Οικονομία

Χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία

Αρκετό δρόμο χρειάζεται να διανύσει ακόμη η χώρα μας για να βελτιώσει τις επιδόσεις της στην καινοτομία, παρότι σε διεθνές επίπεδο συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα πιο καινοτόμα κράτη του πλανήτη.

Η Ελλάδα κατατάσσεται για τη φετινή χρονιά στην 47η θέση μεταξύ 132 χωρών του κόσμου όσον αφορά τις επιδόσεις της στην καινοτομία, υστερώντας σημαντικά σε τομείς που αφορούν την πολυπλοκότητα της αγοράς (πρόσβαση ιδιωτικού τομέα σε χρηματοδότηση, κεφαλαιοποίηση εισηγμένων επιχειρήσεων κ.λπ.) αλλά καταγράφοντας καλές επιδόσεις σε άλλους, όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας (Global Innovation Index – GII), τον οποίο παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) σε σχετική έκθεσή του, αναδεικνύοντας τους πρωταθλητές καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τα ευρήματα του δείκτη καινοτομίας, τα οποία επικαλείται και ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας), η Ελλάδα σε επίπεδο καινοτομίας κατατάσσεται 39η ανάμεσα στις 51 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ τερματίζει 30ή μεταξύ των 39 οικονομιών της Ευρώπης (στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Ουκρανία κ.ά.).

Τα προηγούμενα χρόνια οι επιδόσεις της ήταν λίγο καλύτερες, με την Ελλάδα να κατακτά το 2020 την 43η θέση μεταξύ 131 οικονομιών και το 2019 την 41η θέση (ανάμεσα σε 129 κράτη ανά τον κόσμο). Ωστόσο, η χαμηλότερη κατάταξή της φέτος μπορεί και να αποτελεί ένδειξη πως τα υπόλοιπα κράτη έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους ώστε να αναπτύξουν ταχύτερα το οικοσύστημα καινοτομίας τους.

Ανάμεσα στα δυνατά σημεία της χώρας μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο (δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη, τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.ά.), όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στη 16η θέση ανάμεσα σε 132 κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η αμέσως καλύτερη επίδοσή της είναι στον τομέα των υποδομών, όπου κατακτά την 45η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Οι επιδόσεις της στον τομέα που αφορά τους θεσμούς, δηλαδή τη σταθερότητα του πολιτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την κατατάσσουν στην 51η θέση. Στον αντίποδα, το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας υστερεί και έχει τις χειρότερες επιδόσεις στο πεδίο «πολυπλοκότητα της αγοράς», καθώς η ελληνική επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα την κατατάσσει μόλις στην 70ή θέση διεθνώς, ενώ χαμηλές είναι οι επιδόσεις της όσον αφορά τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας αλλά και τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έκθεση, για 32 χώρες, οι επιδόσεις στον κλάδο της καινοτομίας εμφανίζονται χαμηλότερες σε σύγκριση με την οικονομική τους ανάπτυξη. Ανάμεσα σε αυτές όσον αφορά την Ευρώπη είναι η Ελλάδα, η Λιθουανία και η Ρουμανία.

Πρωταθλήτρια καινοτομίας αναδεικνύεται η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Νότια Κορέα, την Ολλανδία, τη Φινλανδία αλλά και τη Σιγκαπούρη. Η Κύπρος καταλαμβάνει την 28η θέση, με την Ιταλία και την Ισπανία να βρίσκονται στην 29η και στην 30ή θέση, αντίστοιχα. Βάσει των ευρημάτων του δείκτη καινοτομίας, οι επενδύσεις στον κλάδο αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας επέδειξαν ανθεκτικότητα, ενώ εξακολουθούν οι 25 πιο καινοτόμες οικονομίες να προέρχονται και φέτος από την περιοχή της Ευρώπης.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το