Τοπικά

«Χάλκινο» σε Ολυμπιάδα Μαγειρικής για δύο Βολιώτες

Η επιτυχία της κατάκτησης του χάλκινου μεταλλίου στην κατηγορία «Community Catering» από την ομάδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας, στους 25ους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής (IKA/Culinary Olympics 2020) που ολοκληρώθηκαν προχθές στη Στουτγκάρδη, φέρει την υπογραφή δύο Βολιωτών: Του Κώστα Γεωργαντζά, που ήταν team captain και του Θανάση Μπακάλη.

Το πάθος για καλό φαγητό των δύο σεφ, όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων που ταξίδεψαν στη Γερμανία, χάρισε μία σημαντική διάκριση στη χώρα μας σ’ έναν από τους σπουδαιότερους διαγωνισμούς μαγειρικής ανά την υφήλιο. Η ελληνική αποστολή επέστρεψε στη βάση της τα ξημερώματα της Πέμπτης. Λίγες ώρες μετά τον επαναπατρισμό της ομάδας, ο Κώστας Γεωργαντζάς μίλησε για τη συναρπαστική εμπειρία του στη Γερμανία, όπου μαζί με τον συντοπίτη του Θανάση Μπακάλη, τον Ηλία Ζευκιλή από την Αθήνα, τον Μανώλη Στράτο και τον ζαχαροπλάστη Δημήτρη Χατζημελετίου από τη Θεσσαλονίκη, διακρίθηκαν για τις μαγειρικές τους ικανότητες, παρουσιάζοντας συνταγές από τη μακεδονική παράδοση.

Συνολικά δεκατέσσερα πιάτα υψηλού επιπέδου, με υπέροχες γεύσεις και μοναδικά αρώματα από την κουζίνα της Μακεδονίας, είχαν τον πρώτο λόγο στη γαστρονομική σύναξη της Στουτγκάρδης, που προσέλκυσε στις εγκαταστάσεις της εμπορικής έκθεσης Messe συνολικά 2.000 σεφ από 59 χώρες και περισσότερους από 28.000 επισκέπτες. Βέβαια, πέρα από τη σημασία που δόθηκε στο μενού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής αξιολογήθηκαν κι άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, πέρα από την εμφάνιση και τη γεύση των πιάτων, οι πέντε Έλληνες βαθμολογήθηκαν επίσης για την προετοιμασία, τις μεθόδους μαγειρικής, το στήσιμο των πιάτων, την τήρηση των κανόνων υγιεινής, αλλά και την προσέγγιση του πελάτη.
Ο ικανότατος Βολιώτης, ο οποίος εδώ και μία οκταετία κατέχει τη θέση του executive chef στον ξενοδοχειακό όμιλο «Civitel Hotels and Resorts», τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται άψογα με τον Μπακάλη, που είναι sous chef και ακολουθεί τον Γεωργαντζά στην ιεραρχία της κουζίνας στα πέντε ξενοδοχεία της αλυσίδας σε Αθήνα και Κρήτη.

Ο Κώστας Γεωργαντζάς ασχολείται με τη μαγειρική από το 2000. Η γαστρονομία έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής του ταλαντούχου σεφ, ο οποίος έχοντας πλούσιες εμπειρίες από παλαιότερες συμμετοχές του σε πλειάδα εγχώριων και διεθνών διαγωνισμών, φέτος ηγήθηκε της προσπάθειας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας. Ο 40χρονος Βολιώτης, ο οποίος είναι επίσης μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, πριν δύο χρόνια στο Λουξεμβούργο, όπου φιλοξενήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής και η Λέσχη Αρχιμαγείρων είχε πάρει την 4η θέση, βρέθηκε ως σύμβουλος (advisor). Επιστρέφοντας τότε στην Ελλάδα, αποφάσισε να αναλάβει την καθοδήγηση της αγωνιστικής ομάδας που ταξίδεψε στη Γερμανία.
Η προετοιμασία για τους 25ους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής, που γίνονται υπό την αιγίδα της WACS (World Association of Chefs Societies), άρχισε τον Ιανουάριο του 2019. Οι τελευταίοι μήνες κύλησαν με σκληρή δουλειά για όλους, μέχρις ότου οι κινήσεις στην κουζίνα να είναι τέλειες και κάθε πιάτο να παραπέμπει σε… έργο τέχνης. Όπερ εγένετο, αφού η εντατική εκπαίδευση πάνω στο μενού και η τελειοποίηση των συνταγών που στηρίχθηκαν σε ποιοτικά προϊόντα από τη μακεδονική γη, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, στην πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό.

«Διαγωνιστήκαμε το περασμένο Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου. Μαγειρέψαμε για 120 άτομα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πετυχαίνοντας μάλιστα sold out στις κρατήσεις. Το θέμα που είχαν ορίσει οι διοργανωτές για το μενού ήταν οι «Ρίζες», ενώ κριθήκαμε από πενταμελή κριτική επιτροπή», σημείωσε ο executive chef του ομίλου Civitel, για να καταλήξει: «Ύστερα από το Λουξεμβούργο όλο το team άλλαξε. Ανασυνταχτήκαμε κι εφόσον κατασταλάξαμε στο μενού, απαιτήθηκαν πολλές ώρες δουλειάς και προπονήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η ουσία ήταν πως «δέσαμε» ως σύνολο. Η μαγειρική είναι ένα υπέροχο ταξίδι και η διάκριση αυτή μας καταξιώνει ως επαγγελματίες. Το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία μας, που έλαβαν μέρος 28 χώρες, σημαίνει πολλά για την παγκόσμια αναγνώριση της ελληνικής γαστρονομίας και ιδιαίτερα της μακεδονικής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το