Τοπικά

Χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Μαγνησία – Πάνω από 20.000 απευθύνθηκαν στην Ένωση Καταναλωτών

Σε πάνω από 20.000 ανέρχονται τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απευθύνθηκαν στα χρόνια της κρίσης στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου για να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη και να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία. Ο Νόμος Κατσέλη φέρεται να παύει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου και πολλά νοικοκυριά βρίσκονται σε μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα. Ωστόσο άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ολιγόμηνη παράταση.

«Από το 2010 δημιουργήθηκε ένα δίκτυ προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά λόγω αδυναμίας να αποπληρώσουν τα δάνειά τους μετά και τις μειώσεις στα εισοδήματά τους και είναι αλήθεια ότι πολλά κατάφεραν και εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Θανάσης Κουτσελίνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,86 και την εκπομπή «Θεσσαλία παντού» και πρόσθεσε πως «αυτό το δίκτυ προστασίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Ο Νόμος Κατσέλη παύει να ισχύει. Βέβαια να σημειώσουμε πως όσα νοικοκυριά εντάχθηκαν στον νόμο ή έχουν κάνει την αίτηση, θα συνεχίσουν και μετά να έχουν την προστασία για την πρώτη κατοικία. Το θέμα είναι τι γίνεται με τα νέα νοικοκυριά που θα έχουν ανάγκη για ρύθμιση. Βέβαια το θεσμικό πτωχευτικό δίκαιο υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατάφεραν και εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη, αν και τα τελευταία χρόνια οι προϋποθέσεις είχαν γίνει όλο και πιο δύσκολες».

Ο κ. Κουτσελίνης σημείωσε πως «τα προβλήματα με τους δανειολήπτες δεν έχουν τελειώσει. Στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου συνεχίζουν και έρχονται άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο της πρώτης κατοικίας, γιατί μειώθηκε το εισόδημά τους ή απολύθηκαν από τη δουλειά τους ή κάποιο άτομο στην οικογένεια έχασε το εισόδημά του».
«Κόκκινο» γίνεται ένα δάνειο, όταν δεν μπορεί να πληρωθεί ένα δάνειο για 90 ημέρες.

Ο κ. Κουτσελίνης ανέφερε πως τρεις είναι οι τρόποι για να ρυθμίσει κάποιος το δάνειό του λόγω δυσκολιών που έχει. «Υπάρχει ο Νόμος Κατσέλη, ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών και ο φιλικός διακανονισμός ή διαμεσολάβηση. Δυστυχώς στην πράξη τόσο ο κώδικας δεοντολογίας, όσο και ο φιλικός διακανονισμός δεν δουλεύουν. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών, αν θα εφαρμόσουν τον κώδικα δεοντολογίας ή τον φιλικό διακανονισμό, αφού δεν έγινε υποχρεωτική η εφαρμογή τους διά νόμου. Έτσι όλοι κατέφευγαν στον Νόμο Κατσέλη» τόνισε ο ίδιος.

Εντάχθηκαν 2000
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, «από το 2010 μέχρι και σήμερα είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης εμείς έχουμε μιλήσει και εξυπηρετήσει πάνω από 20.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τη Μαγνησία, αλλά και τη Θεσσαλία ευρύτερα. Επίσης περίπου 3.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά βοηθήθηκαν από την Ένωση Καταναλωτών για να κάνουν φιλικό διακανονισμό με τις τράπεζες, ώστε μετά να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Εκτιμάται πως, όσα νοικοκυριά από την Μαγνησία και τη Θεσσαλία εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία, ανέρχονται στα 2.000».

Ο κ. Κουτσελίνης επισήμανε πως «παλιά υπήρχε γενική απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Τα τελευταία δύο χρόνια η απαγόρευση αυτή ίσχυε μόνο για όσους είχαν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη, είτε δηλαδή είχαν ενταχθεί κανονικά με απόφαση δικαστηρίου είτε είχαν υποβάλλει απλώς την αίτηση. Όσοι δεν ήταν στον νόμο ή δεν είχαν κάνει αίτηση, δεν είχαν προστασία για την πρώτη κατοικία. Βέβαια πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία υπήρχαν για αξίες πάνω από 200.000 ευρώ».

Για το τι θα γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου ο κ. Κουτσελίνης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ένα κοινωνικό μέτρο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Υπάρχουν οικογένειες που δεν θα πρέπει να είναι απροστάτευτες, Εμείς έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και περιμένουμε να δούμε τι θα ισχύσει. Και θα είναι επικίνδυνο αν έρθουν πλειστηριασμοί και σε ακίνητα κάτω των 100.000 ευρώ».

Ο κ. Κουτσελίνης πρόσθεσε πως «οι περισσότεροι που εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη, τηρούν την ρύθμιση και προσπαθούν να είναι συνεπείς, γιατί κινδυνεύουν μετά να χάσουν την ευνοϊκή γι’ αυτούς απόφαση του δικαστηρίου. Για τα νοικοκυριά που μπήκαν στον Νόμο Κατσέλη οι ρυθμίσεις ποικίλλουν ανά περίπτωση. Είχαμε και διαγραφές του χρέους μέχρι 50-60%, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, «πάγωμα» του επιτοκίου, μείωση του ποσού ανά δόση. Το δικαστήριο εξετάζει τη γενική οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και κρίνει ανάλογα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εισφορές

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση με την οποία προσαυξάνονται κατά 3,46% οι ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και…

18 Ιανουαρίου 2024

Αυξημένες

Αλλαγές στα ποσά που πρέπει να καταβάλουν για τις ασφαλιστικές εισφορές προβλέπεται από την 1η…

18 Ιανουαρίου 2024

Αντιδράσεις

Η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και των φοιτητών…

18 Ιανουαρίου 2024

Ηθικό

Το μασάζ της κυβέρνησης προς τους βουλευτές για να πουν το «ναι» στον γάμο των…

18 Ιανουαρίου 2024

Greek Mafia: Οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης – Πώς τους εντόπισαν

Ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας…

18 Ιανουαρίου 2024

Συνελήφθη αρχιφύλακας του ΑΤ Ακρόπολης για υπεξαίρεση υπηρεσιακών όπλων

Ένας αρχιφύλακας στο Αστυνομικό Τμήμα της Ακρόπολης συνελήφθη για παράβαση καθήκοντος, υπεξαίρεση κατ΄εξακολούθηση και παράβαση…

18 Ιανουαρίου 2024