Τοπικά

 Χειμερινή διαβίωση στο βουνό για δεκατρείς μαθητές «Θ»

DSC_0072

Ήταν καλά προετοιμασμένοι για την παραμονή τους στο βουνό έχοντας λάβει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, αλλά και εφοδιασμένοι με τις απαιτούμενες γνώσεις για την καλύτερη προσαρμογή τους. Οι δεκατρείς μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου που έκαναν χειμερινή διαβίωση στο βουνό, επέστρεψαν στο Βόλο ενθουσιασμένοι, γιατί ήρθαν πιο κοντά στη φύση και τη μαγεία της συνδυάζοντας συγχρόνως την άσκηση, όπως την πεζοπορία μέσα στο χιόνι, το σκι και άλλες δραστηριότητες. Η δραστηριότητα έγινε στα πλαίσια των βιωματικών δράσεων «Φύση και Άσκηση» με θέμα Υπαίθρια ζωή και κίνηση» της Β” Γυμνασίου, η οποία λειτουργεί με διαφορετικά παιδιά ανά σχολικό τρίμηνο και σε κάθε τρίμηνο ανάλογα με την εποχή προσεγγίζουν με διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες τη φύση.

Για την οργάνωση και υλοποίηση της δραστηριότητας εργαστήκανε 21 παιδιά και από αυτά συμμετείχαν 13 παιδιά. Τα 13 ονόματα των παιδιών που συμμετείχαν είναι: Καραδήμητρου Κωνσταντίνα, Καυκά Μαρία,Κιόσια Λοριντάνα, Λυμπερδοπούλου Βάσια, Μαρκόπουλος Γιώργος, Μαυρομάτης Γιώργος, Μπράνου Κατερίνα, Νάσιος Βαλεντίνος, Νιαώτης Σταύρος, Παπαδοπούλου Σοφία, Σιμιτζή Κατερίνα, Τσίκας Γιώργος, Ψαρράς Κωνσταντίνος. Εκτός από τα παραπάνω εργάστηκαν: Αντωνίου Χρήστος, Ζάκα Διονίσι, Μούτου Δήμητρα, Μπένης Λευτέρης, Παπαθεοδώρου Αλέξανδρος, Πιτσάβας Γιώργος, Πούλιος Σταύρος, Σκοπελίτης Δημήτρης.

Η ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία εντάχθηκε στο μάθημα ‘φυσική άσκηση’ και υπεύθυνη της όλης προσπάθειας ήταν η γυμνάστρια κ. Ελένη Χρηστίδη η οποία είχε τη συνδρομή του καθηγητή κ. Δημήτρη πάτρα ο οποίος είναι καθηγητής του σκι. Το σχολείο εδώ και καιρό επιδίωκε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τελικά, αφού έλαβε την απαιτούμενη άδεια από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προχώρησε στη δράση. «Στόχος της όλης δράσης ήταν να προσεγγίσουν οι μαθητές τη φύση μέσα από τον αθλητισμό αλλά και τη διαβίωση εκεί. Έτσι οργανώσαμε ένα διήμερο στο Πήλιο, ενώ ήμασταν έτοιμοι και για κάθε περίπτωση καιρικών συνθηκών. Διαμείναμε στο καταφύγιο των προσκόπων. Οι μαθητές το καθάρισαν και μαγείρεψαν με τη δική μας βοήθεια και έκαναν όλες τις λειτουργίες μόνοι τους. Δουλέψαμε πολύ μέσα στην τάξη για αυτό το ταξίδι και είχαμε μιλήσει για το είδος του εξοπλισμού που έπρεπε να έχουν μαζί τους, ενώ υπήρχαν και εναλλακτικά σχέδια.

Όλα δούλεψαν ρολόι και τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα. Κυρίως έμαθαν να διαβιούν στο βουνό και να κινούνται με ασφάλεια. Ουσιαστικά το αγάπησαν ακόμη περισσότερο’. Η κ. Χρηστίδη υπογράμμισε πως οι μαθητές ασχολήθηκαν με πεζοπορία σε δύσκολα μονοπάτια με απάτητο χιόνι, το σκι, το σκι αντοχής, παιχνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Επίσης στις δραστηριότητες ενσωματώθηκε και η υγιεινή διατροφή, ενώ έγιναν και βασικές αρχές πρώτων βοηθειών. Ο ομάδα των μαθητών αναχώρησε την Κυριακή μεσημέρι και επέστρεψε στο βόλο το βράδυ της Δευτέρας. Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Πάτρας τόνισε πως για πρώτη φορά πρωτοτυπεί ένα σχολείο στον τόπο μας με διαβίωση εκτός αυλής σε αλπικό τοπίο, καθώς μέχρι τώρα το κάνουν μόνο στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όλα – τους άρεσε και η πορεία στο χιόνι, όσο και η διαμονή στο καταφύγιο των προσκόπων και η οργάνωση μας εκεί, όπως καθαριότητα πολλές φορές, προετοιμασία φαγητού, επιμέλεια καυστήρων θέρμανσης και άλλα. Τρομερό ενδιαφέρον έδειξαν για την εκμάθηση αλπικού σκι.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Καραφέρης υπογράμμισε πως ‘από χρόνια θέλαμε να υλοποιήσουμε μια δράση στο υπέροχο βουνό των κενταύρων με τους μαθητές μας. Ωστόσο δεν βρίσκαμε το πλαίσιο για τη δράση. Φέτος με την ευκαιρία των βιωματικών δράσεων της Β’ Τάξης Γυμνασίου με διδακτικό αντικείμενο ‘Φύση και Άσκηση» το εντάξαμε μέσα στις διδακτικές επισκέψεις, μετά από έγκριση της Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές με δηλώσεις τους στη «Θ» εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη συμμετοχή τους στη χειμερινή διαβίωση. Ο μαθητής Κώστας Νάσιος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που βρέθηκα σε τέτοιες συνθήκες. Κάναμε πολλές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, σκι, ενώ μαγειρέψαμε και μόνοι μας. Η διαβίωση στο βουνό δεν είναι εύκολη, αλλά με τον εξοπλισμό, που είχαμε, προσαρμοστήκαμε. Είχαμε ομαδικότητα και βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο». Παίρνοντας το λόγο η μαθήτρια Κατερίνα Συμιτζή τόνισε πως «για να επιβιώσεις στο βουνό, θα πρέπει να διαθέτεις ειδικό εξοπλισμό και γι αυτό προετοιμαστήκαμε. Μάθαμε πολύ σημαντικά πράγματα για το πώς πρέπει να ζούμε στο βουνό και περάσαμε ευχάριστα με τη στήριξη των καθηγητών μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το