Ελλάδα

Χάος στο σχολείο του Ζαμπέτα στο Αιγάλεω: Έκαναν προσευχή στο δρόμο 100 παιδιά μετά από έξωση, αναβρασμός στην περιοχή

Στο δρόμο βρέθηκαν 100 παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο Αιγάλεω μετά την τοποθέτηση λουκέτου στην εξώπορτα του κτιρίου το οποίο τοποθετήθηκε μετά από απόφαση του Εφετείου που δικαίωσε οριστικά τους ιδιοκτήτες απογόνους του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα.

Η υπόθεση τελεσιδίκησε υπέρ της κόρης και των εγγονών του Ζαμπέτα και την Παρασκευή επιδόθηκε το εξώδικο έξωσης και μπήκε λουκέτο στο σχολείο. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Αιγάλεω ξεκίνησε μεγάλες κινητοποιήσεις και ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για απόψε Δευτέρα (19/9) στις 20:00 προκειμένου να πάρει αποφάσεις. Ωστόσο όσοι παροικούν στην Ιερουσαλήμ δηλώνουν απαισιόδοξοι για κοινά αποδεκτή λύση χωρίς να μπορούν να προβλέψουν τις εξελίξεις…

Εκαναν προσευχή στο δρόμο

Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες και τα βίντεο που καταγράφηκαν το πρωί της Δευτέρας. Περίπου 100 παιδιά του Δημοτικού με τις τσάντες τους έκαναν προσευχή στο πεζοδρόμιο. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους σοκαρισμένοι και προβληματισμένοι δεν είχαν λόγια να τους πουν. Κυρίως δεν ξέρουν τι θα κάνουν αύριο. Μάλιστα πολλοί από αυτούς δε μπορούσαν να αφήσουν τα μικρά παιδιά στο δρόμο, άφησαν τις εργασίες τους και βρίσκονται σε απόγνωση.

Χωρίς συντήρηση, λειτουργούσε παράνομα
Το πιο συγκλονιστικό και συνάμα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως εδώ και τρία χρόνια το κτίριο δεν συντηρείται διότι ιδιοκτήτες και Δήμος έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη και δεν έχουν συνάψει μισθωτήριο. Λόγω και της δικαστικής διαμάχης και της έλλειψης μισθωτηρίου ο Δήμος δε μπορεί να εγκρίνει δαπάνες συντήρησης, ούτε και καταβάλλονται και ενοίκια στους ιδιοκτήτες. Με άλλα λόγια εδώ και τρία χρόνια το σχολείο λειτουργούσε παράνομα.

Ήθελαν να σπάσουν το λουκέτο

Το μεσημέρι της Δευτέρας τέθηκε η πρόταση δημιουργίας διαδημοτικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών παρατάξεων με σκοπό να σπάσουν το λουκέτο στην εξώπορτα του σχολείου ώστε να μπουν μέσα τα παιδιά. Μάλιστα όσοι θα συμμετείχαν σε αυτή την επιτροπή δήλωναν έτοιμοι να υποστούν και τις συνέπειες της πράξης τους έναντι του νόμου.

Ψυχραιμία ζήτησε ο δήμαρχος
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την πρόταση φέρονται να συναίνεσαν όλες οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως, δήμαρχος ζήτησε ψυχραιμία και να γίνει πρώτα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκεί να τεθούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν και να έχουν ευρεία αποδοχή και μεγάλη πλειοψηφία.

