Τοπικά

Χωρίς πιστούς στον μητροπολιτικό ναό ο φετινός εορτασμός του Αγίου Νικολάου

Πολύ διαφορετικός σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές θα είναι o φετινός εορτασμός του πολιούχου Αγίου Νικολάου, καθώς λόγω της πανδημίας θα ισχύσουν σημαντικά περιοριστικά μέτρα.
Αυτό σημαίνει ότι ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου θα παραμείνει κλειστός για τους πιστούς την ώρα τέλεσης της θείας λειτουργίας μεθαύριο Κυριακή. Εντός του ναού θα βρίσκονται οι ιερείς με τον μητροπολίτη και τους ιεροψάλτες. Επίσης και η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί εντός του ναού και όχι όπως γινόταν όλα τα χρόνια στους κεντρικούς δρόμους με κατάληξη την παραλία.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει διασπορά του ιού, όπως συνέβη στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου, και αυτός ήταν ο λόγος της προχθεσινής επίσκεψης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.
Άλλες χρονιές ήδη βρισκόμασταν ήδη στην περίοδο των εκδηλώσεων του εορτασμού του πολιούχου. Μάλιστα από τον μητροπολιτικό ναό διοργανωνόταν ένα δωδεκαήμερο εκδηλώσεων με ομιλίες, λειτουργίες, ακόμη και παρουσία κάποιας εικόνας ή λειψάνου με ισχυρό συμβολισμό.

Φέτος τα πράγματα ήταν πολύ πιο περιορισμένα, καθώς οι Ναοί από τις 7 Νοεμβρίου είναι κλειστοί για τους πιστούς την ώρα που τελούνται οι θείες λειτουργίες. Οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους ναούς μόνο τις υπόλοιπες ώρες, εκτός θείων λειτουργιών, και για ατομική προσευχή.
Αυτή η δυνατότητα της ατομικής προσευχής δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορεί να γίνει στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου αύριο παραμονή του εορτασμού και μεθαύριο Κυριακή, για να μην υπάρξει συνωστισμός. Μάλιστα για την αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων αναμένεται στον μητροπολιτικό ναό να υπάρχει και αστυνομική παρουσία.

Αυτές τις μέρες πήγαιναν στον μητροπολιτικό ναό οι εορτάζοντες για να σηκώσουν το ύψωμα και άλλοι πολλοί για να συμμετέχουν στην εκκλησιαστική πρακτική του εορτασμού.
Πάντως από τη Μητρόπολη Δημητριάδος γίνεται έκκληση στους πιστούς να γιορτάσουν τον πολιούχο από το σπίτι τους βλέποντας τη θεία λειτουργία από την τηλεόραση ή ακούγοντάς την από το ραδιόφωνο.
Ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου σημείωσε πως φέτος ο εορτασμός θα είναι διαφορετικός. Δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από πιστούς που εκφράζουν τη λύπη τους για την όλη κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το