Οικονομία

Χαμηλές προσδοκίες πριν το Eurogroup: Δόση και… συμπάθεια

Σε λίγες ώρες «κληρώνει»: με την ολοκλήρωση του Euroworking Group αλλά και της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το απόγευμα, θα αποσαφηνιστεί αν το θρίλερ με την Ελλάδα θα κλείσει σήμερα ή αν θα έχουμε παράταση αβεβαιότητας όπως ακριβώς συνέβη και το 2015. Μετά την προχθεσινή απόφαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να διατυπώσει δημόσια την βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup αλλά και τις διαρροές Ευρωπαίων αξιωματούχων περί σύγκλισης μόνο όμως στο σκέλος της διαπραγμάτευσης που αφορά στην εκταμίευση της δόσης, ήρθαν οι χθεσινές διαρροές από το «ελληνικό στρατόπεδο» για να θολώσουν τα νερά.

Σύμφωνα με τις χθεσινές διαρροές από ελληνικές πηγές, «απέχουμε από το να υπάρξει συμφωνία καθώς η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου». Το αν αυτή η δήλωση εντάσσεται στην γενικότερη διαπραγματευτική στρατηγική ή αν απηχεί την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να «σπρώξει» το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, θα φανεί άμεσα. Πάντως, ευρωπαϊκές πηγές διαμήνυαν χθες στην Αθήνα ότι αν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία, ουσιαστικά το θέμα θα μετατεθεί για το Eurogroup του Ιουλίου το οποίο είναι προγραμματισμένο περίπου μια εβδομάδα πριν «χτυπήσουν» τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι και χθες, η ελληνική αντίδραση οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός εξασφαλίζει όλους τους βασικούς στόχους της δικής του πλευράς και φέρεται να κάνει μικρές παραχωρήσεις επί του προσχεδίου της 22ας Μαίου προκειμένου να πάρει κάτι στις αποσκευές της και η ελληνική πλευρά. Έτσι:

1. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως να προχωρήσει σε εκταμίευση δανειακών κεφαλαίων. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, θα παραμείνει –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέχρι τέλους- ο μοναδικός χρηματοδότης του 3ου προγράμματος

2. Δεν θα υπάρξει πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος όπως το ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η γερμανική πλευρά πετυχαίνει η συζήτηση για το χρέος, να μετατεθεί και μετά τις γερμανικές εκλογές και μετά τη λήξη της 3ης δανειακής σύμβασης.

3. Ακόμη και οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στο χρέος μετά το 2018 θα ενεργοποιηθούν υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα κριθεί απαραίτητο. Θεωρείται πολύ πιθανό να μπει ρήτρα ανάπτυξης με βάση τη γαλλική πρόταση. Αυτό θα σημαίνει ότι για όσο διάστημα η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 1,3%, πρακτικά η εξυπηρέτηση του θηριώδους χρέους θα είναι ελληνική υπόθεση.

4. Η Ελλάδα θα κληθεί να εφαρμόσει πρόγραμμα πολύ αυστηρής λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το 2022 (με το ενδεχόμενο επιβολής ακόμη περισσότερων μέτρων να είναι πάντοτε ανοικτό) ενώ ουσιαστικά θα εγκλωβιστεί σε έναν δύσκολο δημοσιονομικό στόχο ενδεχομένως και μέχρι το 2060. Μέχρι το 2022 θα πρέπει να παραχθούν πλεονάσματα 3,5% ενώ για μετά το 2022 γίνεται διαπραγμάτευση για το αν ο πήχης θα είναι στο 2,2% ή στο 2%. Επίσης, συζητείται το ενδεχόμενο να μην εξετάζεται ανά έτος η επίτευξη του στόχου αλλά να μελετάται ο μέσος όρος της 5ετίας ώστε η Ελλάδα να μην χρειάζεται να επιβάλλει και νέα μέτρα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά μέσα σε ένα έτος.

Και ενώ γερμανικές νίκες θεωρούνται περίπου εξασφαλισμένες, από την άλλη δεν είναι καθόλου δεδομένο το αν θα υπάρξουν αντιπαροχές για την ελληνική πλευρά αλλά και το ποιες θα είναι αυτές. Το σενάριο μιας υψηλότερης δόσης παραμένει πάντοτε στο τραπέζι κάτι που αυτή τη στιγμή είναι το μόνο «χειροπιαστό». Συζητείται επίσης το ενδεχόμενο ενός αναπτυξιακού πακέτου αλλά ακόμη παραμένει αβέβαιο το αν και κατά πόσο θα υπάρξει κάποια εξειδίκευση. Να σημειωθεί ότι και σε προηγούμενο Eurogroup είχε βγει προς τα έξω ότι η Ελλάδα θα εκταμιεύσει δάνειο μαμουθ από την Παγκόσμια Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά το θέμα αυτό ουσιαστικά «πάγωσε».

Ευρωπαίοι και Έλληνες, αναμένεται να ρίξουν ότι το επικοινωνιακό βάρος στο να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ακόμη και χωρίς να υπάρξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (κάτι που αυτή τη στιγμή είναι το πιθανότερο). Ένα πιθανό σενάριο είναι η πρώτη έξοδος να επιχειρηθεί σε πολύ σύντομο χρόνο μετά τη συμφωνία έτσι ώστε να «κεφαλαιοποιηθεί» σε ένα βαθμό και η αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων ενδεχομένως και κάτω από το όριο του 5%.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το