Τοπικά

Χάλκινο μετάλλιο στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου για την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών

Το χάλκινο μετάλλιο στον πανελλήνιο διαγωνισμό Education Leaders Awards που μεταξύ άλλων προωθεί την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές απέσπασε το 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Ειδικότερα το 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου απέσπασε το χάλκινο βραβείο, στη Β’ Ενότητα «Εξωστρέφεια και Συνεργασία», στην κατηγορία Β7 «Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης», υλοποιώντας το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αγαπώ το περιβάλλον, αγαπώ τον εαυτό μου». Στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού προγράμματος του σχολείου «Αγαπώ τον εαυτό μου αγαπώ το περιβάλλον», οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιήσουν το περιβάλλον ως εκπαιδευτικό εργαλείο, να βγάλουν τους μαθητές τους έξω από τους τέσσερις τοίχους της τάξης, να βιώσουν πραγματικές καταστάσεις, να αντιμετωπίσουν περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω εργασίας, περιβαλλοντικών εργαστηρίων, υπαίθριων δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παιχνιδιών.

Πιο συγκεκριμένα όπως τονίστηκε από τη διεύθυνση του σχολείου «δημιουργήθηκαν γωνίες ανακύκλωσης σε κάθε αίθουσα. Όλες οι τάξεις του σχολείου μας, με στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και την εκπαίδευση τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης με πρωτότυπο και βιωματικό τρόπο, επισκέφτηκαν στις 6\10\2019 το πρώτο πανευρωπαϊκά «ΚΙΝΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου.
Συμμετείχαμε σαν σχολείο, στις 21\10\2019, στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2019, μια εκστρατεία της HELMEPA και του OCEAN CONSERNACY, προχωρώντας σε καθαρισμό ακτής-βυθού της παραλίας των Αλυκών Βόλου, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου μας. Οι μαθητές/τριες των Α’, Γ’ και Ε’ τάξεων υλοποίησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Ο φίλος μας το δάσος», «Τα βότανα», «Διατροφή και άσκηση».

Συμμετείχαμε στο e.Twinning Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με την ονομασία «Penfriends for the environment» σε συνεργασία με 4 ευρωπαϊκές χώρες.
Αξιοποιήσαμε το φυσικό περιβάλλον του σχολείου για δενδροφυτεύσει και υιοθεσία φυτών σε παρτέρι αυλής.
Οι μαθητές/τριες της Ε’ τάξης δημιούργησαν έναν μικρό κήπο στην τάξη τον οποίον και φρόντιζαν καθημερινά.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης προαναφερόμενων περιβαλλοντικών προγραμμάτων υποδεχτήκαμε στο σχολείο την Πυροσβεστική Υπηρεσία (14/10/2019) και Δασική Υπηρεσία (9/12/2019).

Οι μαθητές/τριες της Ε’ τάξης υλοποιήσαν μια δραστηριότητα STEM με θέμα την αιολική ενέργεια και τους ανεμόμυλους.
Χρησιμοποιούνταν ανακυκλώσιμα υλικά στις κατασκευές και τα εικαστικά. Ενθαρρύνονταν τα παιδιά να χρησιμοποιούν παγουρίνο και συσκευασίες πολλαπλής χρήσης για το φαγητό τους κι όχι πλαστικά μπουκάλια και σακούλες. Συγκεντρώναμε άδειες μπαταρίες και πλαστικά καπάκια. Στο πλαίσιο σχετικών μαθημάτων στη Φυσική για τις μεγάλες τάξεις και της Μελέτης Περιβάλλοντος για τις μικρότερες, τα παιδιά δημιούργησαν ανάλογα φυλλάδια και αφίσες με οδηγίες και συμβουλές ώστε να μην σπαταλάμε άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Όπως τονίζεται από τη διεύθυνση του 18ου Δημοτικού «Το σχολείο μας εδώ και χρόνια ενθαρρύνει και υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς του να υλοποιούν περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και προγράμματα αγωγής υγείας. Βέβαια, κάποια από τα περιβαλλοντικά προβλήματα χρειάζονται παγκόσμια προσπάθεια και συνεργασία, αλλά τα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι μας πρέπει να στρατεύουμε, ώστε να σώσουμε τον πλανήτη μας και όχι να περιμένουμε να το κάνει κάποιος άλλος για μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το