Οικονομία

Χάνει ΦΠΑ 3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο το Δημόσιο από το παρεμπόριο

παραεμπόριο

Υπόμνημα με 20 προτάσεις αλλαγής, απλοποίησης και βελτίωσης της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορούν σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της αγοράς απέστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι έμποροι επαναλαμβάνουν τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, που βασίζονται στην διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε τρία πεδία:

  • γενικευμένη χρήση ειδικών μηχανημάτων στις πύλες εισόδου(τελωνεία και μεγάλα λιμάνια), όπως τα «X-Ray scanners», και τα εξελιγμένα «Electromagnetic field container scanners»
  • εντατικοποίηση αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα. Οι τοποθεσίες που συγκεντρώνουν τέτοια κέντρα διακίνησης είναι γνωστά σε όλους μας και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση.
  • εξονυχιστικοί έλεγχοι τόσο στα εμπορεύματα υπαίθριου εμπορίου όσο και στις άδειες των μικροπωλητών.

Παράλληλα και σε συνάφεια με τις παραπάνω πρωτοβουλίες, ενδείκνυται ηθέσπιση ειδικού κλιμακίου ελεγκτών με αποκλειστική αρμοδιότητα τον εντοπισμό, κατάσχεση και άμεση καταστροφή, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές διαδικασίες των παρανόμως εισαχθέντων και διακινηθέντων εμπορευμάτων, όπως άλλωστε προβλέπεται, αλλά δεν εφαρμόζεται μετά και τη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, οι καταστροφικές συνέπειες του παρεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης, στοιχειοθετούνται όχι μόνο από την απομύζηση δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην αγορά και εκτιμάται σήμερα σε περίπου 18 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά και στην απώλεια κάρπωσης εσόδων από τη φορολογική διοίκηση, καθώς μόνο από το ΦΠΑ οι απώλειες υπολογίζονται στα 3,4 δισ. ευρώ ετησίως.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το