Αθλητισμός

Χάρηκαν την ιστιοπλοΐα – Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο αγώνας «Αίολος-κύπελλο Αλέκου Λιάππη»

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Βόλου Ανοιχτής Θαλάσσης και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Γατζέας διοργάνωσαν και φέτος τον αγώνα «Αίολος-Κύπελλο Αλέκου Λιάππη».
Φέτος διανύουμε μία πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά, μια χρονιά που κράτησε τα σκάφη μακριά από πολλές μεγάλες διοργανώσεις, μια χρονιά που ανάγκασε τους ομίλους να αναβάλουν ή και να ματαιώσουν προγραμματισμένους αγώνες.

Όμως, επιτέλους το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές και τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα της Γ.Γ.Α., ο Ι.Ο.Β.Α.Θ με τη βοήθεια των μελών του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Γατζέας, ξεκίνησε τις ιστιοπλοϊκές του δραστηριότητες.
Ο αγώνας που πραγματοποιείται στη μνήμη του ιστιοπλόου Αλέκου Λιάππη, έχει εκκίνηση έξω από το γραφικό λιμανάκι της Κάτω Γατζέας, καλύπτει 22 ναυτικά μίλια αγώνα και παραπλέοντας τις Νήσους Μικρά και το Νησί Παλαιό Τρίκερι, έχει τερματισμό πάλι στην Κάτω Γατζέα.

Η εκκίνηση δόθηκε στην προγραμματισμένη ώρα, ακριβώς στις 11.00, με ένα πολύ ελαφρύ αεράκι νοτίων διευθύνσεων με τα επτά (πέντε του ΙΟΒΑΘ, ένα του ΟΕΑ-ΝΑΒ και ένα του ΝΟΒ-Α) συμμετέχοντα σκάφη να προσπαθούν για το καλύτερο πλασάρισμα στη γραμμή εκκίνησης, εκμεταλλευόμενοι και την παραμικρή ρυτίδα ανέμου στη θάλασσα.
Την καλύτερη εκκίνηση πήρε, τελικά, ο περσινός πρωταθλητής του ομίλου το σκάφος «Maxima», με πλήρωμα έμπειρους ιστιοπλόους και κυβερνήτη τον Β. Κανατούλα.

Μετά το υποχρεωτικό σημείο στροφής, τα σκάφη σχεδόν μοιράστηκαν σε δύο γκρουπ, το ένα κρατήθηκε ανατολικά, περιμένοντας την μεσημεριανή μπουκαδούρα και το δεύτερο κινήθηκε πιο δυτικά, παρασυρμένο από κάποιες ρέφλες που βραχυπρόθεσμα έδειχναν να ευνοούν αυτή την πλευρά.
Όπως ήταν φυσικό, όμως, οι πρώτες ρέφλες της μπουκαδούρας ήρθαν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μίλια, έτσι το «Fairytale» με κυβερνήτη τον Α. Χατζησταματίου, πέρασε μπροστά από το «Maxima».Τα δύο σκάφη «μονομάχησαν» παραπλέοντας τις νήσους Μικρά μπαίνοντας σχεδόν μαζί στο δίαυλο των Τρικέρων, εκεί όμως ένα «τεχνικό πρόβλημα» του «Fairytale», έφερε το «Maxima» τελικά να βγαίνει πρώτο από το στενό. Τα δύο πρώτα σκάφη ακολούθησαν το «Meliploe» και η «Andromeda», ενώ στο τρίτο γκρουπ είχαμε τα σκάφη «Damson», «Escape» και «Ορφέα».

Με την μπουκαδούρα πλέον παρούσα στα 7-8 μίλια, τα σκάφη ταξιδεύουν με μπαλόνια για τη Γατζέα, με την πλεύση να ανοίγει από πλαγιοδρομία σε δευτερόπρυμα και με την ένταση του ανέμου να αυξάνει σταδιακά, ευνοήθηκαν κατά πολύ τα πιο αργά σκάφη που βρίσκονταν πιο πίσω και με περισσότερο αέρα σε μονόμπρατση πλεύση, χωρίς πότζες, κατευθύνονταν προς τον τερματισμό, αντίθετα από τα τρία προπορευόμενα σκάφη που ο καιρός τα δυσκόλεψε.

Πρώτο στον τερματισμό στις 17.06’ 42’’ έφτασε το «Maxima» , ακολουθούμενο από το «Fairytale» στις 17.08’.46’’ ενώ ακολούθησαν και τα υπόλοιπα σκάφη. Με τον αγώνα να ολοκληρώνεται στις 18.00’.03’’.
Σύμφωνα, όμως, με τον διορθωμένο χρόνο, ο οποίος εξαρτάται από τον βαθμό ικανότητος του κάθε σκάφους νικητής του αγώνα αναδείχθηκε το σκάφος «Ορφέας». Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
1ος νικητής σκάφος «Ορφέας», κυβερνήτης Παναγιώτης Κολώνιας.
2ος νικητής σκάφος «Maxima», κυβερνήτης Βασίλης Κανατούλας.
3ος νικητής σκάφος «Escape», κυβερνήτης Ιωάννης Βογιατζής.

Έτσι ολοκληρώθηκε ο πρώτος αγώνας για το πρωτάθλημα 2020 του ΙΟΒΑΘ, χωρίς βέβαια (για λόγους ασφαλείας), τις καθιερωμένες απονομές και το γλέντι στην παραλία της Γατζέας.
Έστω και έτσι, όμως, όλοι γύρισαν πίσω στον Βόλο, έχοντας απολαύσει μία πολύ όμορφη και γεμάτη αγωνιστικά ιστιοπλοϊκή ημέρα, δίνοντας ραντεβού για την Πέμπτη 17/09/2020 στις 15.30 για τον επόμενο αγώνα, τα όρτσα-πρίμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το