Τοπικά

Χάσμα γενεών από τις απαιτήσεις των γονέων – Ενδιαφέρουσα έρευνα του 2ου ΓΕΛ για τις σχέσεις εφήβων με τους γονείς τους

Οκτώ στους δέκα μαθητές του Βόλου επισημαίνουν πως υπάρχει και σήμερα το χάσμα γενεών. Και μπορεί οι περισσότεροι να συζητούν με τους γονείς τους και ότι οι τελευταίοι να  είναι ελαστικοί απέναντί τους, ωστόσο το 56% δεν μιλά προσωπικά θέματα μαζί τους, ενώ το 72% θεωρεί ότι οι γονείς έχουν πολλαπλές απαιτήσεις από τους εφήβους.

Ενδιαφέρουσα έρευνα στο πλαίσιο του project πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΓΕΛ Βόλου από μαθητές της Β’ Τάξης και με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Θανάση Αναστασίου.

Η έρευνα αφορούσε το χάσμα γενεών και πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις των εφήβων με τους γονείς τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας δόθηκαν ερωτηματολόγια σε περίπου 100 μαθητές από δώδεκα έως και δεκαοκτώ  ετών και οι απαντήσεις τους είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Στο ερώτημα ποια είναι η σχέση τους με τους γονείς, «καλή» απάντησε το 63%, «μέτρια» το 25% και «κακή» το 12%. Επίσης ένα 61% των μαθητών τόνισε πως συζητάει με τους γονείς του, ενώ ένα 39% είπε «όχι».

Μάλιστα από το 61% των μαθητών που απάντησε θετικά στο ότι συζητάει με τους γονείς του, ένα ποσοστό 50% είπε ότι το κάνει αυτό «αρκετά συχνά», ένα 32% «συχνά» και ένα 18% «σπάνια».

Στο ερώτημα «εμπιστεύεστε τους γονείς σας σε προσωπικά θέματα;» το 56% απάντησε «Όχι» και το 44% «Ναι».

Ένα ποσοστό 68% των μαθητών εκτιμά ότι οι γονείς του είναι ελαστικοί και ένα 32% είναι «αυστηροί».

Το 65% των μαθητών πιστεύει ότι οι γονείς τους εμπιστεύονται, ενώ το 35% όχι.

Το 54% των μαθητών δήλωσε πως τους αρέσει να περνούν χρόνο με τους γονείς τους και το 46% «Όχι», ενώ το 57% των μαθητών τόνισε πως οι γονείς τούς καταλαβαίνουν και το 43% «Όχι». Το 82% των μαθητών πιστεύει ότι υπάρχει χάσμα γενεών, ενώ για το τι σημαίνει «χάσμα γενεών» γνωρίζει το 77%.

Ακόμη το 64% των μαθητών δήλωσε πως με τη «μητέρα» μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα, ενώ το 36% είπε με τον «πατέρα».

Επίσης το 83% των μαθητών τόνισε πως έχουν τη στήριξη των γονέων τους και το 17% απάντησε «όχι».

Τέλος το 72% των μαθητών απάντησε πως οι γονείς έχουν πολλαπλές απαιτήσεις τους ίδιους και το 28% είπε «όχι».

 

Η επίδραση της  τεχνολογίας

 

Η μαθήτρια της Β’ Τάξης Λυκείου Σπυριδούλα Θάνου που συμμετείχε στην εκπόνηση της έρευνας, ανάφερε πως «οι έφηβοι και σήμερα πιστεύουν ότι υπάρχει το χάσμα των γενεών με διάφορες συνέπειες. Ειδικά στις μέρες μας που επικρατεί η ψηφιακή τεχνολογία, ίσως οι γονείς να μην καταλαβαίνουν τόσο πολύ τα νέα δεδομένα και αυτό δημιουργεί το χάσμα γενεών το οποίο μάλλον δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει. Μάλιστα ένα θέμα που θίγουν συνεχώς οι γονείς, είναι οι ώρες που βρίσκονται στο διαδίκτυο οι μαθητές ή πόσες φορές θα βγουν έξω».

Από την πλευρά της η μαθήτρια της Β’ τάξης Αθηνά Θεολόγη επισήμανε πως «οι γονείς μπορούν να διαδώσουν τις αξίες και τα ιδανικά τους στα παιδιά τους με ένα πιο σωστό τρόπο και χωρίς απαραίτητα να επιβάλλονται σε αυτά. Άλλωστε πάντοτε θα υπάρχουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον έφηβο και το γονέα, γιατί έχουν και διαφορετικές γνώμες».

 

 

Οι περισσότεροι γονείς των σημερινών εφήβων πέρασαν την εφηβεία τους και αυτοί, στη δεκαετία του 80’, μια δεκαετία που υπήρχε γενικά μια σταδιακή απελευθέρωση στις συμπεριφορές και δεν επικρατούσε ο συντηρητισμός των προηγούμενων δεκαετιών.

Άρα, μπορεί να σκεφθεί κανείς, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει το χάσμα γενεών και σήμερα με τους γονείς να έχουν πιο σύγχρονο πνεύμα;

Η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Βόλου κ. Κωνσταντίνα Λαλιά ανέφερε πως «ο γιος μου γεννήθηκε το 2001 και παρότι έχουμε 30 χρόνια διαφορά, τα ίδια πράγματα που έκανα εγώ, κάνει και εκείνος, όπως στις εξόδους του, στα φροντιστήρια, στις αντιλήψεις. Ίσως το διαδίκτυο μας έχει φέρει πιο κοντά, αφού και εμείς παρακολουθούμε το ιντερνέτ. Παράλληλα δεν θέλουμε να μαλώνουμε τα παιδιά μας, αν δεν φέρουν καλούς βαθμούς και ξέρουμε ότι απαιτείται σωστή διαχείριση, αγάπη και υπομονή με τα παιδιά. Άλλωστε διάφοροι κίνδυνοι ελλοχεύουν στην εφηβεία».

 

Αθλητές ως είδωλα

 

Επίσης από μια άλλη ομάδα έγινε και έρευνα για τα πρότυπα που διαμορφώνουν οι έφηβοι και αν νιώθουν καλά με την προσωπική τους εικόνα. Ο μαθητής Παύλος Αποστόλου ανέφερε πως «ασχοληθήκαμε με τα είδωλα και τα πρότυπα των νέων και διαπιστώσαμε πως οι περισσότεροι έφηβοι, ένα 80%, δεν έχουν πρόβλημα με την εικόνα του σώματός τους και γενικά της παρουσίας τους. Άλλωστε οι έφηβοι είναι και στην ηλικία που επηρεάζονται από τα είδωλα. Οι περισσότεροι πάντως έχουν ως είδωλο κάποιο αθλητή».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το