Τοπικά

Χαμός στην ΑΓΕΤ – Πολίτες απέτρεψαν την εκφόρτωση σκουπιδιών προς καύση (photos)

Ρεπορτάζ – φωτογραφίες: Ηρώ Καγιοπούλου (e-thessalia.gr) 

Σε ακτιβιστική ενέργεια που στόχο είχε την «απόβαση» στο πλοίο που μεταφέρει σκουπίδια για καύση στο Βόλο, προχώρησαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και απωθήθηκαν από τους Ουκρανούς εργάτες του πλοίου.

Οι λιμενικοί ζητούσαν από τα μέλη της Επιτροπής να απομακρυνθούν για την ασφάλειά τους. Στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ προκλήθηκε πανικός όπου αναρτήθηκε και πανό με συνθήματα για την υγεία των πολιτών.

Στο καράβι που μεταφέρει επεξεργασμένο σκουπίδι από την Ουκρανία προσπάθησε να μπει ο Στέλιος Λημνιός και απωθήθηκε από τους εργαζόμενους στο καράβι. Μετά «σήκωσε» πανό στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Μέλη της Επιτροπής πήραν δείγμα από τα σκουπίδια.

 

Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να σταματήσει η εκφόρτωση του πλαστικού και, όπως έγινε γνωστό, η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων θα εκδικαστεί αύριο.

Σε δηλώσεις του το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κ. Στέλιος Λημνιός τόνισε: «Επιδίωξή μας σήμερα δεν ήταν μια απλή διαμαρτυρία έξω από την πύλη της ΑΓΕΤ, ήταν να μπορέσουμε να σταματήσουμε την εκφόρτωση του επικίνδυνου αυτού αποβλήτου που έρχεται να καεί μέσα στην πόλη μας. Αυτό το πετύχαμε».

Από την πλευρά του ο Θώμας Κλημόπουλος κάλεσε “όσους νομίζουν ότι αυτό που γίνεται στην πόλη έχει οποιαδήποτε σχέση με νομιμότητα ή με εναλλακτικά καύσιμα, τους καλούμε να έρθουν να μυρίσουν αυτά τα φρικτά σκουπίδια από νάϋλον, εμποτισμένα με υγρές ουσίες και πιθανά αντισηπτικές, τα οποία θα αναγκαστούν με το “έτσι θέλω” της κάθε ΑΓΕΤ, της κάθε Περιφέρειας, του κάθε Μπέου και της κάθε κυβέρνησης να μυρίσουν και να εισπνεύσουν οι Βολιώτες, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία τους”.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν σήμερα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, η “Ανυπότακτη Θεσσαλία” αναφέρει:

“Πριν ένα χρόνο στο Βόλο ξεκίνησε ένα νέο “πρωταπριλιάτικο έθιμο” εις βάρος της ζωής και της πόλης από την ΑΓΕΤ-Lafarge. Όπως πέρσι την 1ηΑπριλίου, έτσι και φέτος η εταιρεία αγνοώντας επιδεικτικά την απαίτηση 10.000 πολιτών που παρευρέθηκαν στις 16 Μαρτίου στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που είχε αίτημα να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών από το εργοστάσιο την ΑΓΕΤ, έτσι και φέτος έφερε φορτηγό πλοίο από την Ιταλία, φορτωμένο με τόνους σκουπιδιών αμφιβόλου ποιότητας.
Στους δεκάδες πολίτες που παρευρέθηκαν για να εμποδίσουν την παραλαβή του φορτίου στελέχη της εταιρείας φέρθηκαν βίαια και τους προπηλάκισαν. Στην προσπάθεια των πολιτών να σταματήσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα, ήταν παρόντες και στελέχη της Ανυπότακτης Θεσσαλίας, όπως έχουν μάθει τόσο καιρό να είναι μέλη και γέννημα των κινημάτων και να παλεύουν πλάι στους πολίτες ως ενεργά κομμάτια της κοινωνίας.
Το θράσος των στελεχών της ΑΓΕΤ απορρέει από την στήριξη, κρυφή ή φανερή που περνούν από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (άδεια για καύση σκουπιδιών- Φάμελος) από την περιφέρεια Θεσσαλίας στην οποία ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη, κάνουν “τα στραβά μάτια’’ όταν οι μετρητές ρύπων στο εργοστάσιο σταματούν να λειτουργούν, ενώ ταυτόχρονα λένε ψέματα στους πολίτες ότι είναι μαζί τους.
Τέλος, μεγάλη ευθύνη έχει και η τωρινή δημοτική αρχή του Βόλου (Αχιλλέας Μπέος), η οποία όχι μόνο δέχεται το εργοστάσιο να καίει σκουπίδια, αλλά θέλει και η ίδια να το προμηθεύει με αυτά.
Σαν Ανυπότακτη Θεσσαλία, θεωρούμε ότι η μόνη λύση για ένα βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα πρόγραμμα με τη συνεργασία Δήμου και περιφέρειάς που προβλέπει κομποστοποιήση και τη διαλογή στην πηγή, ούτως ώστε η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της υπεραλίευσης, των φυτοφαρμάκων και των εργοστασίων στη ΒΙΠΕ του Βόλου και γενικότερα των αλόγιστων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων προς όφελος του κέρδους και όχι της ποιότητας ζωής των πολιτών, να γίνει ξανά τόπος καθαρός γεμάτος ζωντάνια και να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο εξυπηρετώντας τις κοινωνικές ανάγκες και παράγοντας καθαρά, νόστιμα, άριστης ποιότητας και υγιεινά προϊόντα.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν με μπροστάρηδες τους πολίτες και τον κόσμο της εργασίας και με μια περιφερειακή αρχή, η οποία φέρνει στο προσκήνιο το όφελος των πολιτών και όχι το κέρδος των πολυεθνικών και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το