύμφωνα με αξιωματικό του γραφείου Πυρασφάλειας της Π.Υ. Βόλου τηρούνται επαρκώς τα μέτρα ασφαλείας, ενώ και το προσωπικό σε μεγάλο βαθμό είναι ενημερωμένο για τις ενέργειες που απαιτούνται να κάνουν σε μια δύσκολη κατάσταση.
«Η ύπαρξη ανιχνευτή καπνού σε κάποιο σπίτι είναι ένα καλό προληπτικό μέτρο πυροπροστασίας». σημειώνει

Μέσα πυροπροστασίας
Ο ιδιοκτήτης επιχείρησης αναφορικά με την πυροπροστασία στον Βόλο Θωμάς Μαλαμίδης κάνει λόγο για μεγάλη έλλειψη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με την πυρασφάλεια. Όπως λέει η κατάσταση αυτή αλλάζει κάπως, μόνο σε περίπτωση που κάποιος γίνει μάρτυρας σε κάποιο περιστατικό με φωτιά. «Την επόμενη ημέρα θα αναζητήσει έναν πυροσβεστήρα για να μην πάθει τα ίδια με τον γείτονα και τον φίλο του».
Οι ανιχνευτές λειτουργούν με μπαταρία, δεν απαιτείται να γίνει εγκατάσταση για να λειτουργήσουν με την τιμή τους να είναι προσιτή ξεκινώντας από 10 ευρώ το τεμάχιο με μπαταρία 9 βολτ. Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης ανιχνευτές που η μπαταρία τους διαρκεί πέντε χρόνια με το κόστος να ανέρχεται στα 20 ευρώ, ενώ σε άλλους που η μπαταρία είναι λιθίου και διαρκεί 12 χρόνια κοστίζουν περίπου 30 ευρώ.
Δεν απαιτείται η συντήρησή τους παρά μόνο ένας έλεγχος που γίνεται πατώντας ένα κουμπί για τη «ζωή» της μπαταρίας. Στα καταστήματα μπορεί να εντοπίσει κάποιος ασύρματους ανιχνευτές καπνού που έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούν τον ιδιοκτήτη αποστέλλοντάς του μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Σχετικά με το θέμα της πρόληψης μιας ενδεχόμενης φωτιάς μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια τόσο για την περιουσία, όσο και για τη ζωή κάποιου η ύπαρξη πυροσβεστήρα, ο οποίος θα προλάβει τη φωτιά προτού επεκταθεί.
Πλέον έχουν κυκλοφορήσει πυροσβεστήρες που ονομάζονται νέου τύπου που μπορούν χρησιμοποιηθούν σε όλες τις κατηγορίες φωτιάς, στερεά καύσιμα, υγρά και στα λίπη. Επίσης οι κάτοχοι πυροσβεστήρων θα πρέπει να ελέγχουν την κατάστασή τους και ειδικότερα να προσέχουν εάν ο δείκτης στο νανόμετρο βρίσκεται στο πράσινο, αλλά και να τον έχουν σε εμφανές σημείο για να προλάβουν τη φωτιά.
Αντιπυρικές κουβέρτες που μπορούν να πεταχτούν σε περίπτωση που κάποιο μαγειρικό σκεύος πήρε φωτιά ή ξέφυγε η φωτιά από το τζάκι, σβήνοντάς την τελείως ή μειώνοντας την έντασή της.
Όσοι διαθέτουν φιάλες προπανίου ή σόμπες με αέριο θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτουν αυτόνομο ανιχνευτή αερίου, καθώς σε περίπτωση που ένα παιδί το ανοίξει κατά λάθος ο ανιχνευτής θα αρχίσει χτυπά σαν συναγερμός και ο ιδιοκτήτης αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που υπάρχει και κλείνει την παροχή αερίου για την αποφυγή της πιθανότητας έκρηξης.

Όχι μπάρμπεκιου στα τζάκια
Παράλληλα είναι επιβεβλημένος ο ετήσιος καθαρισμός των τζακιών που υπάρχουν στα σπίτια, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να ψήνουν κρέας στο τζάκι, καθώς τα λουκάνικα και τα υπόλοιπα κρεατικά έχουν λίπος που με την καύση γίνεται πυκνός καπνός, ο οποίος δεν μπορεί να αποβληθεί ολοκληρωτικά από την καμινάδα και μένει στα τοιχώματα ανάμεσα στο τζάκι και στην καμινάδα. Έτσι σε περίπτωση που κάποιος τοποθετήσει παραπάνω ξύλα και αναπτυχθούν μεγαλύτερες θερμοκρασίες, θα λιώσουν αυτά τα υπολείμματα και θα ξεσπάσει φωτιά.

Τι κάνουμε σε πυρκαγιά
Ο κ. Μαλαμίδης σημειώνει πως άμα πάρει φωτιά το λάδι σε τηγάνι ή κατσαρόλα δεν πετάμε ποτέ νερό γιατί αφενός μεν δεν θα σβήσει και αφετέρου δε υπάρχει κίνδυνος το νερό να εξοστρακιστεί προξενώντας μας εγκαύματα.
Άμα ξεσπάσει πυρκαγιά στο σπίτι διατηρούμε την ψυχραιμία μας και σε περίπτωση που καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε κλείνουμε τον γενικό διακόπτη του ρεύματος και φεύγουμε από το σπίτι, τηλεφωνώντας στην Πυροσβεστική (199). Σε εγκλωβισμό, μέχρι να φτάσει βοήθεια, μπορούμε να βρέξουμε μια πετσέτα, να τη στραγγίσουμε τοποθετώντας την στο πρόσωπό μας, εκτός από τα μάτια. Ο τρόπος αυτός μας βοηθά με τον έντονο καπνό που υπάρχει.
«Αναφορικά με την πυρασφάλεια επιδεικνύουμε επιπολαιότητα σε βαθμό κακουργήματος, καθώς πρόκειται για την ίδια μας τη ζωή, των παιδιών μας» αναφέρει ο κ. Μαλαμίδης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το