Τοπικά

Χαιρετισμός της Δωροθέας Κολυνδρίνη στο Διεθνές Συνέδριο για την Προσβασιμότητα της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Χαιρετισμό απηύθυνε σήμερα στο Διεθνές Συνέδριο για την Προσβασιμότητα της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Ξενοδοχείο «DOMOTEL XΕNIA» στο Βόλο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του έργου «BlueMedPLUS» και φιλοξενούνται ερευνητές, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ενδιαφερόμενοι φορείς και εμπειρογνώμονες στους διάφορους τομείς που σχετίζονται με την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο και τις προτάσεις τους για την προστασία, τη βιώσιμη διαχείριση και την υπεύθυνη προώθησή της. Στον χαιρετισμό της Αντιπεριφεριεάρχης τόνισε τη σημασία της ανάδειξης της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη σημαίνουσα για την περιοχή αξία των υποβρύχιων μουσείων και  την αναβάθμιση της Θεσσαλίας στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός της:  

«Κυρίες και κύριοι, 

Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας καλωσορίζω όλους τους συμμετέχοντες του Διεθνούς Συνεδρίου στον όμορφο Βόλο και στη Μαγνησία. Χαίρομαι ιδιαίτερα να βρίσκονται ανάμεσά μας σπουδαίοι επιστήμονες, ερευνητές και εμπειρογνώμονες που σχετίζονται με την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο και τις προτάσεις τους για την προστασία, την προσβασιμότητα, τη βιώσιμη διαχείριση και την υπεύθυνη προώθησή της. 

Βρισκόμαστε στην πρώτη και μοναδική Περιφέρεια της χώρας με Υποβρύχια Μουσεία, που προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών και στους λάτρεις των ενάλιων αρχαιοτήτων τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου -το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο στο οποίο μπορεί κάποιος να καταδυθεί- μαζί με άλλα έξι συνολικά, αρχαία και νεότερα ναυάγια – Υποβρύχια Μουσεία σε τέσσερις θέσεις στις Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο ωκεανός καλύπτει το 71% της γήινης επιφάνειας και τα ωκεάνια και παράκτια οικοσυστήματα παρέχουν στους ανθρώπους σημαντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες, καθώς επίσης εντυπωσιακό πολιτιστικό και φυσικό κεφάλαιο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βασιζόμενη στην καινοτομία, θέλησε να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, πέρα από την παραδοσιακή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όπως αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και μεταποιητική βιομηχανία. Ο Παγασητικός Κόλπος, η θαλάσσια περιοχή των Β. Σποράδων, όπως άλλωστε το Αιγαίο και γενικότερα η Μεσόγειος, φιλοξενούν πληθώρα μοναδικών αγαθών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και φυσικού πλούτου, δημιουργώντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη καταδυτικού και πολιτιστικού τουρισμού και επιστημονική μελέτη.  

Το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου, με τους οινοαμφορείς, είναι το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο στο οποίο μπορεί άνθρωπος να καταδυθεί, ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιλαμβάνει την ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση εννέα συνολικά ναυαγίων – Υποβρύχιων Μουσείων στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό. 

Κατορθώσαμε να συνδέσουμε τον έξυπνο, διαφορετικό, εναλλακτικό, ποιοτικό τουρισμό με τον πολιτισμό και αναβαθμίσαμε τη θέση της Θεσσαλίας στο διεθνή τουριστικό χάρτη. Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, πολυβραβευμένο, για τις ενάλιες αρχαιότητες, τα υποβρύχια μουσεία και τον καταδυτικό τουρισμό, το Bluemed, στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν επικεφαλής εταίρος. Ανοίξαμε ένα νέο δρόμο τουρισμού, έναν νέο δρόμο πολιτισμού, όπου ο επισκέπτης παρακολουθεί από μία νέα σκοπιά τους πλούτους της χώρας μας, ένα ποιοτικό και καινοτόμο τουριστικό προϊόν που προσφέρει προστιθέμενη εθνική αξία. 

Το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία επισκέψιμων εναλίων αρχαιολογικών χώρων στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και του Παγασητικού, υλοποιήθηκε μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων BLUEMED και του ΕΣΠΑ, σε τετραμερή αγαστή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων Αλοννήσου και Αλμυρού. 

Το έργο, με σεβασμό στις αρχές της προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, έχει ως στόχους να προωθήσει την καινοτομία στον τομέα της κατάδυσης, να βελτιώσει την εμπειρία της κατάδυσης μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και τεχνολογιών, να προσελκύσει ένα σημαντικό μέρος από τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που επιλέγουν καταδυτικό τουρισμό και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής εικονικής κατάδυσης στα Κέντρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού (KΕΕΚ). 

Κατά τη διαμόρφωση των Κέντρων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του Κοινού (ΚΕΕΚ) στοχεύσαμε στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη διάδραση του επισκέπτη με το εκθεσιακό υλικό, την ενεργητική εμπλοκή του στην εκθεσιακή εμπειρία και τη διαβάθμιση της πληροφορίας, προκειμένου εκείνος να επιλέγει πόσο και σε τι θα εμβαθύνει και θα αφιερώσει το χρόνο του. Επενδύσαμε στο γεγονός ότι μέσω των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, είναι δυνατό η Ενάλια Αρχαιολογική Κληρονομιά να καταστεί προσβάσιμη από μη καταδυόμενους. Δώσαμε συνεπώς τη δυνατότητα και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα  ή τη θέληση να καταδυθούν να παρακολουθήσουν από κοντά τα ευρήματα

Δεν σταματάμε όμως να σχεδιάζουμε και να οραματιζόμαστε. Τα επόμενα Υποθαλάσσια Μουσεία που θα εγκαινιαστούν είναι στα ακρωτήρια Τηλέγραφος και Γλάρος Νηών και στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης το ακρωτήριο Γλάρος. 

Το έργο της ανάδειξης της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί ορόσημο για την Περιφερειακή Αρχή και ειδικότερα τον Περιφέρειάρχη Κώστα Αγοραστό, που με δικές του πρωτοβουλίες από την πρώτη στιγμή το οραματίστηκε, εμπνεύστηκε και το υλοποίησε. Παράλληλα, αξίζουν συγχαρητήρια όλοι οι συντελεστές του έργου, που υπό τον άξιο συντονισμό της Αγγελικής Βενέτη, Υπεύθυνης του Προγράμματος BlueMed & BlueMed Plus πρωτοπόρησαν στον ελληνικό χώρο. Έχουμε αποδείξει ότι ακούμε, σχεδιάζουμε και συνδιαμορφώνουμε. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του υβριδικού συνεδρίου που αρχίζει σήμερα με έδρα το Βόλο και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να «αναδυθούν» νέες, προτάσεις, απόψεις και ιδέες που θα οδηγήσουν την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά ακόμη πιο ψηλά και, προπαντώς, πιο κοντά στον πολίτη και τον επισκέπτη.  

Σας ευχαριστώ!»

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το