Κόσμος

Χειριστές άγριας ζωής στην Αμερική φόρεσαν μάσκα αλεπούς για να φροντίσουν αλεπουδάκι

Ένα κέντρο προστασίας άγριας ζωής στη Βιρτζίνια της Αμερικής εισήγαγε μια ιδιαίτερη καινοτομία στη φροντίδα των άγριων μωρών – ιδιαίτερα των μωρών αλεπούδων.

Όποιο άτομο ταΐζει τα μωρά αλεπουδάκια καλείται να φορά μια τεράστια ρεαλιστική μάσκα αλεπούς. Ο λόγος που αποφασίστηκε κάτι τέτοιο είναι για να αποφευχθεί η “αποτύπωση” του μωρού σε ανθρώπους.

Ο όρος “αποτύπωση” (imprinting) περιγράφει το βασικό μηχανισμό με τον οποίο ένα μωρό ζώο μαθαίνει τον κόσμο βάσει των πρώτων εντυπώσεων που λαμβάνει από κάποιο άλλο ζώο ή άτομο. Πρόκειται για τον ισχυρότερο δεσμό που μπορεί να αναπτύξει με κάποιο άλλο πλάσμα από τη φροντίδα του οποίου εξαρτάται ένα ζώο σε καθορισμένη, πρώιμη ηλικία κοινωνικοποίησης. Είναι σημαντικό ένα ζώο όμοιο με το μωρό που λαμβάνει τη φροντίδα να αποτυπωθεί σε αυτό.

Έτσι, καταλήξαμε να βλέπουμε ένα – με την πρώτη ματιά περίεργο – βίντεο με έναν άνθρωπο που φορά μια τεράστια μάσκα αλεπούς με στόμα που κινείται, να δίνει γάλα σε ένα μικροσκοπικό πλασματάκι που χωρά στην παλάμη του χεριού του. Πρόκειται για ένα δείγμα σωστής παροχής φροντίδας σε ένα μωρό αλεπουδάκι που δεν έχει γύρω του ενήλικες αλεπούδες να το μεγαλώσουν.

Το Κέντρο Άγριας Ζωής Richmond, το οποίο ανέβασε το βίντεο, δήλωσε ότι πήρε το θηλυκό αλεπουδάκι υπό την προστασία του όταν αυτό ζύγιζε μόλις 80 γραμμάρια και τα ματάκια του ήταν κλειστά. Έγραψε, μάλιστα, στην ανάρτησή του στο Facebook η οποία δημοσιεύτηκε στις 6 Μαρτίου: “Θέλουμε τα πρώτα πράγματα που θα δει να είναι άλλες αλεπούδες ακόμα κι αν δεν έχουμε καμία πραγματική ενήλικη αλεπού ή αδελφάκια να τα βάλουμε μαζί”. Ακόμα, το κέντρο ζήτησε δωρεές από τους ακολούθους της σελίδας του, ώστε να αγοράσει τα απαραίτητα αντικείμενα για να βοηθήσει και να μεγαλώσει το μικρό αλεπουδάκι. Ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν η οριακά τερατόμορφη μάσκα αλεπούς, ώστε το αλεπουδάκι να μην βλέπει ανθρώπινα πρόσωπα όσο το ταΐζουν.

“Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αν πρόκειται να την αφήσουμε στην άγρια φύση. Χρειαζόμαστε αυτά τα αντικείμενα όσο πιο γρήγορα γίνεται καθώς τα μάτια της θα ανοίξουν μέσα στις επόμενες μέρες,” έγραψε το κέντρο στην ανάρτησή του.

Ευτυχώς, ένας δωρητής προσέφερε τη μάσκα που φαίνεται στο βίντεο στο κέντρο, επιλύοντας το πρόβλημα της αποτύπωσης. Σε ανάρτησή του, το κέντρο εξήγησε ότι τα νεαρά ζώα που χωρίζονται νωρίς από τη μαμά τους είναι πιο πιθανό να κατευθύνουν την αποτύπωσή τους στον άνθρωπο ή στο ζώο που αναλαμβάνει τη φροντίδα τους σε μικρή ηλικία.

