Κόσμος

Χαμός με παπά που παραλίγο να πνίξει βρέφος σε βάπτιση

Με ένα χρόνο αργία τιμωρήθηκε ο ιερέας Βασίλι Νετσεπορένκο της ενορίας στην Γκετίνα, 40 χιλιόμετρα έξω από την Αγία Πετρούπολη μετά τα όσα έγιναν σε βάπτιση το περασμένο Σάββατο. Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά ο Ρώσος παπάς που σύμφωνα με την εκκλησία ονομάζεται Φώτιος πήρε το μωρό από τα χέρια της μητέρας και προσπάθησε να το βυθίσει τρεις φορές στην κολυμπήθρα. Το μωρό ηλικίας ενός έτους φαίνεται να κλαίει δυνατά και αντιστέκεται.

«Εξορκισμός και όχι βάπτιση»

Τότε ο παπά Φώτης φαίνεται να κάνει βίαιες κινήσεις για να βάλει το παιδί στην κολυμπήθρα, ενώ προσπαθεί να του κλείσει τη μύτη και το στόμα. Αμεση ήταν η αντίδραση της μητέρας που προσπάθησε να πάρει το μωρό από τα χέρια του παπά και παραλίγο να έρθουν στα χέρια. Το βίντεο σταμάτησε αλλά η συνέχεια της βάπτισης δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Γκατσίνα όπου οι γονείς κατέθεσαν μήνυση και κατηγόρησαν τον παπά για μεθόδους που χρησιμοποιούν στον «εξορκισμό». Μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα μέσω των social media πολλοί αναφέρθηκαν «σε τελετή μοιάζει με εξορκισμό και όχι με ένα κανονικό βάπτισμα».

«Μου έκανε επίπληξη»
Η μητέρα του παιδιού, Αναστασία Αλεξέεβα, δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη από την αρχή: «Ο ιερέας άρχισε κάνοντας μου επίπληξη δημοσίως επειδή δεν γνώριζα τις προσευχές», είπε και πρόσθεσε: «Μετά την πρώτη βύθιση, κατάλαβα ότι το μωρό μπορεί να πνιγεί και άρχισα να το τραβάω από τα χέρια του ιερέα. Το μωρό είχε μώλωπες στο σώμα και το κεφάλι του επειδή το κρατούσε σφιχτά και επειδή το χτυπούσε στην κολυμπήθρα». Η μητέρα του παιδιού δήλωσε ακόμα πως αξιωματούχοι της εκκλησίας αργότερα την κάλεσαν να της ζητήσει συγγνώμη για τη συμπεριφορά του ιερέα».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO: ΕΔΩ

«Υπερπροστατευτική η μητέρα»

Ανώτεροι ιεράρχες καταδίκασαν επίσης τον ιερέα. Ο αρχιεπίσκοπος Γεννάδιος, ο οποίος ηγείται του τμήματος ενοριακής εργασίας στο γραφείο του Πατριαρχείου της Μόσχας, χαρακτήρισε τις πράξεις του «τρέλα» και είπε ότι μια τέτοια «ανεπαρκής» υπηρεσία κατά τη διάρκεια τελετών βλάπτει την αποστολή της εκκλησίας. Από την πλευρά του ο πάτερ Φώτιος είπε: «Δεν έχει συμβεί τίποτα μεμπτό. Η μητέρα παρενέβη στο τελετουργικό γιατί ήταν υπερπροστατευτική. Φυσικά και δεν χτύπησε το μωρό στην κολυμπήθρα, ούτε θα μπορούσε να πνιγεί όπως υποστηρίζει η μητέρα. Εχω 26 χρόνια υπηρεσίας και πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Ηταν τραχύς με τα μωρά

Πάντως, η διοίκηση της εκκλησίας στη Γκέτινα πριν τιμωρήσει τον παπά Φώτιο έλαβε υπ΄όψη της και άλλες «ανεπίσημες διαμαρτυρίες που έχουν υπάρξει στο παρελθόν σύμφωνα με τις οποίες ο Φώτιος ήταν “τραχύς” όταν χειριζόταν τα παιδιά».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το