Τοπικά

Χέρι βοήθειας από τον πολιτισμό… Το «Σινέ Ιωλκός» στο πλευρό της «Κιβωτού του Κόσμου»

Οι πράξεις αλληλεγγύης που προκύπτουν μέσα από πολιτιστικές δράσεις, αποδεικνύουν πως οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να τείνουν χείρα βοηθείας στον συνάνθρωπό μας. Χάρη στις κινηματογραφικές προβολές του «Σινέ Ιωλκός», συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για τις ανάγκες των παιδιών που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Την περασμένη Τρίτη αντιπροσωπεία του Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» επισκέφτηκε τη δομή στο Διμήνι και έστειλε ένα μήνυμα ανθρωπιάς, με αποδέκτες τα παιδιά που έχουν βρει καταφύγιο στην «Κιβωτό του Κόσμου». Τα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν αντί εισιτηρίου στις δύο πρώτες ταινίες που προβλήθηκαν στο «Σινέ Ιωλκός», το οποίο πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά. Η κ. Αδαμαντία Μουτσινά, η οποία κατέχει τη θέση της προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», από το 2011, μίλησε για τη φετινή πρωτοβουλία: «Δεχόμαστε προαιρετικά τρόφιμα από τους θεατές, αντί για εισιτήρια. Κάθε χρόνο το εφαρμόζουμε αυτό, μας βοηθάει ο κόσμος στην προσπάθειά μας να συγκεντρώνουμε τρόφιμα. Ένα μέρος αυτών τα διανέμουμε σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, ενώ φέτος για 1η φορά δώσαμε στην «Κιβωτό του Κόσμου» τα τρόφιμα από τις δύο πρώτες προβολές. Είχαν βγάλει σχετική ανακοίνωση πριν από λίγο καιρό και την Τρίτη που μας πέρασε, πήγαμε στο Διμήνι και παραδώσαμε τις ποσότητες που συγκεντρώσαμε. Ο πολιτισμός πρέπει να συνεισφέρει στην κοινωνία. Δεν είναι μόνο το πολιτιστικό προϊόν. Ουσιαστικά πρέπει να προσφέρει μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Η κ. Μουτσινά στη συνέχεια σχολίασε την εντυπωσιακή προσέλευση του κοινού στις προβολές. «Μέχρι τώρα πήγε απρόσμενα καλά», σημείωσε, καθώς αναφέρθηκε στην αθρόα παρουσία του κόσμου στο Αρχοντικό Ζαφειρίου. Ετούτο το πραγματικό «στολίδι» της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, που χτίστηκε πριν από 124 χρόνια σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του Αγίου Ονουφρίου, κάθε φορά που προβάλλεται μία από τις ταινίες που έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του 7ου Σινέ Ιωλκός, γεμίζει ασφυκτικά από δεκάδες σινεφίλ. «Πέρα από τους σταθερούς φίλους του σινεμά, οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο και παρακολουθούν όλες τις προβολές, φέτος είχαμε και καινούριο κόσμο. Τους αρέσει τόσο η ποιότητα των ταινιών, όσο και το περιβάλλον, γιατί ο κήπος είναι δροσερός, όμορφος και περιποιημένος και δημιουργεί μία μοναδική ατμόσφαιρα. Έτσι, όλοι φεύγουν ευχαριστημένοι από το Αρχοντικό Ζαφειρίου», συμπλήρωσε, σαφώς ικανοποιημένη.

Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για την Τετάρτη 7 Αυγούστου, με την προβολή της γαλλικής κωμωδίας «Ο αρχιτσιγκούνης». Έπειτα θα πάρει σειρά το δραματικό φιλμ «Τεκμήριο ενοχής» στις 21/8, ενώ η «αυλαία» θα πέσει στις 4 Σεπτεμβρίου με την κωμωδία «Ξενοδοχείο Grand Budapest». Όμως, το κινηματογραφικό αφιέρωμα, το οποίο φέτος γίνεται με την με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π./ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου, δεν είναι η μοναδική δράση που δίνει «ζωντάνια» στο αρχοντικό Ζαφειρίου.

«Επιδιώκουμε να έχουμε εκδηλώσεις όλο το καλοκαίρι. Πέρα από τις προβολές που έχουμε ανά 15ήμερο, προγραμματίζουμε για το τέλος Αυγούστου το 2ο τριήμερο αφιερωμένο στη λογοτεχνία. Είχαμε και πέρυσι κάτι αντίστοιχο. Φέτος θα είναι αφιερωμένο στους λογοτέχνες και ποιητές της Αλεξάνδρειας, όπως ο Κώστας Καβάφης και ο Στρατής Τσίρκας. Θα έρθουν καθηγητές από διάφορα πανεπιστήμια, συγγραφείς, και καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Λέκκας. Κάθε βραδιά θα έχουμε ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα. Το λογοτεχνικό τριήμερο θα διαρκέσει από 26 μέχρι 28 Αυγούστου και για τη διεξαγωγή του συνεργαζόμαστε με αρκετούς ακόμη φορείς της περιοχής μας, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η «Μαγνήτων Κιβωτός», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων. Είμαστε πολλοί που ενώνουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να βγει το τριήμερο».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν…

28 Μαρτίου 2024

Προέβλεψαν οι Simpsons (και) την κατάρρευσης της γέφυρας της Βαλτιμόρης;

Μέχρι και την κατάρρευση της γέφυρα της Βαλτιμόρης είχαν προβλέψει οι Simpsons, υποστηρίζει χρήστης του…

28 Μαρτίου 2024

Την Παρασκευή η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού: Αύξηση μεγαλύτερη του 6% – Μικτές αποδοχές μεταξύ 830 – 840 ευρώ

Κλείδωσε και ανακοινώνεται αύριο, Παρασκευή από τον πρωθυπουργό ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος και…

28 Μαρτίου 2024

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη – Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Φαίνεται πως πέρα από τα φυσικά εμπόδια, τα κυκλώματα και βίαιους πολλές φορές συνοριακούς φρουρούς…

28 Μαρτίου 2024

Πάνω από 1 δισ. «σήκωσαν» οι Έλληνες από τις καταθέσεις τον Φεβρουάριο

Νέα μείωση 1,068 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο (μείωση 5,2…

28 Μαρτίου 2024

Καναδάς: Αγωγές από σχολεία κατά Facebook, Snapchat, TikTok – Τους κατηγορούν για διατάραξη της μάθησης

Έλλειψη προσοχής, κενά στη μάθηση και αυξανόμενη κατάθλιψη μεταξύ των μαθητών: Σχολεία του Καναδά προσέφυγαν…

28 Μαρτίου 2024