Τοπικά

Χωρίς προηγούμενο σύμπτωμα το 50% των θανάτων από καρδιά

Ένας στους δύο στην Ελλάδα που πεθαίνουν από κάποιο καρδιακό νόσημα, δεν είχαν εμφανίσει πριν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, στοιχείο που υποδηλώνει την αναγκαιότητα της πρόληψης για τους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για το 2022 τα άτομα που νοσηλεύτηκαν με κάποια πάθηση στην καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου άγγιξαν τους 2.500 με κύρια αιτία το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την καρδιακή ανεπάρκεια.
Αρκετοί από αυτούς εντάσσονται στην ηλικιακή κατηγορία των 50-55 ετών που είναι και η περίοδος των ανδρών, όπου εμφανίζονται τα πρώτα καρδιακά επεισόδια.
Αυτή φαίνεται πως είναι η πιο επικίνδυνη ηλικία για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες τα προβλήματα παρουσιάζονται μια δεκαετία μετά.
Στην Ευρώπη των 49% όλων των θανάτων προέρχονται από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης το 50% των θανάτων αυτών προέρχεται από στεφανιαία νόσο και το 1/3 από ισχαιμικό του μυοκαρδίου.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Βασίλης Σαράκης ανέφερε πως «στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν 50.000 άτομα από καρδιαγγειακές παθήσεις εκ των οποίων οι 17.000 από ισχαιμία του μυοκαρδίου, όπως είναι το έμφραγμα. Μάλιστα το 50% αυτών που πεθαίνουν, δεν είχαν εμφανίσει πριν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η στεφανιαία νόσος προσβάλλει άνδρες στην ακμή της ζωής τους, ενώ η μέση ηλικία που εμφανίζεται το πρώτο έμφραγμα είναι για τους άνδρες μεταξύ 50-55 ετών. Οι γυναίκες εμφανίζουν όλες αυτές τις παθήσεις μια δεκαετία αργότερα».

Ο κ. Σαράκης πρόσθεσε πως «η κύρια αιτία της ισχαιμίας του μυοκαρδίου, είναι η αθηρωμάτωση των στεφανιαίων αρτηριών που ξεκινά από την πρώτη δεκαετία της ζωής, ενώ στην τρίτη δεκαετία της ζωής δημιουργούνται οι αθηρωματικές πλάκες που, όταν πάθουν ρήξη, δημιουργούν τα οξέα ισχαιμικά συμβάματα, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μάλιστα το 25% από τους εμφραγματίες πεθαίνουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Έτσι έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη και η αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν την αθηρωμάτωση, όπως είναι το κάπνισμα, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κακή διατροφή, το αυξημένο βάρος, ο καθιστικός τρόπος ζωής. Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλλει και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι κλιματικές αλλαγές με αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και οικονομικοί παράγοντες. Γι’ αυτό και η προτροπή των γιατρών είναι να πείσουν κάποιον να προλαμβάνει και να αντιμετωπίσει αυτούς τους παράγοντες, κάτι βέβαια που δεν είναι εύκολο να συμβεί. Έτσι οι γιατροί πρέπει να αφιερώσουν ακόμη περισσότερο χρόνο για να πείσουν κάποιον να αλλάξει προς το καλύτερο. Από την άλλη πρέπει, όταν κάποιος αισθανθεί μια ύποπτη ενόχληση στην περιοχή του θώρακα, του τραχήλου και των άνω άκρων, να μεταβεί όσο το δυνατόν συντομότερα στο Νοσοκομείο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση ενός οξέος στεφανιαίου συνδρόμου θα του σώσει τη ζωή. Επίσης στην περίοδο της πανδημίας υπήρξαν αρκετοί με καρδιακά προβλήματα έφυγαν από τη ζωή, γιατί δεν μετέβηκαν έγκαιρα στο Νοσοκομείο φοβούμενοι τον κορωνοϊό».
Από τον Ιούλιο του 2022 που άρχισε να λειτουργεί το αιμοδυναμικό εργαστήριο στο «Αχιλλοπούλειο», πραγματοποιήθηκαν 330 στεφανιογραφίες και 110 αγγειοπλαστικές.
Το μήνυμα των καρδιολόγων είναι πως η πρόληψη πρέπει να είναι διά βίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το