Τοπικά

Χωρίς δωρεάν σίτιση 750 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας “Θ”

πανεπιστήμιο

Στους 750 ανέρχονται οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που αν και υπέβαλαν αίτηση, εντούτοις δεν μπορούν να έχουν δωρεάν σίτιση, καθώς οι πιστώσεις δεν επαρκούν και οι θέσεις καλύφθηκαν από άλλους φοιτητές.

Συνολικά φέτος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα σιτιστούν δωρεάν περίπου 3.500 φοιτητές, περισσότεροι κατά 500 άτομα από πέρυσι, αύξηση που δείχνει και την επίδραση της οικονομικής κρίσης σε πολλές οικογένειες. Οι 750 φοιτητές θα πρέπει να περιμένουν ενδεχόμενη αύξηση των κρατικών πιστώσεων για τη σίτιση, ώστε και αυτοί να έχουν δωρεάν φαγητό από τη Φοιτητική Λέσχη.

Το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας ολοκλήρωσε προ ημερών την όλη διαδικασία και έχει πλέον διαμορφωμένη εικόνα για το θέμα της σίτισης των φοιτητών.

Ειδικότερα, πέρυσι οι δικαιούχοι φοιτητές δωρεάν σίτισης ήταν 3.000, ενώ φέτος είναι 3.400 και θα αγγίξουν τους 3.500 με τις μετεγγραφές που ανακοινώνονται από μέρα σε μέρα.

Επίσης εκτός από τους 3.400 φοιτητές που είναι δικαιούχοι, υπέβαλαν αίτηση και άλλοι 750 που δυστυχώς δεν θα έχουν δωρεάν σίτιση, αν και οι περισσότεροι εξ αυτών κινούνται εισοδηματικά στα όρια με τους άλλους συμφοιτητές, γιατί οι θέσεις καλύφθηκαν. Θα πρέπει να αυξηθούν από το 2016 οι πιστώσεις, για να ενταχθούν και αυτοί στη δωρεάν σίτιση, κάτι, όμως που φαίνεται δύσκολο. Άλλωστε ήδη με την αύξηση κατά 500 των δικαιούχων φοιτητών, ο προϋπολογισμός για τη σίτιση βρίσκεται στο όριο. Επισημαίνεται πως κάθε χρόνο το κονδύλι για τη σίτιση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αγγίζει το 1.450.000 ευρώ.

Βέβαια, όπως έχει επισημανθεί καθημερινά δεν τρώνε στη λέσχη και οι 3.500 φοιτητές, ενώ η κάθε μέρα σίτισης για κάθε φοιτητή έχει κοστολογηθεί από το υπουργείο Παιδείας στο 1,80 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το όριο ανά ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί σε σχέση με τα προ κρίσης χρόνια λόγω των λιγότερων πιστώσεων. Έτσι ξεκινάει από τα 22.500 ευρώ για την οικογένεια με ένα παιδί και φτάνει στα 25.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί.

Βέβαια το Υπουργείο Παιδείας με τις διατάξεις του έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις στις οικογένειες. Για παράδειγμα το όριο του εισοδήματος για την τρίτεκνη οικογένεια ανέρχεται στα 55.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι τρίτεκνοι φοιτητές έχουν μάλλον εξασφαλισμένη μια θέση στη δωρεάν σίτιση.

Επίσης όποιος γονέας έχει δύο παιδιά τα οποία σπουδάζουν και τα δύο, μπαίνει στην ειδική κατηγορία με το πολύ αυξημένο πλαφόν στο φορολογητέο εισόδημα.

Εδώ, όμως μπορεί να συμβεί το εξής τραγελαφικό. Κάποια οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη έχει δύο παιδιά που σπουδάζουν το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στο Βόλο. Το παιδί στο Βόλο ενδέχεται να μην λάβει κάρτα δωρεάν σίτισης και να την λάβει ο αδελφός του που ζει και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη.

Έληξε η κατάληψη

Κανονικά λειτουργούν από χθες οι υπηρεσίες στο κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς η κατάληψη των φοιτητών και αντιεξουσιαστών έληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το