Τοπικά

CD από τη χορωδία «Δημητριάς» γκρεμίζει ταμπού για τα παιδιά Ρομά

Η κυκλοφορία του CD «Άντε να λύσουμε», που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις της παιδικής χορωδίας «Δημητριάς», υπήρξε η κορύφωση της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται την τελευταία τετραετία στο χορωδιακό σύνολο της Μητρόπολης Δημητριάδος. Έναν μήνα μετά από την επίσημη παρουσίαση, οι συντελεστές του ευελπιστούν ότι πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη της αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στις κοινότητες Ρομά και μη Ρομά της περιοχής.

Ο εκπαιδευτικός και μουσικός κ. Βαγγέλης Μπαντελάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή του εγχειρήματος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική διεύθυνση της χορωδίας, αναφέρθηκε στο πρώτο CD που κυκλοφόρησε από τη χορωδία «Δημητριάς». Αριθμεί 25 περίπου παιδιά από τέσσερις σχολικές μονάδες. Τα περισσότερα προέρχονται από το 10ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας, ενώ πλαισιώνονται από μαθητές και μαθήτριες του 1ου δημοτικού σχολείου Βόλου, του 2ου γυμνασίου Νέας Ιωνίας και του 7ου γυμνασίου Βόλου.
Ο κ. Μπαντελάς σχολιάζοντας τον τίτλο του cd, εξήγησε τον λόγο του δανεισμού ενός στίχου από το τραγούδι «Ένα καράβι» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου: «Θέλουμε να αφήσουμε στην άκρη κάποια ταμπού και συμπεριφορές, που μπλοκάρουν την εξέλιξη της κοινωνίας. Να πάμε σ’ ένα μέρος που θα το έχουμε στήσει μόνοι μας, δίχως προκαταλήψεις».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας: «Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ενδιαφέρεται προσωπικά για τη λειτουργία της παιδικής χορωδίας, η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια στέλνει προς πάσα κατεύθυνση μηνύματα για την αλληλεγγύη και τη μαθητική συντροφικότητα. Άλλωστε, όταν αναφερόμαστε στη χορωδία, μιλάμε για ένα εγχείρημα που κινείται γύρω από τη μουσική, αλλά απώτερο σκοπό έχει την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση επί ίσοις όροις των παιδιών και από τις δύο κοινότητες».

Η επιχειρούμενη άρση αποκλεισμών που κρατούν πολλά χρόνια και η διαμόρφωση ενός πλαισίου, το οποίο προσεγγίζει ισότιμα τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος, ανεξάρτητα με το εάν κάποιος είναι Ρομά ή όχι, προκάλεσε το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Η ηχογράφηση και η κυκλοφορία του CD έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από την Επιτροπή Ερευνών του ιδρύματος, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Ένταξη και εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (2016/18)», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Χρήστο Γκόβαρη», σημείωσε ο κ. Μπαντελάς, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Η ηχογράφηση έγινε πέρυσι τον Ιούνιο, στο στούντιο του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, παρουσία του υπεύθυνου καθηγητή κ. Σπύρου Παπαδόπουλου και του ηχολήπτη κ. Νίκου Βαμβακά».
Πέρα από τα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους επί σκηνής, η χορωδία πλαισιώνεται από μία πλειάδα μουσικών, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση του CD, με τον Βαγγέλη Μπαντελά να λέει: «Κατ’ αρχήν, έχουμε κοντά μας έναν κληρικό. Ο λόγος για τον π. Ιωάννη Καμακά, ο οποίος είναι εφημέριος στον ναό του Αγίου Δημητρίου και παίζει αρμόνιο. Φανταστείτε το: Ένας ιερέας να παίζει κάποιο μουσικό όργανο και να εμπνέει τους πάντες στη χορωδία, ενώ πλαισιώνεται από τους Γιάννη Σκαμπαρδώνη (βιολί), Αντώνη Βούλγαρη (λαούτο), Γιώργο Διαμαντόπουλο (κανονάκι), Αδάμο Νώντα (ακορντεόν), Αχιλλέα Τίγκα (νέυ/φλογέρες), Γιώργο Χαρίτο (κοντραμπάσο), Ιάκωβο Μπατζιανούδη (κρουστά), Γεωργία Παλάσκα και Γιώργο Τάσιο (κιθάρα) και εμένα στο κλαρίνο».

* Το cd «Άντε να λύσουμε» διατίθεται δωρεάν από το γραφείο του καθηγητή Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Γκόβαρη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο της γραμματείας 24210 74981, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη από τις 09.00-14.00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το