Τοπικά

Χάος με το κτηματολόγιο στη Μαγνησία – Ακόμα τα ΕΛΤΑ αποστέλλουν φακέλους 3 μήνες μετά τη λήξη προθεσμίας των αιτήσεων…

Τον κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες περιουσίες πολιτών σε Βόλο και Πήλιο επισημαίνει η μηχανικός κ. Γραμματή Μπακλατζή. Κάτω από τα στενά περιθώρια σύνταξης των κτηματογραφήσεων και τη διάλυση των υπηρεσιών , το κτηματολόγιο κινδυνεύει να γίνει <<βραχνάς>> για τον πολίτη , αντί της εκπλήρωσης του σκοπού του , που είναι η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
Η ίδια η κ. Μπακλατζή ακτινογραφεί την κατάσταση που επικρατεί σε Βόλο και Πήλιο με χιλιάδες περιουσίες να βρίσκονται στο κενό, χωρίς καν να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους.

Συγκεκριμένα για την Μαγνησία
– Βρισκόμαστε σήμερα στην ανάρτηση των στοιχείων που αφορούν στις δηλώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας στις περιοχές που βρίσκονται στο Δήμο Βόλου ( πλήν της πόλης του Βόλου ) , δηλαδή της Νέα Ιωνία, Πορταριά, Άγιο Βλάσιο, Άγιο Λαυρέντιο, Αγριά, Άλλη Μεριά, Άνω Λεχώνια, Διμήνι, Δράκεια, Ιωλκός (πρώην κοινότητες Αγίου Ονούφριου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου), Κάτω Λεχώνια, Κατωχώρι, Μακρινίτσα και Σταγιάτες.
Η ανάρτηση ξεκίνησε στις 10 Μαϊου 2021 και λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου , Δηλαδή με χρονικό περιθώριο 4 μήνες.
Τα προβλήματα:
Εκτός της Νέας Ιωνίας , οι υπόλοιπες περιοχές είναι αγροτικές και με μεγάλες εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν ως δασικές από τη Διεύθυνση Δασών και πολλά αγροκτήματα δεν τα δέχθηκε το κτηματολόγιο γιατί τα θεωρεί δασικά.
Μέχρι στιγμής δηλώθηκε περίπου το 65% των δικαιωμάτων που έχουν υπολογισθεί από το Κτηματολόγιο και υπολείπεται μεγάλος αριθμός αδήλωτων ακινήτων .
Η ανάρτηση γίνεται κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικά και πρέπει οι πολίτες να μπουν με τους κωδικούς taxis για να πληροφορηθούν για τα αποτελέσματα της καταγραφή των ακινήτων. Τους κωδικούς τους έχει ο λογιστής και οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών δεν γνωρίζουν από υπολογιστές .
Οι περισσότεροι πολίτες για λόγους οικονομίας δεν κατέθεσαν τοπογραφικό και δεν ξέρουν πως αποτυπώθηκε τελικά το ακίνητο από την κτηματογράφηση και έτσι θα εκτοπιστούν από την ιδιοκτησία τους.
Δειγματοληπτικά από έλεγχο στα αναρτημένα στοιχεία πολλών ακινήτων προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ του δηλωθέντος από τον τίτλο ιδιοκτησίας εμβαδό κι από αυτό που κατέγραψε ο μελετητής και άρα θα χρειαστεί σε πολλές περιπτώσεις στο μέλλον να διορθώσουν με δικά τους έξοδα οι πολίτες τα εμβαδά τους για να μπορέσουν να τα μεταβιβάσουν
Οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα με χρησικτησία , που είναι σε μεγάλο αριθμό στο Πήλιο γιατί μεταβιβάζονταν δια λόγου από τους γονείς , θα πρέπει να στείλουν έγγραφη ενημέρωση στο Υπουργείο Οικονομικών για να συναινέσει το κράτος ότι δεν είναι <<καταπατητής>>.
Το Ελληνικό Δημόσιο δήλωσε χιλιάδες ιδιοκτησίες , διότι εμφανίζονται ως δασικές στον δασικό χάρτη .
Οι Έλληνες του εξωτερικού καθώς και χιλιάδες Γερμανοί , Γάλλοι , Αυστριακοί και Άγγλοι κλπ που έχουν εξοχικά στο Πήλιο , δεν γνωρίζουν καν ότι έγινε ανάρτηση , αφού οι περισσότεροι έχουν κοντά δύο χρόνια να επισκεφτούν τη χώρα λόγω κορωνοιού.
Τρεις μήνες παραλαβή αλληλογραφίας από τα ΕΛΤΑ
Η κυβέρνηση ψήφισε παράταση της προθεσμίας, εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας, χωρίς κανένα πρόστιμο, έως τον Δεκέμβριο του 2022 . Οι ιδιοκτήτες όμως χάνουν το δικαίωμα μετά τη λήξη της ανάρτησης , να φέρουν επιπλέον στοιχεία επιπλέον σε περίπτωση που το ακίνητο τους διεκδικείται από το δημόσιο ή τρίτους ή εκτοπίζονται σε κάποιο τμήμα της ιδιοκτησίας.
Το <<κερασακι>> στην τούρταείναι και οι καθυστερήσεις στη διανομή αλληλογραφίας από τα ΕΛΤΑ. Έτσι, ενώ ο ανάδοχος υποστηρίζει ότι κατέθεσε με αποδεικτικό τους φακέλους με το ενημερωτικό υλικό τον Μάρτιο για να λάβουν γνώση ‘εγκαιρα οι πολίτες, κυρίως όσοι έχουν πρόβλημα, είτε γιατί δεν εντοπίστηκε το ακίνητο , είτε γιατί είναι δασικο κλπ, οι πολίτες λαμβάνουν τους φακέλους το τελευταίο εικοσαήμερο . Ακόμα και τώρα τρεις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προλάβουν πολλοί ιδιοκτήτες να κάνουν ενστάσεις και να χαθούν περιουσίες ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να οδηγηθούν σε δικαστήρια και επιπλέον έξοδα. Αυτό όφειλε το κτηματολόγιο να το πληροφορηθεί και να συντονιστούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες.
«Επομένως αν θέλουμε να καταγράψουμε σωστά την περιουσία του κόσμου και όχι να την << αρπάξουμε>> θα πρέπει να δώσει άμεσα το Κτηματολόγιο παράταση , όχι μόνο αυτή της μιας βδομάδας που δίνει με χαρτάκι εμπρόθεσμης προσέλευσης , αλλά σωστής και ολοκληρωμένης τουλάχιστον για διάστημα δύο μηνών. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, Βουλευτές , Περιφέρεια , Δήμος Βόλου ,Δικηγορικός Σύλλογος και ΤΕΕ για να βοηθηθεί ο κόσμος να δηλώσει και να ελέγξει την περιουσία του, δήλωσε η κ. Γραμματή Μπακλατσή , Τοπογράφος –Πολεοδόμος Μηχανικός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το