Παραπολιτικά

«Χαστούκια»

Απροετοίμαστος ο Βόλος να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή που ήδη τον επηρεάζει πολυεπίπεδα, σύμφωνα με μια ακόμη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σαν «χαστούκια» έρχονται οι έρευνες η μια μετά την άλλη.
Οι περισσότεροι πολίτες είναι θεατές βλέπουν έμφοβοι το αποτέλεσμα που έχει η αφασία αντιμετώπισης των προβλημάτων στην καθημερινότητά τους. Είναι έρμαιοι όμως των επιπτώσεων μιας γενικευμένης πολιτικής αδιαφορίας. Πίνουν προβληματικό νερό, αναπνέουν ρυπασμένο αέρα, δεν γνωρίζουν τι είδους τρόφιμα που παράγονται από τη γη καταναλώνουν, βλέπουν την εικόνα της θάλασσας και συμφωνούν ότι απαιτείται από χθες αλλαγή σε νοοτροπίες και δράσεις . Κανείς όμως δεν τους δίνει μήνυμα ότι θέλει και μπορεί να εφαρμόσει μέτρα, έστω και απλά, έτσι για αρχή.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που πορεύονται με το δόγμα του «δεν βαριέσαι», αλλά το ζήτημα δεν είναι σήμερα η αφύπνιση των ασυνείδητων. Αυτό είναι ένα τμήμα της κοινωνίας που συντηρεί στάσεις και απόψεις που επιβάλλουν τον περιορισμό της κοινωνικής ευθύνης εκεί όπου η σύγχρονη ζωή απαιτεί αυξημένη υπευθυνότητα και συμμετοχή.

Οι αλλαγές στο περιβάλλον την τελευταία εικοσαετία δεν είναι άγνωστες. Μόνο το έλλειμμα ενημέρωσης δεν μπορεί να επικαλεστεί κανείς και η «βροχή» της πληροφόρησης για τα ζητήματα ασφαλούς επιβίωσης είναι ίσως η μόνη που δεν είναι όξινη.
Οι πολιτικοί βέβαια ασχολούνται με μικροπροβλήματα, με τα θέματα της επικαιρότητας, με τα τρέχοντα αιτήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων. Εν ολίγοις ασχολούνται με τα αυτονόητα για τα οποία εκλέχθηκαν και μόνο το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος ενασχόλησης με τα … εύκολα αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ιεράρχηση της σοβαρότητας των προβλημάτων στη δική τους ατζέντα. Η βελτίωση της ζωής, η ασφάλεια της υγείας, η εξασφάλιση πόρων όπως το νερό, δεν έχουν παρά δευτερεύουσα σημασία. Διαχειριστές ενός παλιακού και ριζωμένου συστήματος όπου τα ποικίλα συμφέροντα δεν πρέπει να θιγούν, συγκροτούν ένα δίκτυο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης, στο όνομα των υποτιθέμενων ισορροπιών. Το βλέπουμε, το ξέρουμε, ουδείς το κρύβει μόνο που οι «ισορροπίες», όπως τις βάφτισαν αφορούν στους λίγους. Έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε βουλευτές να δικαιολογούν ρυπαντές και το χειρότερο να «βάζουν πλάτη».
Οι πολίτες όμως έχουν ανάγκη από εκπροσώπους που να λύνουν τα προβλήματα. Τα σύνθετα προβλήματα και όχι εκείνα τα εύκολα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το