Τοπικά

Χιλιάδες χάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στη Μαγνησία

 

Παράπλευρες απώλειες είχε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών για πολλούς οι οποίοι ήταν δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), ωστόσο, πετάχθηκαν ξαφνικά έξω από τον κύκλο της επιδότησης, μολονότι τα χρήματα που κερδίζουν δεν επαρκούν για να τους εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον Βόλο δεν είναι λίγοι αυτοί που επλήγησαν και από τα τεκμήρια διαβίωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν το επίδομα ενοικίου, επειδή το ακίνητο που νοικιάζουν είναι αρκετά τετραγωνικά, αλλά υπήρξε και λογιστική και μόνο αύξηση στην περιουσιακή τους κατάσταση…
Στα κρύα του λουτρού μένουν ευάλωτοι πολίτες στη Μαγνησία, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα στον Βόλο.
Ο Άρης Παπανδρέου από τον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας επισημαίνει πως υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις συμπολιτών που κατέφυγαν στα λογιστικά γραφεία προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν το ΚΕΑ ή να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου στο ρεύμα, όμως, το σύστημα άναψε κόκκινο…
Αιτία για την άβολη αυτή κατάσταση το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα σε όλη τη χώρα, όπως και στη Μαγνησία, και έτσι αυξήθηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάποιος, αλλά την ίδια στιγμή το πλαφόν παρέμεινε στα ίδια επίπεδα πριν την άνοδο, κόβοντας έτσι πολλούς. Για παράδειγμα η τιμή ζώνης στο πολεοδομικό συγκρότημα ανέβηκε κατά 8% με 27%, χωρίς να πληρώσει ο κάτοχος του ακινήτου περισσότερο ΕΝΦΙΑ, λόγω της κυβερνητικής παρέμβασης, αλλά για το ΚΕΑ δεν άλλαξαν καθόλου τα όρια της περιουσιακής κατάστασης παραμένοντας στα περσινά δεδομένα, όταν και η αποτίμηση της περιουσίας του δικαιούχου ήταν μικρότερη. Υπάρχουν πολίτες που χάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ακόμη και για 100 ευρώ, διαθέτοντας ακίνητο με αντικειμενική αξία άνω των 90.000 ευρώ, κάποιος άγαμος, 105.000 ευρώ ο έγγαμος και 150.000 πολύτεκνος. Σημειώνεται ότι για να είναι κάποιος δικαιούχος του ΚΕΑ, εκτός από την περιουσιακή κατάσταση, δεν θα πρέπει να έχει άνω των 2.400 ευρώ εισοδήματα τον χρόνο.
«Μπορεί να διαθέτει ως κληρονομιά ένα ακίνητο, κάποιος που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς να διαθέτει εισόδημα, όμως, οι αντικειμενικές είναι η αιτία να χάσει τα 200 ευρώ του επιδόματος, κάτι που είναι προφανέστατα άδικο» υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου ο οποίος προσθέτει πως υπήρξαν μερικοί πελάτες στο γραφείο του, που πετάχθηκαν έξω από το σύστημα.

Έμεινε έξω…
Στην περίπτωση ηλικιωμένης στον Βόλο η οποία έχασε το ΚΕΑ αναφέρεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας Δημήτρης Παππάς. Η γυναίκα πλήρωσε το γεγονός ότι είχε αρκετά παιδιά, δημιουργώντας και το κατάλληλο ακίνητο, πριν από πολλά χρόνια. Τα παιδιά μεγάλωσαν, έφυγαν και εκείνη έμεινε με το παλιό σπίτι, με την αντικειμενική του να ανεβαίνει και τελικά λόγω του πλαφόν να χάνει τα 200 ευρώ, τα οποία είχε ανάγκη, καθώς λαμβάνει σύνταξη πείνας.
Μιλώντας για τα τεκμήρια διαβίωσης ο κ. Παππάς τονίζει πως στο πλαίσιο λήψης οριζόντιων μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής η Πολιτεία εδώ και πολλές δεκαετίες θέσπισε τα τεκμήρια, αποτελώντας την άμυνά της απέναντι στους φοροφυγάδες. «Όταν παίρνεις οριζόντια μέτρα για τους φοροφυγάδες, θα την πληρώσουν και αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Άλλος Βολιώτης φοροτεχνικός ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του υπογραμμίζει πως το υπουργείο προσπαθεί να κόψει όσους περισσότερους δικαιούχους μπορεί, καθώς με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ανέβηκε, το τεκμήριο διαβίωσης και στον αντίποδα μειώθηκε ουσιαστικά το εισοδηματικό όριο. Παράλληλα σημείωσε πως η Πολιτεία θεωρεί εισόδημα το ΚΕΑ, οπότε αν κάποιος λαμβάνει και το Α21 (επίδομα παιδιού) δεν θα το δει αθροιστικά στον τραπεζικό του λογαριασμό, αλλά θα λάβει το ΚΕΑ πετσοκομμένο, καθώς θα αφαιρεθεί το Α21 από το τελικό ποσό…
Ίδια η κατάσταση και στο στεγαστικό επίδομα, το λεγόμενο και επίδομα ενοικίου, το οποίο για τον άγαμο είναι 70 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 35 ευρώ για επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο τα 210 ευρώ τον μήνα. Το εισοδηματικό όριο είναι τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ενώ προβλέπεται προσαύξηση κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Αρκετοί είναι αυτοί που έμειναν εκτός νυμφώνος, γιατί το υπουργείο φροντίζει να προσμετρά διάφορα τεκμήρια, όπως της διαβίωσης. Δηλαδή άπαντες ξεκινούν από την αφετηρία των 3.000 ευρώ, ως φυσικά πρόσωπα. Έπειτα εάν διαθέτουν ένα παλιό όχημα μεγάλου κυβισμού, τους επιβάλλεται επιπλέον τεκμήριο 3.000 ευρώ, ενώ και για το ενοίκιο που πληρώνουν προβλέπεται τεκμήριο ανάλογο με το ποσό που καταβάλουν στον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, το υπουργείο δεν σταματά εκεί, αλλά προσθέτει στο συνολικό ποσό και το ΚΕΑ που πιθανώς να λαμβάνει ο δικαιούχος, εκτοξεύοντας το τελικό τεκμήριο πολύ πάνω από τις 7.000 ευρώ… Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται αρκετοί δικαιούχοι οι οποίοι βρίσκονται βουτηγμένοι στη φτώχεια και στην ανέχεια, χωρίς να λαμβάνεται κάποια ουσιαστική μέριμνα, όπως επισημαίνουν έμπειροι φοροτεχνικοί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το