«Δεν περιμένουμε άλλο, λύση εδώ και τώρα»

«Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει εδώ και τρία χρόνια και όπως αποδεικνύεται δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας δεν πρόκειται να φύγουν από αυτό το σχολείο. Να πάνε που; Στο 14ο Δημοτικό που ήδη είναι κορεσμένο και έχει μόνο τρεις τουαλέτες; Εκεί θέλουν να βάλουν γυψοσανίδες και να χωρίσουν τις αίθουσες. Θέλουν να κάνουν κλουβιά. Είχαν τρία χρόνια να βρουν λύση και δεν το έπραξαν. Θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε στο ethnos.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Αιγάλεων Βιργινία Γεωργοπάνου και τόνισε πως αυτό το σχολείο ήταν το αγαπημένο του Γιώργου Ζαμπέτα και άτυπα έχει το όνομα του:

«Το αγαπημένο του Γιώργου Ζαμπέτα»
«Στην αυλή του σχολείου έβγαινε ο μεγάλος Ζαμπέτας και μιλούσε με τα παιδιά και εμείς το ξέρουμε σαν το σχολείο του Ζαμπέτα. Η έκταση του είναι περίπου ένα στρέμμα. Το πρόβλημα το γνωρίζει ο Δήμος Αιγάλεω, το Υπουργείο Παιδείας, η ΚΤΥΠ και όλοι οι εμπλεκόμενοι αλλά δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει. Δε μιλάμε πολιτικά εμείς. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να βρεθεί λύση εδώ και τώρα γιατί αύριο δεν ξέρουμε που θα πάνε τα παιδιά μας».

«Δυστυχώς χάσαμε, αλλά το παλεύουμε»
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αιγάλεω Νίκο Καββαδία είπε στο ethnos.gr: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και το έχουμε παλέψει σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς χάσαμε όλες τις δικαστικές αποφάσεις και μετά το εξώδικο και τις εξελίξεις ο δήμαρχος κάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για απόψε στις 20:00 επομένως θέλω λίγο την υπομονή σας για να έχουμε και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορώ να σας βεβαιώσω πάντως πως τα χρήματα για τα ενοίκια υπάρχουν αλλά επειδή υπάρχει άρνηση για ανανέωση του συμβολαίου μίσθωσης από τους ιδιοκτήτες ο Δήμος δε μπορεί να παρέμβει σε τίποτα. Μάλιστα το ενοίκιο δεν το πληρώνει ο Δήμος αλλά το υπουργείο επομένως αποδεικνύεται πως ο Δήμος δεν έχει κάποια αρνητική πρόθεση και σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε αναζητήσει και τη λύση της απαλλοτρίωσης αλλά και αυτή έχει συναντήσει δυσκολίες για διαφόρους. Είναι άδικο να λέμε πως ο Δήμος Αιγάλεω δεν έχει κάνει τίποτα. Φυσικά και μας ενδιαφέρει να δοθεί άμεσα μία λύση και έχουμε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα».

Η ανακοίνωση των Γονέων Αιγάλεω
Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Γονέων Αιγάλεω αναφέρει:

– Η Διεύθυνση της Α’θμιας να μην συναινέσει στην μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλο σχολείο, πόσω μάλλον στο κτήριο του 14ου Δημοτικού Σχολείου που δεν πληροί ακόμα και νομικά καμία προϋπόθεση για να φιλοξενήσει +90 μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους στον χώρο που στεγάζεται, και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση εν τέλει και των δύο σχολείων!

– Να γίνει πράξη η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για χαρακτηρισμό του σχολείου ως σχολική στέγη και να μην νίπτουν τας χείρας τους όσοι επικαλούνται διαδικαστικά κωλύματα!

– Να μας κοινοποιηθούν όλα τα έγγραφα από πλευράς Δήμου σε σχέση με τις ενέργειες που έγιναν προς υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου , που πάρθηκε τον Νοέμβριο του 2021 !

«Η Ένωση Γονέων καλεί τους Συλλόγους Γονέων, τους γονείς, τους συμπολίτες, να στηρίξουν τον αγώνα για την σχολική στέγη που δικαιούνται αδιαπραγμάτευτα όλοι οι μαθητές του 9ου Δημοτικού σχολείου Αιγάλεω! Διεκδικούμε την παραμονή του 9ου Δημοτικού σχολείου στον χώρο του σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο! Η πολιτική των συγχωνεύσεων εξυπηρετεί μόνο σκοπούς ενάντια στην Δημόσια Δωρεάν Παιδεία που δικαιούνται τα παιδιά μας!

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το