Τοπικά

Χωρίς χρήματα και προσωπικό η αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων στη Μαγνησία

 

unnamed

Χωρίς χρήματα από το Κράτος, προσωπικό και μηχανήματα θα δοθεί φέτος η μάχη των καιρικών φαινομένων. Κονδύλια δεν υπάρχουν ούτε για τον καθαρισμό των ρεμάτων, αλλά ούτε και για περιορισμένης έκτασης αντιπλημμυρικά έργα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως ανακοινώθηκε χθες στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου έχει δεσμεύσει ένα εκατομμύριο ευρώ για τον αποχιονισμό του δικτύου της αρμοδιότητάς της, ωστόσο οι δήμοι δεν διαθέτουν προσωπικό και μηχανήματα. Τις ελπίδες τους… στο Θεό έχουν εναποθέσει στη Σκόπελο, όπου χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού ο δήμαρχος κ. Βασιλούδης τόνισε πως οι κάτοικοι ανησυχούν καθώς ούτε αποζημιώσεις έχουν λάβει, ούτε «φως» φαίνεται στον ορίζοντα. Η Σκόπελος είναι ανοχύρωτη απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καραμπούζος.

Στη  χθεσινή συνεδρίαση μετείχαν αντιδήμαρχοι , υπηρεσιακοί παράγοντες και εθελοντές με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων ως προς τα μέτρα ετοιμότητας σε επίπεδο Νομού απέναντι σε έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν από φυσικά, καιρικά κ.ά. φαινόμενα. Από την πλευρά της Περιφέρειας αναπτύχθηκαν οι δράσεις προγραμματισμού και συντονισμού των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών ως προς τη θωράκιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και την αντιμετώπιση κινδύνων έναντι εκτάκτων φαινομένων και επισημάνθηκε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα παρά την υποστελέχωση που παρατηρείται κυρίως σε χειριστές και οδηγούς μηχανημάτων.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δήλωσαν τα μέσα και τους πόρους που συγκροτούν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα.

Τα μέτρα που τονίστηκε ότι πρέπει να ληφθούν είναι τα εξής:

Πλημμύρες  – Χιονοπτώσεις

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες  όπως Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – ΔΕΥΑ- Δήμοι  να μεριμνήσουν για την εκτέλεση των παρακάτω εργασιών:
1. Να γίνει ο έλεγχος και καθαρισμός των ρεμάτων στις ζώνες δικαιοδοσίας τους (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – Δήμοι στις ζώνες ευθύνης τους).
2. Να κάνουν τον έλεγχο στα αντιπλημμυρικά έργα που ήδη έχουν κατασκευασθεί ή κατασκευάζονται (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων – Δήμοι στις ζώνες ευθύνης τους).
3. Να προχωρήσει η έκδοση σχετικής απόφασης για μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων έργου (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων).
4. Έλεγχος των φρεατίων και καθαρισμός αυτών από τις αντίστοιχες (ΔΕΥΑ ή Δήμοι).

Όταν υπάρχει ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για έντονα καιρικά φαινόμενα, τότε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώνει άμεσα, αφενός μεν τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, τους Δήμους και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες ότι υπάρχει πιθανός κίνδυνος από πλημμύρες σε συγκεκριμένες περιοχές.
Όταν και εφόσον υπάρξει ανάγκη άμεσης επέμβασης μηχανημάτων θα πρέπει να γίνεται άμεσα από τους Δήμους αλλά και από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Φυσικά η επέμβαση θα γίνεται στις ζώνες ευθύνης κάθε συναρμόδιας Υπηρεσίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας , έχει στην αρμοδιότητα της και το Εθνικό δίκτυο για τις καταπτώσεις από πλημμύρες . Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τις αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες έναντι των πολιτών  .
Χιονοπτώσεις
Θα οριστεί εκπρόσωπος από τους Δήμους, καθώς και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα και θα  σταλεί με έγγραφο στην Πολιτική Προστασία της Π. Ε. Λάρισας με τηλέφωνο σταθερό και κινητό  για άμεση επικοινωνία ,έτσι ώστε να υπάρχει επαφή για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην ευρύτερη περιοχή.
Φειδωλή χρήση μηχανημάτων αποχιονισμού αλλά και ρήψη αλατιού, η οποία είναι επιζήμια για το περιβάλλον και είναι επιζήμια για την σημερινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα .
Ο αποχιονισμός των οδικών δικτύων θα γίνεται πρώτα  στο Εθνικό δίκτυο, στην συνέχεια στο επαρχιακό και ακολουθεί το Δημοτικό και αγροτικό δίκτυο καθώς και τα ποιμνιοστάσια εάν κριθεί αναγκαίο .
Εάν και εφόσον τα προβλήματα είναι έντονα θα πρέπει να υπάρξει υπομονή και κατανόηση από όλους για την σειρά που θα γίνει ο αποχιονισμός .
ΔΕΗ – ΟΤΕ
Έλεγχος στις υπέργειες γραμμές ειδικά σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο που υπάρχει πιθανότητα έντονης χιονόπτωσης.
Αστυνομία
Η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εκτροπή της κυκλοφορίας όταν και εφόσον υπάρχουν προβλήματα ,ειδικά για αυτό το θέμα θα πρέπει να ενημερώνονται οι κατά τόπους Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων.

 

Εθελοντικές οργανώσεις
Με την εμπειρία που διαθέτουν σε εξειδικευμένες καταστάσεις, μπορούν να αντεπεξέλθουν οποτεδήποτε χρειασθεί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το