“Είναι σημαντικό να βεβαιωνόμαστε ότι τα ορφανά που μεγαλώνουν στην αιχμαλωσία δεν αποτυπώνονται ούτε συνηθίζουν τους ανθρώπους. Για να το αποφύγουμε αυτό, ελαχιστοποιούμε τους ανθρώπινους ήχους, δημιουργούμε οπτικά εμπόδια, μειώνουμε τον χειρισμό, ελαττώνουμε τις πολλαπλές μεταφορές μεταξύ διαφορετικών δομών, και φοράμε μάσκες για το κάθε είδος”.

Η αποτύπωση σε άνθρωπο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εμπόδιο στο να αποκτήσει ένα νεαρό ζώο τις κατάλληλες δεξιότητες που χρειάζεται για να επιβιώσει μόνο του στη φύση. Αν το ζώο συνηθίσει και αρχίσει να νιώθει άνετα με τους ανθρώπους, μπορεί να απολέσει τον φυσικό φόβο που έχουν τα άγρια ζώα γι’ αυτούς, θέτοντας τον εαυτό του πιο εύκολα σε κίνδυνο.

Το 2022, εργαζόμενοι σε ένα κέντρο προστασίας άγριας ζωής στην Κίνα, φόρεσαν ολόσωμα κοστούμια πάντα για την περίοδο που φρόντιζαν ένα μωρό πάντα, για τους ίδιους λόγους.

Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα κατάλληλα κοστούμια ή μάσκες, τα κέντρα προστασίας άγριας ζωής μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικό εξοπλισμό, όπως είναι οι εργαστηριακές ρόμπες, τα γάντια, και οι σκούρες μάσκες προσώπου όταν χειρίζονται μωρά ζώα, έτσι ώστε αυτά να μη συνδυάσουν το πλάσμα που τα μεγαλώνει με τους ανθρώπους που πρόκειται να συναντήσουν στην άγρια φύση.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στην προειδοποίηση που δημοσίευσε το Κέντρο Άγριας Ζωής Richmond σχετικά με τη λύσσα. Συμβούλευσε τους ανθρώπους να αποφεύγουν να χειρίζονται οποιοδήποτε θηλαστικό χωρίς την κατάλληλη προστασία, καθώς η λύσσα τις περισσότερες φορές δεν είναι εμφανής και μπορεί να περάσει στον άνθρωπο.

Με πληροφορίες από The Guardian
Πηγή: topetmou.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αναγκάστηκαν να πιουν…. φίλτρο για να αποδείξουν πως δεν είναι μάγοι – 50 νεκροί στην Αγκόλα

Μια περίεργη ιστορία εκτυλίχτηκε στην Αγκόλα, με 50 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους αφού…

15 Μαρτίου 2024

«Δεν θα το παίξω άγιος»: Τι απαντά ο ηθοποιός που κατηγορείται ότι ήταν μέλος της συμμορίας που έκλεβε αυτοκίνητα

Νέες αποκαλύψεις έρχονται «στο φως» για τη σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα στην Αττική. Τουλάχιστον 40…

15 Μαρτίου 2024

Κυβερνοεπίθεση σε εκλογικά τμήματα της Σιβηρίας – Γυναίκα πέταξε μπογιά σε κάλπη στη Μόσχα

Μεγάλη κυβερνοεπίθεση διαπράχθηκε κατά των συστημάτων ασφαλείας με κάμερες σε εκλογικά τμήματα της περιφέρειας Τιουμέν…

15 Μαρτίου 2024

Λιάνα Κανέλλη: Κάπνιζα 80 τσιγάρα την ημέρα και παραλίγο να χάσω τη ζωή μου

Για την περιπέτεια της υγείας της μίλησε η Λιάνα Κανέλλη η οποία προσβλήθηκε από πνευμονία…

15 Μαρτίου 2024

Τριήμερη πολιτιστική εξόρμηση για μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βόλου στη Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές της Α’ Τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, συνοδευόμενοι από τις φιλολόγους καθηγήτριες…

15 Μαρτίου 2024

Απείθαρχοι επιβάτες: Ο ένας δεν έβαζε τη ζώνη, ο άλλος άτμιζε μέσα στο αεροπλάνο

Σε ανακριτή κλήθηκαν να απολογηθούν οι δύο επιβάτες πτήσης εσωτερικού που συνελήφθησαν στον διεθνή αερολιμένα…

15 Μαρτίου 2024