Τοπικά

Χαράλαμπος Αθανασίου από τον Βόλο: Απέτυχε η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

«Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε» δήλωσε χθες από τον Βόλο ο βουλευτής Λέσβου Ν.Δ. και πρώην υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Volos Palace η ΟΝΝΕΔ Βόλου.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε πως «μέχρι το 2014, όταν την διακυβέρνηση της χώρας, είχε η Ν.Δ. υπήρχε μια σταθερή και αποτελεσματική πολιτική, με συνέπεια να μην υπάρχουν αυτές οι ανεξέλεγκτες ροές στον ελλαδικό χώρο. Από το 2015 και μετά, όταν τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφάρμοσαν το δόγμα των ανοικτών συνόρων και παρουσιάστηκε η σημερινή τραγική για τη χώρα μας κατάσταση. Οι κυβερνώντες είχαν οχυρωθεί πίσω από δήλωση καλής θέλησης ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία και καθιερώσαμε τους Τούρκους έναν θεσμικό συνομιλητή ο οποίος δυστυχώς αποδείχθηκε ένας αναξιόπιστος συνομιλητής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Φοβάμαι ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Το πρόβλημα με τους πρόσφυγες είναι σε όλη την Ελλάδα, αλλά στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ο τουρισμός έχει μειωθεί, συρρικνώθηκε η τουριστική δραστηριότητα και αυξήθηκε η εγκληματικότητα. Και όλα αυτά εξαιτίας της τελείως αναποτελεσματικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία έρχεται τώρα 3,5 χρόνια μετά να εφαρμόσει προτάσεις και μέτρα που είχε προτείνει η Ν.Δ. με το εθνικό σχέδιο δράσης που είχαμε κάνει».

Ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι πάνω από 60.000. Στο hotspot της Μόριας η δυνατότητα να φιλοξενήσει πρόσφυγες αγγίζει τα 3.500 άτομα και πλέον ο αριθμός τους εκεί είναι τριπλάσιος.
Από την πλευρά του ο πρώην πρύτανης κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμβολιασμών και των παθήσεων των προσφύγων βάσει μελετών που έχουν γίνει.
Όπως είπε «για το 80% των προσφύγων δεν έχουμε στοιχεία για το πόσο εμβολιασμένοι είναι. Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι και παιδιά που έχουν ταλαιπωρηθεί και αρρωστήσει από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μην ξεχνάμε πως αυτοί οι άνθρωποι διασχίζουν την Τουρκία για να έρθουν στην Ελλάδα. Εμείς κάναμε μια δημοσίευση σε ένα μεγάλο διεθνές ιατρικό περιοδικό, όπου καταγράψαμε αφενός πόσο επιβαρύνει αυτή η μεγάλη διαδρομή τους πρόσφυγες, αφετέρου πόσο επιβαρύνεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας από την παρουσία των προσφύγων. Κάναμε μια εκτίμηση πως το ετήσιο υγειονομικό κόστος της χώρας για αυτούς τους ανθρώπους ανέρχεται στα 600.000.000 ευρώ, δηλαδή ίσο περίπου με το 0,3% του ΑΕΠ της χώρας. Εκτός από τα θέματα υγείας θα πρέπει να μας απασχολήσουν και τα διαπολιτισμικά. Δηλαδή, όταν οι πρόσφυγες εισέλθουν για νοσηλεία στα Νοσοκομεία, θα χρειαστεί μια ειδική διατροφή την οποία έχουν συνηθίσει στη χώρα τους, ενώ και η επικοινωνία των υγειονομικών μαζί τους θα πρέπει να είναι διαφορετική, αφού αντιπροσωπεύουν έναν άλλο πολιτισμό. Και όλα αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν την ιατρική κοινότητα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το