Τοπικά

Χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις ζητά για τους αγρότες ο Αλ. Μεϊκόπουλος

 idrolipsia

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξ αυτών και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλο, αναφορικά με τη χορήγηση άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις. Η ερώτηση των βουλευτών:

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταγραφής και αδειοδότησης κάθε χρήσης και έργου αξιοποίησης του νερού στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), που θα επιτρέψει την εκτίμηση του αριθμού και της έκτασης των απολήψεων ύδατος, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη και αποδοτικότερη χρήση του νερού, καθώς και η προστασία των υδατικών πόρων, προβλέπονται υψηλά τέλη και πρόστιμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 της με αριθμό 101123 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1435/10-7-2015), προβλέπεται ότι οι αγρότες που θα καταθέσουν εκπρόθεσμα και μετά τις 30/9/2015 αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης νερού, υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόστιμο έως 150 Ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 και 1000-2000 Ευρώ από 1/1/2016.

Σε μια εποχή που η ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα για την έξοδο από την κρίση και με δεδομένο ότι ο αγροτικός τομέας πλήττεται από σοβαρότατα προβλήματα μετά από πέντε χρόνια συνεχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τα ως άνω τέλη και πρόστιμα θα επιβαρύνουν  ακόμη περισσότερο τον οικονομικό προγραμματισμό του κλάδου της αγροτικής παραγωγής.

Επειδή τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες και η ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας είναι επιτακτική για την ολοκληρωμένη και εξορθολογισμένη διαχείριση του νερού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

“Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τσίρκας Βασίλης

Αραχωβίτης Σταύρος

Αντωνίου Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττας Δημήτρης

Γάκης Δημήτρης

Γκαρά Αναστασία

Δημητριάδης Δημήτρης

Καρά Γιουσούφ Αιχάν

Καραναστάσης Απόστολος

Κάτσης Μάριος

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μουμουλίδης Θέμης

Μουσταφά Μουσταφά

Μπάρκας Κώστας

Ουρσουζίδης Γιώργος

Παπαδόπουλος Νίκος

Ρίζος Δημήτρης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σιμορέλης Χρήστος

Σκουρολιάκος Πάνος

Στέφος Γιάννης

Τζαμακλής Χαρίλαος”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το