Τοπικά

Χάθηκε στον… δρόμο φορτίο 13,4 τόνων ελαιών- Η βουλγαρική μαφία έδρασε με θύμα βολιώτικη επιχείρηση “Θ”

Η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον ερχόμενο Δεκέμβριο
Η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον ερχόμενο Δεκέμβριο

Φόρτωσαν 13,4 τόνους ελιές σε νταλίκα από βιομηχανία επεξεργασίας στην περιοχή του Βελεστίνου, με προορισμό τη βόρεια Ιταλία, αλλά το εμπόρευμα που κόστιζε μερικές χιλιάδες ευρώ, δεν έφθασε ποτέ στον παραλήπτη του… Εξαφανίστηκε κάπου στον δρόμο, αφού όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το βουλγαρικό φορτηγό με ρυμουλκούμενο που το μετέφερε, έφερε κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας…

Δεν έχει όρια η δράση της βουλγαρικής μαφίας, που πλέον κάνει «χρυσές δουλειές» όπως φαίνεται και στη χώρα μας, προφανώς με Έλληνες συνεργάτες. Θύματα της μαφίας της γειτονικής χώρας έπεσαν ιδιοκτήτες βιομηχανίας επεξεργασίας και συσκευασίας ελαιών στην περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας, καθώς η μαφία με κόλπο φέρεται ότι τους άρπαξε 13.400 κιλά ελιές τύπου Καλαμών, αξίας 23.400 ευρώ.

Η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οπότε και έχει προσδιοριστεί, με κατηγορούμενους δύο Έλληνες, ενός κατοίκου Θεσσαλονίκης, ιδιοκτήτη μεταφορικής εταιρείας κι ενός άλλου, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που φέρεται να είχε μεταφορική εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία και συνεργαζόταν με την εταιρεία της Θεσσαλονίκης. Κατηγορούνται για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση από κοινού και για υπεξαίρεση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη δικογραφία, οι υπεύθυνοι της βολιώτικης βιομηχανίας επεξεργασίας ελαιών συμφώνησαν με μεταφορική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, να μεταφέρει σε περιοχή κοντά στο Τορίνο της Βόρειας Ιταλίας, 13.400 κιλά (100 βαρέλια) ελιές τύπου Καλαμών σε άρμη, αξίας 23.400 ευρώ. Όπως ανέφερε στη «Θ» ένας εκ των υπευθύνων της βιομηχανίας, το κόστος μεταφοράς είχε συμφωνηθεί στα 1450 ευρώ. Η μεταφορική εταιρεία απέστειλε στις 5 Μαρτίου 2015 ένα φορτηγό μάρκας IVECO, λευκού χρώματος, με ρυμουλκούμενο, με βουλγαρικές πινακίδες και Βούλγαρο οδηγό, στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στο Βελεστίνο, προκειμένου να φορτώσει το εμπόρευμα και να το μεταφέρει στον προορισμό του. Η παράδοση επρόκειτο να γίνει εντός τριών ημερών. Το εμπόρευμα φορτώθηκε στις 5 Μαρτίου και θα παραδιδόταν στις 8 Μαρτίου ημέρα Σάββατο. «Έφυγε την Πέμπτη, αλλά δεν έφθασε ποτέ», ανέφερε στη «Θ» ο υπεύθυνος της εταιρείας.

Πριν φθάσει το εμπόρευμα στον προορισμό του, ο ένας εκ των κατηγορουμένων ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας, φέρεται σύμφωνα με τη δικογραφία, να εμφανίστηκε στη βολιώτικη βιομηχανία και να έλαβε δύο επιταγές, μία των 500 ευρώ που εξαργυρώθηκε άμεσα και μία των 950 ευρώ, που έφερε μεταχρονολογημένη ημερομηνία έκδοσης, μετά από ένα μήνα. Όταν το εμπόρευμα καθυστερούσε να φθάσει στον παραλήπτη του, οι υπεύθυνοι της βολιώτικης βιομηχανίας επικοινώνησαν με την εταιρεία της Θεσσαλονίκης και ενημέρωσαν για το πρόβλημα, καθώς υπήρχαν διαμαρτυρίες και από τον πελάτη τους.

Οι κατηγορούμενοι ωστόσο δήλωναν πως υπήρχε απλά μια καθυστέρηση, ενώ το ίδιο δήλωναν και μέχρι τις 11 Μαρτίου…

Οι υπεύθυνοι της βολιώτικης επιχείρησης απευθύνθηκαν τότε στην Αστυνομία, κάνοντας σχετική καταγγελία, για να αποδειχθεί ύστερα από έρευνα, πως το φορτηγό έφερε κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, που ανήκαν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο Βούλγαρου, κατοίκου Σόφιας…

Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, δεν επιστράφηκε στη βολιώτικη επιχείρηση, ούτε το ποσό των 500 ευρώ της προκαταβολής για το τίμημα της μεταφοράς…

Το συνολικό ποσό της ζημίας για τη βολιώτικη επιχείρηση έφθασε τις 23.900 ευρώ. Όπως τονίζεται στη δικογραφία «οι κατηγορούμενοι δεν είχαν ποτέ σκοπό να παραδώσουν το προϊόν στον προορισμό του, αλλά αντιθέτως να το καρπωθούν, ενσωματώνοντάς το στην περιουσία τους, προκειμένου προφανώς να το διαθέσουν προς ίδιο όφελος».

Σημειώνεται ότι το φορτηγό δεν βρέθηκε, αν και αναζητήθηκε από την Αστυνομία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες δύο επιχειρήσεις στην Καβάλα έπεσαν θύματα της βουλγαρικής μαφίας κατά τον ίδιο τρόπο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το