Τοπικά

Χλιαρές οι διαμαρτυρίες συνταξιούχων “Θ”

trapeza_0

Η ροή στα κεντρικά τραπεζικά καταστήματα του Βόλου ήταν κανονική χθες από νωρίς το πρωί, αν και δεν έλειψαν και οι «ουρές», όπως στην Εθνική Τράπεζα Αναλήψεως-Ιωλκού. Το ίδιο και στα αυτόματα μηχανήματα αναλήψεων, όπου λόγω Παρασκευής οι συνταξιούχοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη ποσού 420 ευρώ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι συντάξεις ήταν μειωμένες κατά 3%-4% οι κύριες και κατά 6% οι επικουρικές. Αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, που θα πληρωθούν στους δικαιούχους την ερχόμενη Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη δόση των προβλεπόμενων στο 3ο μνημόνιο περικοπών και έρχεται σε εφαρμογή του Νόμου 4334/2015, που προβλέπει αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου, στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, κύριες, αλλά και επικουρικές.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής που λάμβανε κύρια σύνταξη 369,41 ευρώ, έλαβε χθες 362,96 ευρώ, ενώ η επικουρική του από 86,43 ευρώ μειώθηκε στα 81,24 ευρώ. Συνολικά δηλαδή είδε τη σύνταξη του, κύρια και επικουρική, να μειώνονται 11,64 ευρώ. Ο συνταξιούχος εξέφρασε την αντίδρασή του για την περικοπή, καθώς τα χρήματα που παίρνει κάθε μήνα δεν είναι πολλά, ενώ η περικοπή των 11,5 ευρώ αντιστοιχεί σε βασικά είδη σούπερ μάρκετ…

Σύμφωνα με συνταξιούχους, η έμμεση περικοπή για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 2%, καθώς ισχύει αύξηση της εισφοράς υπέρ ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (ΕΟΠΥΥ) από 4% σε 6%. Καθώς όμως, η παρακράτηση γίνεται επί του αρχικού μεικτού ποσού της σύνταξης, δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό των κρατήσεων που έχουν επιβληθεί από το 2010 και μετά, η πραγματική μείωση αυξάνει σε 3% με 4%.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ που το 2010 λάμβανε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ μεικτά, μετά τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων, τον Ιούνιο του 2015 έλαβε σύνταξη 912 ευρώ. Χθες η σύνταξή του ήταν μειωμένη κατά 2% επί του αρχικού ποσού των 1.000 ευρώ, και έπεσε στα 892 ευρώ.

Στις επικουρικές συντάξεις καθιερώθηκε παρακράτηση 6% (δεν υπήρχε πριν), η οποία όμως, βάσει του νόμου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων του υπουργείου Εργασίας, έχει υπολογιστεί επί του τελικού καταβαλλόμενου ποσού. Μάλιστα, με απόφαση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας, η παρακράτηση 6% επιβάλλεται ανά σύνταξη και όχι ανά δικαιούχο. Δηλαδή, εάν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει δύο επικουρικές συντάξεις, η παρακράτηση γίνεται και στις δύο. Κάτι που δεν ισχύει στις κύριες συντάξεις, όπου ο δικαιούχος περισσότερων συντάξεων (π.χ. από δικό του δικαίωμα και λόγω θανάτου του ή της συζύγου) έχει επιλέξει ποια σύνταξη θα μειωθεί.

Συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 200 ευρώ πριν από τις περικοπές του 2010, η οποία είχε φθάσει μετά τις μνημονιακές περικοπές στα 157,7 ευρώ, χθες έλαβε επικουρική σύνταξη 148,3 ευρώ (μεικτά).

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι θα υποστούν μειώσεις κατά μέσο όρο 3,5%, που ανάλογα με το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης) κυμαίνονται από 8 με 10 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και από 45 με 50 ευρώ σε αυτούς που παίρνουν πάνω από τη μέση σύνταξη.

Ο νόμος ορίζει ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά, από 1η Ιουλίου, οπότε οι περικοπές κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου θα είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε τρεις ισόποσες δόσεις. Για παράδειγμα, για μια κύρια σύνταξη των 800 ευρώ μεικτά, η μείωση θα είναι κατά 15 ευρώ το Σεπτέμβριο και κατά 27 ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Από τον Ιανουάριο, και εφόσον δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, η σύνταξη θα επανέλθει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα για μια κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ η μείωση του Σεπτεμβρίου θα είναι στα επίπεδα των 20 ευρώ, ενώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου θα είναι στα 37 ευρώ. Για μια επικουρική των 200 ευρώ, η μείωση το Σεπτέμβριο θα είναι της τάξης των 10 ευρώ και για το επόμενο τρίμηνο της τάξης των 15 ευρώ. Για μια επικουρική 300 ευρώ θα είναι της τάξης των 12 ευρώ για το Σεπτέμβριο και 20 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο.

Μπλακ άουτ στο ΙΚΑ

Μπλακ άουτ προκλήθηκε χθες στα Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω τεχνικού προβλήματος, που οφείλεται σε ηλεκτρική τροφοδότηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΚΑ, λόγω αυτού του προβλήματος όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν μπορούσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος. Επίσης, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του διαδικτυακού τόπου που παρέχονταν σε συσχετισμό με το Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα των χρηστών. Το πρόβλημα οφειλόταν στη ΔΕΗ και από την πρώτη στιγμή καταβάλλονταν προσπάθειες για την επίλυσή του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το