Τοπικά

Χαμός τις τελευταίες ημέρες του έτους στις Δ.Ο.Υ. του Βόλου – Εκατοντάδες κατέθεσαν πινακίδες κυκλοφορίας

Εκατοντάδες είναι και φέτος οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που παρέδωσαν ή πρόκειται να παραδώσουν μέχρι τέλος του έτους τις πινακίδες των οχημάτων τους στην Εφορία του Βόλου.
Στο αρμόδιο Γραφείο στον Α’ όροφο της Δ.Ο.Υ. Βόλου γίνεται καθημερινά πανικός, καθώς δεκάδες ΙΧήδες σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.
Αν και οι αριθμοί των κατατεθειμένων πινακίδων είναι ανάλογοι των περυσινών, το φαινόμενο συνεχίζεται και φέτος να είναι έντονο, παρά του ότι εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά το σύστημα των αναλογικών τελών κυκλοφορίας και δίδεται η δυνατότητα σε ΙΧήδες να παίρνουν πίσω τις πινακίδες των οχημάτων τους για έναν ή τρεις μήνες και να τις επιστρέφουν.
Φέτος μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί 1.500 περίπου κατατεθειμένες πινακίδες στη Δ.Ο.Υ. Βόλου, έναντι 1.700 περίπου πέρυσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Η κίνηση στο Γραφείο Αυτοκινήτων της Εφορίας αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εργάσιμες ημέρες και μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ οι υπάλληλοι στο εν λόγω Γραφείο δεν λαμβάνουν εορταστικές άδειες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ΙΧήδες. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες και στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας Βόλου.
Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος θέλει να καταθέσει τις πινακίδες, θα πρέπει να προσέλθει στην Εφορία έως τις 31 Δεκεμβρίου. Οι φορολογούμενοι ΙΧήδες πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά: Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, τις πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση, εάν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης που προσέρχεται στη Δ.Ο.Υ. Πάντως κανένας δεν ελέγχει αν ο ΙΧής σταθμεύει το όχημά του σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο πάρκιν, αφού εκατοντάδες είναι τα οχήματα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, που βρίσκονται σταθμευμένα στους δρόμους της πόλης.
Επισημαίνεται ότι η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη Δ.Ο.Υ. για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό. Όσοι υποβάλουν δηλώσεις ακινησίας και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους μέχρι τις 31-12-2018, θα αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2019, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι ΙΧ κυβισμού 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.
Σημειώνεται ότι οι οριστικές διαγραφές αυτοκινήτων και οι μεταβιβάσεις, που και φέτος ήταν πολλές, διεκπεραιώνονται από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Άρση ακινησίας
Και το 2019 αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες ΙΧήδες, που θα έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους να τα επανακυκλοφορήσουν για χρονικά διαστήματα από 1 μήνα έως και 9 μήνες, καταβάλλοντας μέρος μόνο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Όσοι θελήσουν να επανακυκλοφορήσουν τα οχήματά τους για 3 μήνες μέσα στο 2019, θα κληθούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 4 μήνες, ενώ όσοι προτιμήσουν να κινήσουν τα οχήματά τους για το όποιο υπόλοιπο διάστημα απομένει μέχρι το τέλος του 2019 θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη που αναλογούν στο διάστημα αυτό προσαυξημένα κατά τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας!
Ειδικότερα για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλοντας τα δύο δωδέκατα (2/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλοντας τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας και για άρση ακινησίας για το χρονικό διάστημα του έτους, που απομένει από τη στιγμή της άρσης της ακινησίας και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλοντας τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, που απομένουν έως τις 31-12-2019 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το