Πολιτισμός

Χειροποίητες δημιουργίες με μοναδικό υλικό τον πηλό

Με δεκάδες κεραμικά γέμισε την Τετάρτη 26 Ιουνίου το aRTe LiBRe GalleRia στη στοά του Πολυχώρου Τσαλαπάτα, για τα εγκαίνια της ετήσιας ομαδικής έκθεσης με τις χειροποίητες δημιουργίες των μαθητών του εργαστηρίου κεραμικής της Ζωής Δημητριάδου. Ιδιαίτερες χειροποίητες δημιουργίες των μαθητών του εργαστηρίου με μοναδικό υλικό τον πηλό.
Η έκθεση διήρκησε έως την Παρασκευή 28 Ιουνίου με τις οικογένειες, φίλους και γνωστούς των μαθητών να θαυμάζουν τα έργα των μαθητών του εργαστηρίου.
Η κεραμίστρια κ. Ζωή Δημητριάδου, που τελείωσε τη σχολή του Δήμου Βόλου στην ειδικότητα της Κεραμικής, και είχε σπουδάσει στη Σχολή Δοξιάδη στην ειδικότητα Δομικών και Δημοσίων Έργων, τόνισε ότι η ετήσια ομαδική έκθεση με τα έργα των 17 μαθητών του εργαστηρίου εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη και οι μαθητές παρουσίασαν ουσιαστικά τη δουλειά τους από όλο τον χρόνο που πέρασε, με την έκθεση να έχει τον χαρακτήρα του αποχαιρετισμού της χρονιάς.
«Ο σκοπός της έκθεσης ήταν να εκθέσουν τα έργα τους οι μαθητές και μέσα από αυτό να γνωριστούν μεταξύ τους και να τα δουν από κοντά οι δικοί τους άνθρωποι» ανέφερε η κ. Ζωή Δημητριάδου.

Όλα τα έργα που εκτέθηκαν, ήταν κατασκευασμένα στο χέρι με πηλό, μια παραδοσιακή τέχνη, αλλά προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή. «Στο εργαστήριο κατασκευάζονται χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, αλλά ο καθένας βάσει των δυνατοτήτων του. Υπάρχουν μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα 8 χρόνια, αλλά και άλλοι που δεν είχαν πιάσει πηλό ποτέ στα χέρια τους και είναι η πρώτη φορά φέτος και στο τέλος της χρονιάς φαίνεται η εξέλιξή τους» σημείωσε.
Όπως επισήμανε η κ. Ζωή Δημητριάδου, φέτος το εργαστήριο παρακολούθησαν αρκετές φοιτήτριες, ενώ υπήρχαν και μεγάλες γυναίκες, συνταξιούχες, οι οποίες ήθελαν να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, αλλά και μια ομάδα 4 παιδιών.


«Η κεραμική είναι μια δουλειά γεμάτη εκπλήξεις και σε καμία περίπτωση δεν τείνει να χαθεί, διότι έχει εξελιχθεί και πλέον υπάρχει η μοντέρνα κεραμική. Παλιότερα ήταν οι αγγειοπλάστες, σήμερα λέγονται κεραμίστες, που δημιουργούν διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα και γλυπτά» τόνισε για να συμπληρώσει: «Ο κόσμος πάντως φαίνεται ότι αγαπάει την κεραμική και το σημαντικό είναι ότι ενδιαφέρονται και νέα σε ηλικία παιδιά για την τέχνη της κεραμικής».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δημήτρης Κουρέτας: «Οι Θεσσαλοί χρειάζονται απαντήσεις, όχι φιέστες»

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Πρωτοβουλία» του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, αναφέρει τα εξής: «Η…

23 Νοεμβρίου 2023

Σήμερα η διάλεξη της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. με ομιλητή τον βυζαντινολόγο Κωνσταντίνο Βαφειάδη

Αύριο 24 Νοεμβρίου 2023 και ώρα  18.30, η Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.)…

23 Νοεμβρίου 2023

Σοκαριστικό δυστύχημα στην Πρέβεζα: Όχημα έπεσε στη θάλασσα από ύψος 8 μέτρων – Νεκρή 30χρονη μητέρα

Σοκαριστικό δυστύχημα σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, στην Πρέβεζα, όταν το όχημα που επέβαιναν…

23 Νοεμβρίου 2023

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό κοξάκι: Μεγάλη η εξάπλωση στα παιδιά – Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης

Ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του ιού Κοξάκι σε παιδιά σε όλη τη χώρα με…

23 Νοεμβρίου 2023

Αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο του 2024 – Η δυσαρέσκεια και η ανησυχία του Υπουργείου Υγείας

Μετάθεση παίρνει το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις αλλαγές στις εφημερίες των δημοσίων Νοσοκομείων. Παρότι ο…

23 Νοεμβρίου 2023

Μητσοτάκης: Συντελείται μια κοσμογονία στις επενδύσεις που κάνουμε στις λιμενικές μας υποδομές

Τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, εγκαινίασε κατά την περιοδεία του στη…

23 Νοεμβρίου 2023