Πολιτισμός

Χάλκινοι ήχοι από τη Γουμένισσα στον Βόλο

Η παραδοσιακή βραδιά που θα οργανώσει αύριο στις 9 το βράδυ ο Όμιλος Ερευνών Πηλίου στο κέντρο «Αύρα», θα δώσει την ευκαιρία στους Βολιώτες να απολαύσουν τους ήχους των χάλκινων πνευστών από τους ξακουστούς οργανοπαίκτες της Γουμένισσας Κιλκίς. Ο μουσικός Γιώργος Δίγκας μίλησε για την αυριανή… κάθοδο των «Χάλκινων της Γουμένισσας» στον Βόλο.
O 65χρονος τρομπετίστας θα συνοδεύεται από τρεις ακόμη μουσικούς. Τον γιο του Αλέξανδρο Δίγκα, ο οποίος θα παίξει κλαρίνο, τον εγγονό του Νίκο Δίγκα που θα τον συνοδέψει στην τρομπέτα, ενώ ο Ευάγγελος Ζώρας θα παίξει νταούλι. Όλοι τους υπόσχονται ένα γλέντι με σημείο αναφοράς την πλούσια παράδοση της Μακεδονίας και όχι μόνο. «Θα παίξουμε απ’ όλα. Μακεδονικά, ράικο, πατρούνινο, τέτοια πράγματα, αλλά και νησιώτικα, μαζί με ηπειρώτικα. Ό,τι ζητήσει ο κόσμος», σημείωσε ο κ. Δίγκας για την αυριανή εκδήλωση στην ιστορική «Αύρα».
Ο ίδιος μετράει μία διαδρομή μισού και πλέον αιώνα ως λαϊκός οργανοπαίκτης στη γενέτειρά του. ««Ασχολούμαι με τη μουσική από παιδί. Ήμουν δεν ήμουν 12 χρόνων, όταν πρωτοξεκίνησα. Τώρα πια έχω πάνω από μισό αιώνα στα «Χάλκινα Πνευστά της Γουμένισσας». Ακόμη και την εποχή που υπηρέτησα στο Ναυτικό ήμουν στη μπάντα, όταν παρουσιάστηκα το 1973 επί δικτατορίας».
Η μουσική κυλά στο αίμα της οικογένειας, με τον Γιώργο Δίγκα να λέει: «Από πάππου προς πάππο πάει η δουλειά κι εμείς συνεχίζουμε την παράδοση. Η μουσική δεξιοτεχνία του τόπου μου περνάει από γενιά σε γενιά. Τώρα παίζουμε 12 άτομα. Στο σχήμα, που είναι πολυάριθμο, είμαστε τέσσερα αδέρφια και μαζί μας έχουμε τους γιους και τα εγγόνια μας. Ο πιο μικρός είναι ο εγγονός μου Νίκος. Τώρα είναι 14 ετών. Έμαθε σιγά-σιγά από μένα, αλλά παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα και στο ωδείο της Γουμένισσας. Από τα μέρη μου ξεκίνησαν φτασμένοι οργανοπαίκτες, οι οποίοι έπαιξαν παντού».
Η κωμόπολη της Κεντρικής Μακεδονίας κουβαλά μεγάλη ιστορία με τα πνευστά μουσικά όργανα και τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» αποτελούν το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η μελωδία των χάλκινων, όπως οι τρομπέτες και τα τρομπόνια, έχει κερδίσει ένα ευρύ κοινό, με τον 65χρονο μουσικό να λέει: «Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους είμαστε αυτοδίδακτοι. Κάποτε μαθαίναμε εμπειρικά να παίζουμε μουσική. Οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν από τον ζουρνά, έπειτα έβαλαν τα κλαρίνα και τώρα έχουμε τρομπέτες, κρουστά, ακορντεόν, τρομπόνια, σαξόφωνα. Χάρη στα «Χάλκινα της Γουμένισσας» έχουμε γυρίσει όλο τον κόσμο. Ευρώπη, Καναδά, Αυστραλία, Αμερική. Όπου βάζει ο νους σου. Για Ελλάδα δεν το συζητάμε. Έχουμε πάει παντού. Στον Βόλο παλιότερα έχουμε έρθει πολλές φορές στο παρελθόν. Ειδικά με τον Γιάννη Πραντσίδη και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το