Τοπικά

Χιλιάδες κλειδάριθμοι εκδόθηκαν από τις Εφορίες Bόλου και Ν.Ιωνίας “Θ”

eforia

Χιλιάδες είναι οι κλειδάριθμοι που εκδόθηκαν για φορολογούμενους στη Μαγνησία από τις Εφορίες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας εντός του τρέχοντος έτους. Μεταξύ αυτών και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, αλλά και φορολογούμενοι που είτε είχαν χάσει τον κωδικό τους, είτε δεν είχαν κωδικό μέχρι σήμερα.

Χαμός έγινε με τους κλειδάριθμους και φέτος στις Δ.Ο.Υ. της Μαγνησίας, αφού από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 15 Ιουλίου, οπότε και έληξε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είχαν εκδοθεί περισσότεροι από 6.000 κλειδάριθμοι…
Σημειώνεται ότι ο κλειδάριθμος είναι απαραίτητος για την ηλεκτρονική διαχείριση των φορολογικών υποχρεώσεων.
Πρόκειται για έναν «κωδικό», ο οποίος είναι απαραίτητος για να συνδεθεί ο φορολογούμενος με το σύστημα taxisnet και με αυτόν στην ουσία μπορεί να «εξουσιοδοτήσει» π.χ. τον λογιστή του, στο να μπορεί να διαχειριστεί κάποιες από τις φορολογικές του υποχρεώσεις ή ακόμα και τα πάντα.
Ο κλειδάριθμος είναι στην ουσία ένας μοναδικός κωδικός ταυτοποίησης με το πρόσωπο του φορολογουμένου, ο οποίος του επιτρέπει να έχει πρόσβαση ηλεκτρονικά στα φορολογικά του μέσω του internet – μέσω του taxisnet, να παρακολουθεί διάφορα, όπως π.χ. τη μισθολογική του εξέλιξη αν είναι δημόσιος υπάλληλος, να υποβάλει, να δει το ιστορικό του κ.λπ.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος είχαν εκδοθεί 3.850 κλειδάριθμοι, ενώ από τη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας 2.600.
Για την έκδοση ενός κλειδάριθμου ακολουθείται μια διαδικασία, που προβλέπει αίτηση εγγραφής στο taxisnet, η οποία ολοκληρώνεται σε τρία βήματα, αλλά και προσκόμιση δικαιολογητικών στην Εφορία, για να παραλάβει ο φορολογούμενος τον κλειδάριθμο του taxisnet. Αρχικά υποβάλει αίτηση εγγραφής ηλεκτρονικά. Κατόπιν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία στη Δ.Ο.Υ. για έγκριση της αίτησης. Ακολουθεί ενεργοποίηση του λογαριασμού ηλεκτρονικά.

Καταβολή οφειλών στις Δ.Ο.Υ. με επιταγές, χρεωστικές-πιστωτικές κάρτες ή μετρητά
Με την ΠΟΛ. 1062/2016 αποφασίστηκε το όριο πληρωμής με μετρητά στα ταμεία των Εφοριών, που ήταν 200 ευρώ, να γίνει 100, συγκεκριμένα:
-Οφειλές προς το Δημόσιο, από οποιαδήποτε αιτία, οι οποίες κατ’ εξαίρεση εξακολουθούν να εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.)/Ελεγκτικά Κέντρα, καταβάλλονται υποχρεωτικά με επιταγές ή με τη χρήση χρεωστικών/πιστωτικών καρτών, εφόσον το προς καταβολή – ανά ημέρα – ποσό υπερβαίνει συνολικά τα 100 ευρώ (100 ευρώ).
-Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, παύει να ισχύει η Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1056/11.5.2010 «Καταβολή οφειλών στις Δ.Ο.Υ. με επιταγές ή με μετρητά». (ΣΣ: πρόβλεπε τα 200 ευρώ).
Απόσβεση παγίων περιουσιακών στοιχείων  με αξία μικρότερη από 1.500 ευρώ
Με αφορμή ερωτήματα, αναφορικά με την απόσβεση παγίων περιουσιακών στοιχείων με αξία μικρότερη από 1.500 ευρώ ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 7 του άρθρου 24 του Ν. 4172/2013, όπως ισχύουν, εάν η αποσβέσιμη αξία ενός περιουσιακού στοιχείου της επιχείρησης είναι μικρότερη από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, το εν λόγω στοιχείο μπορεί να αποσβεστεί εξ ολοκλήρου μέσα στο φορολογικό έτος που αποκτήθηκε το περιουσιακό στοιχείο. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ποσό που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο μία φορά ανά πέντε έτη, με βάση τα κατάλληλα στοιχεία που δημοσιεύονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Επομένως, αν από τις διατάξεις του Ν. 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) δεν παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ απόσβεσης της αξίας κτήσης των περιουσιακών στοιχείων με αποσβέσιμη αξία κατώτερη των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, η όποια διαφορά θα εμφανίζεται στο έντυπο Ν ως προσωρινή διαφορά μεταξύ Φορολογικής και Λογιστικής Βάσης (Κ.Α. 118 και 119) προκειμένου να προκύψει το φορολογικό αποτέλεσμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το