Τοπικά

Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Πρύτανης Π.Θ.: «Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή διάσταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας»”

Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά υποδέχθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά υποδέχθηκε το Σάββατο 25/5/2024 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον Βόλο, ο Πρύτανης Καθηγητής Χαράλαμπος Μπιλλίνης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις καθώς και συνάντηση με μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τους Αντιπρυτάνεις και Κοσμήτορες του Π.Θ. Ο κ. Σχοινάς ενημερώθηκε για το προφίλ, τους στόχους και τις προοπτικές του Π.Θ., για τις εγκαταστάσεις του, την ευρωπαϊκή χρηματοδότησή του, καθώς και για τη δημιουργία της Μονάδας Καινοτομίας, Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Π.Θ.
Αναλυτικότερα, στις συναντήσεις συμμετείχαν τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγήτρια Γεωργία Ανδρέου, Καθηγητής Ιωάννης Θεοδωράκης, Καθηγητής Παντελής Μπάγκος, Καθηγητής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο κ. Αθανάσιος Μακρής, οι Αντιπρυτάνεις Καθηγητές Ιωάννης Στεφανίδης, Ευθύμιος Προβίδας και Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, οι Κοσμήτορες Καθηγητής Βασίλειος Νταφόπουλος και Καθηγήτρια Ευτυχία Ναθαναήλ καθώς και η Επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας, Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου.


Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Πρύτανης Χαράλαμπος Μπιλλίνης δήλωσε τα εξής: «Ήταν μια επίσκεψη συμβολική για το Π.Θ., ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές που υπέστη πέρυσι η περιοχή, όπου στο επίκεντρο θέσαμε την ευρωπαϊκή διάσταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κύριος Σχοινάς είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα και ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή, επομένως είναι πολύ χρήσιμο να συζητά κανείς μαζί του για ενέργειες που αφορούν στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη μεταξύ μας συνάντηση είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του για θέματα που σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, καθώς στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε, στο μέγιστο βαθμό, τις ευκαιρίες που δίδονται και να αυξήσουμε περαιτέρω την απορροφητικότητα. Επίσης, συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με προγράμματα κινητικότητας των ευρωπαίων φοιτητών, με τη δημιουργία των κατάλληλων δομών υποδοχής αλλά και συμμετοχής δικών μας φοιτητών στα προγράμματα κινητικότητας. Τέλος, εστιάσαμε στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να πετύχουμε τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα εργαστούμε πάνω σε αυτά τα θέματα, σε συνεργασία και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την πολύ καλή διάθεση συνεργασίας. Βεβαίως, ο κύριος Σχοινάς, ως επίτροπος έχει αντικείμενο την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όχι την παιδεία. Όμως ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει ως βάση την ελληνική παιδεία και επομένως ο ακαδημαϊκός χώρος, το πανεπιστήμιο, προσφέρεται ως ιδανικό πεδίο δράσης για την προώθηση των αρχών και των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τρόπου ζωής. Ως εκ τούτου, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίσκεψη του κυρίου Σχοινά, καθώς ο σταθερός στόχος μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες, τις υπηρεσίες και τις ευκαιρίες που παρέχουμε στους φοιτητές μας.”


Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ευχαρίστησε τον Πρύτανη και τους συνεργάτες του για τη θερμή υποδοχή και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης και τη θέση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σ’ αυτή, καθώς το Π.Θ βρίσκεται σε ιδιάζουσα γεωγραφική θέση, με παρουσία σε 5 πόλεις, και θεραπεύει γνωστικά αντικείμενα τα οποία είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές προτεραιότητες, όπως οι επιστήμες υγείας, ο αγροδιατροφικός τομέας και η ψηφιακή μετάβαση. Και μάλιστα, όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της κλιματικής αλλαγής, όπως είδαμε με τις περσινές μεγάλες φυσικές καταστροφές.
Φεύγω πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του Π.Θ. Από το 2014, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει λάβει κοινοτική χρηματοδότηση πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ, συμμετέχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, είναι μέλος της ευρωπαϊκής συμμαχίας πανεπιστημίων, είναι δηλαδή στο 10% των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που το έχει πετύχει. Έτσι θεωρώ ότι στο μέλλον μπορεί να έχει ρόλο στη νέα διέξοδο που ανοίγουμε για τα ΑΕΙ στην Ε.Ε. η οποία θα οδηγεί σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιταλία: Βουλευτές τραγουδούσαν «Bella Ciao» την ώρα που έπεφτε το άγριο ξύλο στη Βουλή

Μεγάλη ένταση, με άσκηση βίας, σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην ιταλική βουλή όταν…

13 Ιουνίου 2024

Ρέθυμνο: Στρατολόγησαν Παλαιστίνιο για να σκοτώσει 39χρονη και τον Ισραηλινό συνεργάτη της

Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Ρεθύμνου στην υπόθεση τριών ατόμων που καταγγέλλονται ότι «στρατολόγησαν» έναν…

13 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ανοίγει η «βεντάλια» αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο «γρίφος» του Χάρη Δούκα

Ανοίγει η «βεντάλια» με τα ονόματα στελεχών και βουλευτών που αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην…

13 Ιουνίου 2024

Mouthpad: Συσκευή μετατρέπει τη γλώσσα σε… κέρσορα ποντικιού

Η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με τέτοιο τρόπου που αναμένεται…

13 Ιουνίου 2024

Σε οικονομική κρίση η Unrwa – Καλεί την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση υπέρ Παλαιστινίων

Η Unrwa, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική…

13 Ιουνίου 2024

Ηλεία: Aθωώθηκε ομόφωνα ο παιδίατρος που κατηγορούνταν για ασέλγεια στο λίγων μηνών παιδί του

Αθωώθηκε ομόφωνα ο παιδίατρος από την Πάτρα από τις κατηγορίες που ασκήθηκαν εις βάρος του,…

13 Ιουνίου 2024