Τοπικά

Χιλιάδες επισκέπτες στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο της Πόλης παρουσία αρκετού κόσμου η παρουσίαση του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου στο πλαίσιο των «Παράλληλων εκδηλώσεων» με τίτλο «Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία» της «Μαγνήτων Κιβωτού».
Ο κ. Κώστας Μοράρος, εκ των ιδρυτών του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, τόνισε ότι «φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια ζωής. Το ιδρύσαμε συγκυριακά όταν κληρονομήσαμε μια αποθήκη επεξεργασίας ελιών. Σκεφτόμασταν τι θα μπορούσαμε να το κάνουμε και υπήρχαν τρεις σκέψεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, σοφιστικέ εστιατόριο ή να δημιουργηθεί το Μουσείο Ελιάς. Τελικά επικράτησε να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος χώρος και δεν το έχουμε μετανιώσει».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το σημαντικό και βασικό είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που πραγματοποιούνται. «Έρχονται μαθητές, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία άτομα και μαθαίνουν για την ελιά και για την οικονομική ζωή» ανέφερε ο κ. Κ. Μοράρος.
Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου έχουν επισκεφτεί 23.000 άτομα στα δέκα χρόνια, ενώ κατά καιρούς διοργανώνονται σεμινάρια, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις, οι περίφημες γιορτές της πανσελήνου του Αυγούστου κ.ά.
Ο κ. Χάρης Σιούρας, χημικός μηχανικός, μεταποιητής και έμπορος ελαιών, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την ελιά, τα παράγωγά της και τη σημασία για την περιοχή μας. Η κ. Αθηνά Αργυροπούλου, ιδρύτρια του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της δεκάχρονης πορείας του, ενώ προβλήθηκαν οι 3λεπτες ταινίες του Μουσείου με θέματα «Κατασκευή κάδης» και «Σαπωνοποίηση».

Ακόμη προβλήθηκε το «Από αποθήκη επεξεργασίας ελαιών σε εκθετήριο», μια σύνθεση εικόνων με πολλές φωτογραφίες του χώρου πριν, κατά και μετά τη μετατροπή του σε Μουσείο.
Το πρόγραμμα των «Παράλληλων εκδηλώσεων» συνεχίζεται την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, θα αναδειχθεί η σκιαθίτικη τοπική κουζίνα. Η Σταματίνα Χονδρονικολή, διαιτολόγος του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και μέλος της ΕΛΛΕΤ, θα αναπτύξει το θέμα «Η διατροφή της Σκιάθου, στο πέρασμα του χρόνου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το