Τοπικά

Χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας για τον 17 χρονο Αντώνη Βαλμά -Μιλά στη “Θ” για την εμπειρία του

valmas

Πριν από έντεκα περίπου μήνες ο Αντώνης Βαλμάς βρέθηκε στη μακρινή Ινδονησία, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 9η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Ο 17χρονος σήμερα μαθητής, ο οποίος πρόσφατα αποφοίτησε από τη Γ’ τάξη του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αναβρύτων, επέστρεψε από την ασιατική χώρα με το χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές του. Τίμησε τα ελληνικά χρώματα και πέτυχε μία σημαντική διάκριση, όντας μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος που έχει έδρα τον Βόλο. Η επιτυχία του Αντώνη Βαλμά στην πόλη Μάγκελανγκ της Ινδονησίας στάθηκε αφορμή για τη βράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Πριν από λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα την προηγούμενη Κυριακή 12/6, ο νεαρός μαθητής πέρασε την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και παρέλαβε ιδιοχείρως τιμητικό δίπλωμα από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας. Ο Αντώνης Βαλμάς μίλησε για τη στιγμή που βρέθηκε απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένιωσα μεγάλη ευχαρίστηση που μας προσκάλεσε και όταν ήρθαμε σε επαφή μαζί του ήταν μία ωραία εμπειρία. Πιστεύω ότι όλοι όσοι ήμασταν παρόντες, χαρήκαμε με τη βράβευσή μας από τον κ. Παυλόπουλο».

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ

Ένας χρόνος πέρασε περίπου από το ταξίδι του αριστούχου μαθητή στην Ινδονησία, όπου έφτασε στην 3η θέση. «Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ανάλογη διοργάνωση. Στην Ινδονησία βρέθηκαν μαθητές από 42 χώρες», είπε ο Αντώνης Βαλμάς και συμπλήρωσε: «Πιο παλιά πήρα μέρος σε διαγωνισμούς φυσικής και μαθηματικών, πετυχαίνοντας διακρίσεις και στους δύο. Στη Μαθηματική Εταιρεία έφτασα μέχρι τον «Αρχιμήδη» στη Β’ Λυκείου (σ.σ. θεωρείται η ύλη των Διεθνών Μαθηματικών Ολυμπιάδων), ενώ και στο γυμνάσιο ήμουν ανάμεσα στους επιτυχόντες του διαγωνισμού «Ευκλείδης»».

Η έφεσή του στις θετικές επιστήμες ήταν ορατή, με τον ίδιο να μην κρύβει την προτίμησή του για τη Σχολή που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του από την ερχόμενη χρονιά. «Φέτος έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις. Ελπίζω να περάσω στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου», σημείωσε, αλλά την ίδια στιγμή κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με την αστρονομία και ως φοιτητής: «Αυτό είναι σίγουρο 100%. Δεν έχω σκοπό να εγκαταλείψω την αστρονομία».

Ο Αντώνης Βαλμάς ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την αστροφυσική όταν ακόμη ήταν μαθητής στο δημοτικό σχολείο: «Για έξι χρόνια έζησα στην Άνδρο. Για την ακρίβεια σ’ ένα χωριό μακριά από τη Χώρα. Η φωτορύπανση ήταν ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μπορούσα να δω καθαρό ουρανό. Αυτό ήταν το πρώτο ερέθισμα που είχα. Επιπλέον στο σπίτι υπήρχε ένα τηλεσκόπιο και βλέπαμε μαζί με τον πατέρα μου τον έναστρο ουρανό. Ήταν ναυτικός και χρησιμοποιούσε τα άστρα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στη θάλασσα. Ήξερε κάποια πράγματα και μου έδειξε. Μετά στο Γυμνάσιο έγινε πιο τακτική η προετοιμασία μου. Μάθαμε και για τον διαγωνισμό που διοργάνωνε η Εταιρεία Αστρονομίας, στην οποία τελικά έγινα μέλος της. Στον Βόλο βρέθηκα τόσο για την προετοιμασία της Ολυμπιάδας, όσο και να συμμετάσχω στους διαγωνισμούς που γίνονταν κατά καιρούς».

Ο νεαρός αστρονόμος δηλώνει γοητευμένος με την παρατήρηση των άστρων, λέγοντας: «Λατρεύω να κοιτάζω τον έναστρο ουρανό. Είναι ένα κομμάτι που δεν το έχει καμία επιστήμη. Πρόκειται για μία πρακτική ενασχόληση, την οποία μπορεί να επιτύχει ο καθένας, αρκεί να έχει καθαρό ουρανό. Γενικώς το δέος που σου προκαλεί το θέαμα με τα άπειρα άστρα δεν συγκρίνεται με τίποτα. Βέβαια με τα χρόνια και καθώς εμβάθυνα τις γνώσεις μου στην αστρονομία, άλλαξε και ο τρόπος παρατήρησης. Στην αρχή έβλεπα τα αστέρια ως φωτεινά σημεία. Σιγά-σιγά όμως μπήκα στη διαδικασία να σκέφτομαι ότι ίσως εκεί έξω υπάρχει κάποιος πλανήτης που μοιάζει για παράδειγμα με τον δικό μας. Όσο περνούσε ο καιρός άλλαζε ο τρόπος που σκεφτόμουν και το τι έψαχνα να δω με το τηλεσκόπιο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το