Πολιτισμός

Χαρούλα Αλεξίου και Μουσικό Σχολείο σε μια σύμπραξη που θα μείνει στην ιστορία

Σείστηκε χθες η κλειστή αίθουσα του Τσαλαπάτα Ergon με την είσοδο της Χαρούλας Αλεξίου που συνέπραξε σε ένα αφιέρωμα προς τιμήν της με το Μουσικό Σχολείο. Η φωνή της χάρισε αξέχαστες στιγμές και η ίδια συγκινημένη δήλωνε χαρούμενη για αυτή τη μοναδική συνεργασία.

Ήταν μια συναυλία με τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο, θεωρούνται κλασσικά και όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει. Οι μαθητές μελετώντας την καλλιτεχνική πορεία της κορυφαίας ερμηνεύτριας από το 1970 μέχρι και σήμερα, ήρθαν σε επαφή με σπουδαίους δημιουργούς, συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς όπως: Μάνος Λοϊζος, Απόστολος Καλδάρας, Γιάννης Σπανός, Γιάννης Μαρκόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Ζαμπέτας, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Αντύπας, Χάρις Αλεξίου, Loreena McKennitt, Νίκος Καββαδίας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μανώλης Ρασούλης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Λίνα Νικολακοπούλου, Δημήτρης Χριστοδούλου, Πυθαγόρας .

Η ενασχόληση της Χάρις Αλεξίου με διαφορετικά μουσικά στύλ -δημοτικά, σμυρνέϊκα, ρεμπέτικα, λαϊκά, έντεχνα, έθνικ, μπαλάντες- βοήθησε τους μαθητές να διευρύνουν τους μουσικούς τους ορίζοντες, να μάθουν την Ελληνική μουσική σε όλες τις εκφάνσεις της και να αντλήσουν ευαισθησία από τους στιχουργούς. Επίσης η μεγάλη ερμηνεύτρια που διακρίνεται και ως δημιουργός γράφοντας μουσική και στίχους σε τραγούδια που γίνονται μεγάλες επιτυχίες εμπνέει τους μαθητές μας και γίνεται πρότυπο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου Ζαφείρης Κουκουσέλης έκανε την επιλογή των τραγουδιών, την ενορχήστρωση, την εναρμόνιση της χορωδίας και την Διεύθυνση Ορχήστρας. Τη διδασκαλία της χορωδίας ανέλαβαν οι καθηγήτριες Κερασία Σιάρα και Ιωάννα Χατζάκη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει: «Η Χάρις Αλεξίου μου φανερώθηκε στην απρόβλεπτη συνεργασία μας που έγινε στον Σείριο στην Πλάκα. Εκεί την άκουσα καλά και μπόρεσα να διαπιστώσω πως είναι φτιαγμένη από το υλικό που γίνονται οι μεγάλες τραγουδίστριες και που πολλές φορές το τραγούδι είναι μια αφορμή για να μας μεταφέρει προγονικά βιώματα, χωμένα μέσα της βαθειά από παλιούς καιρούς”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το