Ελλάδα

Χατζηδάκης για εθελουσία στη ΔΕΗ: Θα φύγουν 5.000 υπάλληλοι

Το εργασιακό καθεστώς στη ΔΕΗ αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κι εδώ και καιρό έχουν προαναγγελθεί αλλαγές, με την εθελουσία έξοδο να βρίσκεται προ των πυλών. Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στον ΑΝΤ1 για τη νέα μέρα που ξημερώνει στη ΔΕΗ και ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τους καταναλωτές.

Ο υπουργός είπε ότι θα προχωρήσουν σε εθελουσία έξοδο περίπου 5.000 εργαζόμενοι και θα γίνουν κάποιες νέες προσλήψεις με τον αριθμό των εργαζομένων από τις 16.000 περίπου που είναι τώρα, να φτάνει στις 12.000. Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για τα κίνητρα για την «πράσινη μετακίνηση» με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μηχανάκια. «Δεν πάμε να χρηματοδοτήσουμε την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά κυρίως τα scooter και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς αναλογικά τα ποσοστά επιδότησης, επί της τιμής τους, είναι αντίστοιχα 15%, 20% και 40%» Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αναφέροντας ότι συνολικά με τις παρεμβάσεις της Πολιτείας, σε σχέση με την σημερινή τιμή των οχημάτων, η τιμή τους μειώνεται κατά περίπου 25%.

Σε ό,τι αφορά στους φορτιστές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις από τους παραχωρησιούχους ώστε να καλυφθούν όλες οι εθνικές οδοί, ενώ παράλληλα θα υπάρξει κάλυψη σε λιμάνια και άλλα κομβικά σημεία, οι Δήμοι οφείλουν μέχρι τον Μάρτιο να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία και οι εισαγωγείς αυτοκινήτων έχουν δεσμευθεί για ανάπτυξη 1.200 φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε διάφορα μέρη της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπάρχει πρόνοια για ανάλογες εγκαταστάσεις στα καινούρια κτήρια, καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών για τοποθέτηση σημείων φόρτισης σε υφιστάμενα κτήρια.

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή τους, ενώ εάν κάποιος αγοράσει στο εξωτερικό όχημα ηλικίας άνω των 12 ετών, για να το φέρει για κυκλοφορία στην Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 4.000 ευρώ.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το