Τοπικά

Χιλιάδες σπίτια του Νομού σε πλατφόρμες μίσθωσης – Κοντά στα 2.500 μόνο σε Ν. Πήλιο, Σκιάθο και Σκόπελο

Στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης απευθύνονται όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών, προκειμένου να τα νοικιάσουν και να έχουν κάποια σταθερά έσοδα. Η εκτίναξη της τουριστικής επισκεψιμότητας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έστρεψε πολλούς ιδιοκτήτες σε αυτή την επιλογή, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν και τις ευρύτερες υποχρεώσεις προς το κράτος.
Η μίσθωση του σπιτιού μέσω Airbnb έχει λάβει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις. Ιδίως το καλοκαίρι η τάση αυτή κορυφώνεται και χιλιάδες ιδιοκτήτες βάζουν… ενοικιαστήριο στο σπίτι τους με την ελπίδα να έρθει κάποιος τουρίστας, Έλληνας ή ξένος, και να μείνει για λίγες μέρες, μέχρι να φύγει και να ακολουθήσει ο επόμενος.
Η βραχυχρόνια μίσθωση σε ψηφιακές πλατφόρμες τύπου Airbnb άρχισε να προκαλεί το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών προ πενταετίας περίπου. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι τουρίστες αυξάνονταν και οι οικονομικές υποχρεώσεις προς την Εφορία γίνονταν όλο και πιο δυσβάστακτες, οι ιδιοκτήτες επέλεξαν από το να περιμένουν να νοικιάσουν το σπίτι τους με την παραδοσιακή μορφή, να το μετατρέψουν σε τουριστικό κατάλυμα.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδιοι, το θετικό από τέτοιες ενοικιάσεις μέσω των πλατφορμών, είναι πως ο ιδιοκτήτης θα λάβει τα χρήματά του και δεν θα περιμένει την πληρωμή του ενοικίου που στην εποχή της κρίσης τα φέσια είναι συνεχή όχι μόνο στην καταβολή των μισθωμάτων, αλλά και στην εξόφληση των κοινοχρήστων.
Πρόσφατο δημοσίευμα του κυριακάτικου Ελεύθερου Τύπου είναι αποκαλυπτικό των διαστάσεων που έχουν λάβει στην Ελλάδα οι μισθώσεις σπιτιών μέσω Airbnb. Έτσι πανελλαδικά οι ενεργές αγγελίες για ενοικίαση σπιτιών στις πλατφόρμες ανέρχονταν στις 126.000. Από αυτές οι 2.500 αφορούσαν στη Μαγνησία και μάλιστα μόνο τρεις Δήμους, το Νότιο Πήλιο, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία στη Σκόπελο οι ενεργές αγγελίες για ενοικιάσεις σπιτιών στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ανέρχονταν στις 914, από 774 πέρσι, στη Σκιάθο στις 743 από 529 που ήταν το 2018 και αντίστοιχα στο Νότιο Πήλιο στις 803 από 657 που ήταν πέρσι.
Συνολικά για το 2019 οι ενοικιάσεις αυτές ανέρχονται στις 2.460, όταν πέρσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα άγγιζαν τις 1.960, δηλαδή αύξηση 20%. Και βέβαια πρέπει να υπολογιστούν και οι άλλες περιοχές του Νομού, όπως ο Βόλος, το Ανατολικό Πήλιο, η Αλόννησος, όπου επίσης έχουμε το φαινόμενο του Airbnb.
Σημειώνεται πως οι ενοικιάσεις αυτού του τύπου συνεχίζονται εκτός από το καλοκαίρι και τις άλλες εποχές του χρόνου, καθώς η Μαγνησία προσελκύει τουρίστες όλες τις εποχές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να ελπίζουν σε περισσότερα έσοδα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το