Ελλάδα

Χατζηχριστοδούλου: Συζητάμε για δεύτερη μάσκα σε κλειστούς χώρους

Για αλλαγές που αφορούν τις μάσκες και την χρήση τους σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό μίλησε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Οπως ο ίδιος είπε, στην περίπτωση αυτή, «ενδεχομένως πάνω από τη χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι να πρέπει να φοράμε και μια υφασμάτινη, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας». Ο καθηγητής τόνισε πως εάν κάποιος φοράει χειρουργική μάσκα και είναι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα – δεν προστατεύεται ούτε εκείνος. Για την ακρίβεια, έχει προστασία μόνο 7%. «Αρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα, όπως για παράδειγμα τους εκκλησιαστικούς», επεσήμανε.

«Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις ώστε να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτα απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να (…) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως την Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου στον ΣΚΑΪ.

Πώς επηρεάζει η κακοκαιρία τον κορονοϊό
Αναφερόμενος στην κακοκαιρία Μήδεια και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τον κορονοϊό, εξήγησε πως έτσι κι αλλιώς, οι καιρικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήδη ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοσή του ιού, ταυτόχρονα με την υγρασία. «Μια επιδείνωση ακόμα ευνοεί ακόμα περισσότερο τη μετάδοση, όχι όμως τόσο πολύ και επειδή είναι και παροδικό, δεν περιμένουμε να επιδράσει τόσο πολύ μακροπρόθεσμα», είπε.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διευκρίνισε πως ο δείκτης μεταδοτικότητας RΤ στην Αττική είναι γύρω στο 1,1 και λίγο παραπάνω, ανάμεσα 1,1 και 1,2, και είναι ο πιο σκληρός δείκτης με βάση τις νοσηλείες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου κάθε πέντε μέρες αυξάνονται κατά 10% οι νοσηλείες. «Αυτό περιμένουμε λίγο να πέσει με τα μέτρα που πήραμε. Προς το παρόν βλέπουμε την εικόνα με τα προηγούμενα μέτρα του προηγούμενου Σαββάτου. Τώρα, επειδή ξεκίνησαν τα επόμενα μέτρα την Πέμπτη, περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα σιγά – σιγά, τουλάχιστον σταθεροποίηση και κατόπιν να πέσει αυτό. Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση στις ΜΕΘ, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση και μετά θα δούμε αν θα επιπεδωθεί πρώτα και μετά θα πέσει», συμπλήρωσε.

Τι είπε για τα εμβόλια
Για τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά για τον κορονοϊό, ο καθηγητής σημείωσε πως παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. «Έχουμε ήδη ελέγξει το εμβόλιο της Pfizer και μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση έχουμε πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που προστατεύουν και από τις μικρές μεταλλάξεις και τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και σίγουρα της βρετανικής. Αρα το επίπεδο των αντισωμάτων είναι προστατευτικό. Πόσο θα κρατήσουν αυτά παράλληλα με την κυτταρική ανοσία δεν το ξέρουμε ακόμα. Σίγουρα όμως θα έχουμε παρόμοιο φαινόμενο με τη γρίπη. Επειδή οι RNA μεταλλάσσονται είναι αναμενόμενο σε κάποια φάση να χρειαστεί να τροποποιήσουμε, ενδεχομένως, το περιεχόμενο του εμβολίου, ό,τι γίνεται και με τη γρίπη. «Δεν ξέρουμε τη συχνότητα, ίσως κάθε δύο χρόνια, για να καλύπτουμε το επίπεδο των αντισωμάτων μας ψηλά, αλλά και να αντιμετωπίσουμε και μεταλλάξεις» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το