Κόσμος

Οι χώρες της ΕΕ μπορεί να κληθούν να πληρώσουν δισ. ευρώ για αμυντική έρευνα

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί σύντομα να ξοδεύουν δισ. ευρώ σε αμυντική έρευνα, αν εγκριθεί το πρότζεκτ Προπαρασκευαστική Δράστη Αμυντικής Ερευνας, αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο, που καλύπτει τα έτη από το 2017 έως το 2019, έχει εκτιμώμενο κόστος 50-100 εκατ. ευρώ, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ένα πλήρες ερευνητικό πρόγραμμα, που θα μπορούσε να απαιτεί προϋπολογισμό τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, από το 2021 έως το 2027, αναφέρει ο Guardian.

Η πρόταση όμως προκαλεί αντιδράσεις. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μία αίτηση εναντίον της. Η Λετίσια Σεντού, του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο εμπόριο όπλων αναφέρει ότι πιέζουν για το πλάνο αυτό τα συμφέροντα, χωρίς την κατάλληλη εποπτεία και συζήτηση.

Αν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα παρέχει χρηματοδότηση αποκλειστικά για σκοπούς αμυντικής έρευνας, σημειώνει ο Guardian. «Η ΕΕ ήταν ένα όραμα ειρηνικού πρότζεκτ και τέτοιο πρέπει να είναι. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για τη χρηματοδότηση έρευνας για εταιρείες εξοπλισμού. Αυτή η πρόταση σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν κονδύλια από άλλα πρότζεκτ, για κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει μόνο τις εταιρείες όπλων», σχολίασε ο Αντριου Σμιθ, της Καμπάνιας ενάντια στο Εμπόριο Οπλων.

Ομως, κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι ένα κοινό ταμείο αμυντικής έρευνας έχει καθυστερήσει, γιατί η Ευρώπη είναι πίσω σε σχέση με άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το