Τοπικά

Χειρουργήθηκε 14χρονος Βολιώτης με συμπτώματα μικροβιακής μηνιγγίτιδας

Στη νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας χειρουργήθηκε ένας 14χρονος από τον Βόλο ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα μικροβιακής μηνιγγίτιδας.
Ο έφηβος διακομίστηκε την περασμένη Πέμπτη στο Νοσοκομείο Βόλου όπου μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις που έγιναν στην παιδιατρική κλινική και την άμεση φροντίδα που υπήρξε, διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό για τη χειρουργική επέμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του 14χρονου είναι καλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη 6/7 εισήχθη στην Παιδιατρική Κλινική έφηβος 14 ετών, προσκομιζόμενος από συγγενείς του γιατί παρουσίασε επιληπτικό επεισόδιο προσήλωσης βλέμματος ολίγων δευτερολέπτων που εκλήφθηκε από αυτούς ως προλιποθυμικό επεισόδιο. Συνοδευότανε από υψηλό πυρετό και έντονη κεφαλαλγία. Με την υπόνοια μικροβιακής μηνιγγίτιδας, συνεστήθη οφθαλμολογική εξέταση και βυθοσκόπηση, καθώς και επείγουσα αξονική τομογραφία, προκειμένου να ακολουθήσει η οσφυονωτιαία παρακέντηση. Η οφθαλμολογική εξέταση ήταν φυσιολογική, ο έλεγχος με αξονική τομογραφία έδειξε μικρή υποσκληρίδια συλλογή, με πιεστικά ευρήματα στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου και επιβεβαίωσε τα ευρήματα ιγμορίτιδας και μετωπιαίας κολπίτιδας. Συνεστήθη άμεσα Μαγνητική τομογραφία για περαιτέρω λεπτομερή διερεύνηση, ενώ ο έφηβος, είχε ήδη καλυφθεί με αντιβίωση ευρέως φάσματος.

Παρ’ ότι ανασφάλιστος επιταχύνθηκε η ολοκλήρωση του ελέγχου του με μαγνητική τομογραφία, σε εξωτερικό εργαστήριο του Βόλου, με έξοδα του Νοσοκομείου και κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση η οποία το ενέκρινε εξαιτίας της φύσης του επείγοντος του περιστατικού και δεδομένου ότι την επομένη ημέρα το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν εφημέρευε. Η μαγνητική επιβεβαίωσε την υποσκληρίδια συλλογή (εμπύημα), ο έφηβος παρακεντήθηκε στη Παιδιατρική Κλινική του Βόλου. Η οσφυονωτιαία παρακέντηση έδειξε και μηνιγγίτιδα, η οποία αποδόθηκε σε επέκταση της λοίμωξης κατά συνέχεια ιστού. Ενισχύθηκε το αντιβιοτικό σχήμα και ο έφηβος διακομίστηκε άμεσα εντός του 24ωρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με πολύ καλά ζωτικά σημεία για τα περαιτέρω. Χειρουργήθηκε άμεσα. Έγινε κρανιοτομή, αφαιρέθηκε το εμπύημα; διασωληνώθηκε και εισήχθη στη ΜΕΘ. Είναι σε καλή κατάσταση, αφού έχει αποσωληνωθεί. Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας αίματος στο νοσοκομείο μας απομόνωσαν αναερόβιο μικρόβιο, προερχόμενο από την χρόνια ιγμορίτιδα και μετωπιαία κολπίτιδα, το οποίον πιθανολογείται ότι εισήλθε στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κατά συνέχεια ιστού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το