Θ Plus

Χάρβαρντ: Πώς ο διπλανός σου στο γραφείο σου κάνει κακό στη δουλειά σου

Η παραγωγικότητα και η απόδοσή μας στη δουλειά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Είναι ένα σύνολο παραγόντων που πολλοί από αυτούς μας διαφεύγουν.

Μηνύματα στο κινητό, γραφείο με ανοιχτή πόρτα, διαλείμματα (μεγάλης διάρκειας) εκτός γραφείου, πολύωρα και άσκοπα meetings, συζητήσεις στο chat που δεν έχουν τέλος: ολα αυτά μειώνουν κατακόρυφα την απόδοσή σου στη δουλειά. Ομως, υπάρχει ένας, ακόμα, παράγοντας που σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Harvard Business Review» σε επηρεάζει είτε με θετικό είτε με… πολύ αρνητικό τρόπο: ο συνάδελφός σου που κάθεται δίπλα σου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγικότητα του ανθρώπου που κάθεται δίπλα σου «κρίνει» το πόσο μπορείς να συγκεντρωθείς εν ώρα δουλειάς και πόσο αποδοτικός μπορείς να είσαι και εσύ μέσα στη μέρα.
«Spillover effect» ορίζεται ως το ποσοστό 10% της παραγωγικότητας του συναδέλφου σου που έχει την δύναμη να επηρεάσει την δική σου δουλειά. Αν, λοιπόν, ο χ συνάδελφός σου που κάθεται ακριβώς δίπλα σου, «δίνει ρεσιτάλ» αποδοτικότητας την ώρα που εργάζεστε μαζί (είναι απορροφημένος στη δουλειά του και δεν την διακόπτει, γράφει συνεχώς, δεν μιλά στο τηλέφωνο, δεν σας πιάνει κουβέντα και δεν σας απασχολεί) επηρεάζει θετικά τη δική σας δουλειά. Από την άλλη, αν ο χ συνάδελφός σας είναι συνεχώς στο Facebook, σας διακόπτει για ασήμαντες αφορμές (γιατί ψάχνει αφορμές για να μη δουλέψει!), σηκώνεται διαρκώς από το γραφείο του, μιλά στο τηλέφωνο, τότε απλά σας δυσκολεύει (και αυτός!) τη δουλειά!

Ετσι, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επιλέγετε έξυπνα το πού θα καθίσετε στη δουλειά!

Πηγή: bovary.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το