Τοπικά

Χιλιάδες οι αναβολές δικαστικών υποθέσεων λόγω κορωνοϊού – Άδειες οι αίθουσες στα δικαστήρια του Βόλου

Ο κορωνοϊός και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, εκτός από την οικονομική εξαθλίωση χιλιάδων Ελλήνων που έχουν προκαλέσει, καθυστερούν και την απονομή δικαιοσύνης. Χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις παραπέμπονται για τη μετά κορωνοϊού εποχή, ενώ οι δικαστικές αίθουσες και στον Βόλο είναι άδειες. Την ίδια ώρα δεκάδες δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής εξαθλίωσης.

Σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης στο Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικεία Βόλου η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων έχουν αναβληθεί, ενώ σε επίπεδο αστικής συζητούνται οριακά οι μισές περίπου υποθέσεις, απ’ όσες εισάγονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Οι υποθέσεις που συζητούνται είναι μόνον στις Τακτικές Μονομελούς και Πολυμελούς, που αφορούν οικονομικές διαφορές από 20.000 μέχρι 250.000 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και από 250.000 ευρώ και άνω στη δεύτερη. Ίδια η κατάσταση και στο Ειρηνοδικείο Βόλου, όπου οι αναβληθείσες υποθέσεις σε σχέση με την πρώτη καραντίνα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου σε επίπεδο Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου αναφορικά με τις ποινικές υποθέσεις, στη δεύτερη καραντίνα, δηλαδή από τις 7 Νοεμβρίου 2020 μέχρι τις 5 Μαρτίου 2021 είχαν αναβληθεί 1007 υποθέσεις (αρχική αναβολή δηλαδή μόνο μία φορά), ενώ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο 606. Σε επίπεδο Ειρηνοδικείου Βόλου οι αναβληθείσες υποθέσεις την ίδια χρονική περίοδο ήταν 722, έναντι 437 κατά την περίοδο από 13 Μαρτίου μέχρι 29 Μαΐου 2020. Ειδικότερα αναβλήθηκαν 46 ανακοπές (25 στην πρώτη καραντίνα), 28 υποθέσεις για ασφαλιστικά μέτρα (25 στην πρώτη καραντίνα), 112 υποθέσεις περιουσιακών διαφορών-αυτοκίνητα (87), 82 υποθέσεις εκούσιας (8), 49 για εργατικές αμοιβές (7), 93 για μικροδιαφορές (50), 48 για περιουσιακές διαφορές-μισθώσεις (15), μία τακτική (35) και 263 υποθέσεις εκούσιας-υπερχρεωμένα (185). Αλλά και στο Πρωτοδικείο οι αναβολές ήταν δεκάδες. Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία του ΔΣΒ συνολικά είχαμε 285 αναβολές συζήτησης υποθέσεων από τις 10 Νοεμβρίου 2020 μέχρι 4 Μαρτίου 2021 και συγκεκριμένα 87 για διατροφές, 36 για αυτοκίνητα, 32 για εφέσεις, 96 για γαμικές, 6 τακτική Μονομελούς, 6 εκούσιας Μονομελούς και 22 τακτική Πολυμελούς. Πάντως έχει γίνει επαναπροσδιορισμός όλων των υποθέσεων που αποσύρθηκαν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, με δικασίμους που ορίζονται εντός του τρέχοντος έτους, μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Όπως αναφέρθηκε, όλες οι υποθέσεις στις Τακτικές Μονομελούς και Πολυμελούς συζητούνται, καθώς εξαιρούνται βάσει της σχετικής ΚΥΑ.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣΒ Χρ. Στρατηγόπουλος, τα στοιχεία του Πρωτοδικείου, του Ειρηνοδικείου και της Εισαγγελίας Βόλου, όσον αφορά στις αναβληθείσες-ματαιωθείσες αστικές και ποινικές υποθέσεις της περιόδου αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, από τις 7 Νοεμβρίου 2020 ως σήμερα, οδηγούν αβίαστα στα εξής συμπεράσματα:
– Σε επίπεδο αστικών υποθέσεων, αρμοδιότητας Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Βόλου, εκδικάζεται οριακά το 50% των εισαχθέντων προς συζήτηση υποθέσεων.
– Σε επίπεδο ποινικών υποθέσεων (αρμοδιότητας Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου) έχουν εκδικαστεί ελάχιστες δεκάδες υποθέσεων, ενώ έχει αναβληθεί η συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Από τις παραπάνω ειδικότερες διαπιστώσεις εξάγεται το συμπέρασμα ότι η λειτουργία των δικαστηρίων είναι στοιχειώδης (σε επίπεδο Πρωτοδικείου Βόλου) και ουδεμία σχέση έχει με τις προδιαγραφές μιας κανονικής δικαστηριακής περιόδου, με όλες τις απορρέουσες συνέπειες, τόσο για τους διαδίκους, όσο και για τους δικηγόρους, που εμπλέκονται στον χειρισμό των σχετικών υποθέσεων.

Τι ζητούν οι δικηγόροι
Οι δικηγόροι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, καταθέτοντας ομαδικές αγωγές, λόγω του αποκλεισμού τους από την επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2 και 3. Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει εκπονήσει σχέδιο δικογράφου για άσκηση ομαδικών αγωγών και σε σχετική πλατφόρμα συγκεντρώνονται υπογραφές. Ακόμη οι δικηγόροι διεκδικούν την απαλλαγή τους από την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ή την αναστολή τους. Την αναστολή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων. Τη μη καταβολή ή την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020 και της προκαταβολής φόρου επόμενου έτους. Την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων στο ίδιο επίπεδο που έχουν ενισχυθεί και άλλοι πληττόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι, με την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Την απαλλαγή ή τη μείωση, στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες (15%) και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ στο ποσό των 25.000 ευρώ. Την άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 με την απόδοση των οφειλόμενων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ και τη διανομή περαιτέρω χρηματικού ποσού από τα αποθεματικά του εν λόγω λογαριασμού. Την άμεση εκκαθάριση και καταβολή των αμοιβών νομικής βοήθειας ετών 2018, 2019 και 2020. Τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης σε διαδικασίες προς διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων των πολιτών, την ασφάλεια των συναλλαγών και την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών. Την ένταξη δικηγόρων σε προγράμματα επιδότησης για κεφάλαιο επανεκκίνησης των δικηγορικών γραφείων, καθώς επίσης και την άτοκη δανειοδότησή τους με κρατική στήριξη, όπως προβλέπεται και για τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το