Οικονομία

Χωρίς αναφορά στην Ελλάδα η συνέντευξη μετά το Eurogroup

Στο ίδιο μήκος κύματος με την καθιερωμένη ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κινήθηκε και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς η λέξη «Ελλάδα» δεν ακούστηκε, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά μετά απο σχεδόν δέκα χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε το παρόν στο άτυπο Eurogroup της Βιέννης, αλλά δεν τοποθετήθηκε για την Ελλάδα καθώς η χώρα μας ήταν εκτός ατζέντας.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2019, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των συντάξεων, θα συζητηθεί κατά την πρώτη αποστολή των θεσμών μετά τη μνημονιακή εποχή, μια αποστολή η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 14 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Η αποστολή αυτή λαμβάνει χώρα ένα μήνα πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, επίσης στην αποστολή θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πηγές της Κομσιόν τονίζουν ότι αυτή η αποστολή δεν έχει σκοπό τη «διαπραγμάτευση», όπως γινόταν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, αλλά τη «διαβούλευση» και τη «συζήτηση» για το σχεδιασμό της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο έτος. Σχολίασε, δε, ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν αν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστούν στο Hilton ή αν θα επιστρέψουν στα Υπουργεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο σκοπός αυτής της επίσκεψης των θεσμών, στο οποίο υπάγεται πλέον η Ελλάδα, είναι τετραπλός.

Πρώτον, οι θεσμοί θέλουν να δουν τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Δεν θα υπάρξει κάποια τελική αποτίμηση, προέβλεψε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της στις αρχές Νοεμβρίου.
Δεύτερον, κατά την αποστολή τους στην Αθήνα, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νωρίς κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των συντάξεων.
Τρίτον, θα εξεταστεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα κ.λ.π.
Τέταρτον, οι θεσμοί θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης της Ελλάδας.

Φωτογραφία: Αρχείο
Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το