Τοπικά

Με χαλασμένα δόντια από 12 ετών τα παιδιά – Ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις σε εκδήλωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Το ελληνόπουλο μέχρι την ηλικία των 12 ετών έχει από τα 30 δόντια του τα 2,5 χαλασμένα λόγω τερηδόνας, ενώ στην ηλικία των πέντε ετών το 70-80% των παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα χαλασμένα δόντια του λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης, αλλά και της οικονομικής αδυναμίας των γονέων και της έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης από την πολιτεία. Μάλιστα σε σχέση με το 2004 αυτή η κατάσταση έχει χειροτερέψει τουλάχιστον κατά 20%.
Τα παραπάνω ενδιαφέροντα συμπεράσματα ανακοινώθηκαν προχθές από τον καθηγητή Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Ουλή σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και αναφερόταν στους νηπιαγωγούς.
Ο κ. Ουλής ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος έρευνας που διεξήχθη με την οδοντιατρική ομοσπονδία σε πανελλαδικό επίπεδο και με δείγμα 6.500 ατόμων και αφορούσε στη στοματική υγιεινή των παιδιών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν τις επιπτώσεις τόσο της κρίσης και της οικονομικής αδυναμίας των γονέων, όσο όμως και της συνήθους αδιαφορίας να φροντίζουμε τα δόντια.
Ο ίδιος επισήμανε πως «η στοματική υγιεινή των παιδιών βρίσκεται σε άσχημο πεδίο, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς η χώρα μας είναι στο τελευταίο επίπεδο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Στην Ελλάδα ένας μαθητής μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών έχει χαλασμένα από την τερηδόνα τα 2,5 από τα 30 δόντια του, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι ένα δόντι χαλασμένο. Η Ελλάδα ξεπερνά μόνο τις Ανατολικές χώρες σε αυτό τον τομέα. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι η τερηδόνα μπορεί να προληφθεί. Επίσης το 70-80% των παιδιών που έχει χαλασμένα δόντια, δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν λόγω άγνοιας και οικονομικής δυσχέρειας. Δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και η πολιτεία δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στην οδοντιατρική, ώστε να πάει ο γονιός στον οδοντίατρο, να φτιάξει τα δόντια του παιδιού του και να πάρει κάποια επιστροφή από τα χρήματα που έδωσε. Από την κακή στοματική υγεία προκαλούνται οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, γενικότερα προβλήματα υγείας. Ακόμη με μελέτες αποδείξαμε πόσο η στοματική υγεία επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ειδικότερα βρήκαμε το 35% των ατόμων πάνω από ηλικία των 65 ετών είναι χωρίς δόντια. Επίσης στην ηλικία 12-15 ετών η ουλίτιδα που έχουν σε ποσοστό 70% οι έφηβοι περνά στη μετέπειτα ηλικία και γίνεται περιοδοντίτιδα, που αποτελεί και την αιτία να χάνουν τα δόντια ως ενήλικες. Επίσης η οδοντόπαστα πρέπει να είναι φθοριούχος και να γίνεται βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα. Το 80% των ελληνόπουλων βουρτσίζει τα δόντια του μια φορά την ημέρα».
Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Τίνα Κλάρα και η γενική γραμματέας του συλλόγου κ. Μαρία Εξάρχου αναφέρθηκαν στη σημασία της προχθεσινής εκδήλωσης.
«Παρών» στην εκδήλωση ήταν και ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Αντώνης Αντωνίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το