Τοπικά

Χάσμα γενεών βλέπουν 9 στους 10 μαθητές – Το 37% των γονέων δήλωσε άνεργο σε έρευνα μαθητών 1ου ΓΕΛ Βόλου

Το 94% των νέων πιστεύει ότι υπάρχει χάσμα γενεών και τα κορίτσια συνήθως έρχονται σε ρήξη με τους γονείς τους για προσωπικά θέματα, ενώ τα αγόρια για θέματα ελεύθερου χρόνου. Αντίθετη άποψη έχουν οι γονείς που σε ποσοστό 83% θεωρούν ότι δεν υπάρχει χάσμα, αν και παραδέχονται πως γίνονται συχνά συγκρούσεις με τα παιδιά τους, κυρίως για θέματα εκπαίδευσης. Πρόκειται για αποτελέσματα ενδιαφέρουσας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου στο πλαίσιο project με υπεύθυνο τον καθηγητή και υποδιευθυντή του σχολείου κ. Διονύση Λυμπέρη.  Στο πλαίσιο της έρευνας μοιράστηκαν δύο ερωτηματολόγια. Το ένα στους γονείς που την επεξεργασία έκαναν οι μαθήτριες Παπαδημητρίου Ελπίδα, Παπούλια Ειρήνη, Περάκη Μαρία-Μελίνα, Πολυχρονοπούλου Βίβιαν και Φράγκου Γεωργία και το δεύτερο στους μαθητές, όπου η επεξεργασία των στοιχείων έγινε από τους μαθητές Λευτέρη Ραξιώνη, Βικτώρια Οικονόμου, Μαργαρίτα Πολυχρόνου.

Τα συμπεράσματα από τις απαντήσεις των μαθητών είναι πως το 94% των νέων πιστεύει ότι υπάρχει χάσμα γενεών. Τα κορίτσια συνήθως μιλάνε με τις μητέρες τους για τα προβλήματά τους, ενώ τα αγόρια απευθύνονται και στους δύο γονείς. Τα κορίτσια περνάνε αρκετό ελεύθερο χρόνο με τους γονείς τους, ενώ τα αγόρια λιγότερο. Τα κορίτσια συνήθως έρχονται σε ρήξη με τους γονείς τους για προσωπικά θέματα, ενώ τα αγόρια για θέματα ελεύθερου χρόνου. Από την άλλη πλευρά τα συμπεράσματα από τις απόψεις των γονέων είναι τα εξής: Το 83% των γονέων πιστεύει πως το χάσμα γενεών μεταξύ αυτών και των παιδιών είναι ελάχιστο. Οι συγκρούσεις μεταξύ παιδιών και γονέων γίνονται συχνά και για εκπαιδευτικούς λόγους. Οι περισσότερες οικογένειες αποτελούνται από πέντε μέλη. Η άποψη των γονέων είναι διχασμένη. Το 50% επιθυμεί να συμμετέχει στην επιλογή του επαγγέλματος ενώ το άλλο 50% δεν επιθυμεί.

Επίσης ένα 60% των γονέων απάντησε πως συμμετέχει ενεργά στις επιλογές των παιδιών τους για κατευθύνσεις, φροντιστήρια και άλλα. Οι συνηθέστεροι λόγοι που συγκρούονται οι γονείς με τα παιδιά τους είναι για εκπαιδευτικούς σε ποσοστό 37%, συμπεριφοράς σε ποσοστό 28%, προσωπικούς λόγους σε ποσοστό 20%, εμφάνισης σε ποσοστό 7%. Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας ήταν πως το 37% των γονέων δήλωσε άνεργο, ενδεικτικό της έντασης της κρίσης. Ο κ. Λυμπέρης επισήμανε πως το θέμα του χάσματος γενεών επέλεξαν οι μαθητές, γιατί τους απασχολεί και τους αγγίζει. Η μαθήτρια Μαργαρίτα Πολυχρόνου τόνισε πως «το χάσμα γενεών είναι ένα διαχρονικό ζήτημα», ενώ η μαθήτρια Βικτώρια Οικονόμου πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι και οι σημερινοί γονείς είχαν ελευθερίες, όταν ήταν νέοι, εντούτοις το χάσμα υπάρχει, γιατί άλλες αντιλήψεις έχουν σήμερα οι νέοι και άλλοι γονείς μας».
Από την πλευρά της η μαθήτρια Μαρία-Μελίνα Περάκη επισήμανε πως «ο κύριος λόγος σύγκρουσης εφήβων με τους γονείς τους είναι για την επιλογή επαγγέλματος. Γενικά οι γονείς δίνουν άλλη εικόνα γα το χάσμα γενεών λέγοντας ότι δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλο βαθμό». Παίρνοντας τον λόγο η μαθήτρια Γεωργία Φράγκου υπογράμμισε πως «οι περισσότερες τριβές μεταξύ γονέων και εφήβων είναι για τα προσωπικά θέματα, όπως με ποιους κάνουν παρέα, γιατί αργούν να γυρίσουν μετά από κάποια έξοδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το