Τοπικά

«Μπούκαραν» στο γραφείο της Δωροθέας Κολυνδρίνη και ζήτησαν στοιχεία για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Παράσταση διαμαρτυρίας με πανό στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας πραγματοποίησε σήμερα η Επιτροπή Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
Οι διαμαρτυρόμενοι κρέμασαν πανό από μπαλκόνι του κτιρίου, ενώ άνοιξαν πανό και μέσα στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, από την οποία ζήτησαν τα έχουν πρόσβαση στην καθημερινή καταγραφή ρύπων της ΑΓΕΤ.

Η κ. Κολυνδρίνη υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών που έχει λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι γίνονται παραπάνω απ’ όσα προβλέπονται από τον θεσμικό ρόλο της Περιφέρειας, ενώ υπενθύμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε την πολιτική του θέση για την καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία.

«Εμείς κάνουμε ελέγχους με βάση τους περιβαλλοντικούς όρους και για ό,τι μεμπτό καταλογίζεται πρόστιμο, όχι μόνο στην ΑΓΕΤ αλλά και σε άλλες μεγάλες βιομηχανίες», τόνισε η κ. Κολυνδρίνη και δεσμεύτηκε να δώσει στην Επιτροπή τα στοιχεία των μετρήσεων που ζητήθηκαν.
Όσον αφορά την χρήση RDF, υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική έγκριση του Υπουργείου και στόχος είναι να τροποποιηθεί, όπως ζητούν οι περισσότεροι φορείς της Μαγνησίας.

Η Επιτροπή αναφερόμενη στην απροειδοποίητη επίσκεψη δήλωσε πως είχε προσπαθήσει επανειλημμένως να οριστεί συνάντηση τηλεφωνικά, αλλά με το πέρας 20 ημερών έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει διάθεση. Στη συνέχεια υπήρξε έγγραφο αίτημα για συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη, αλλά και πάλι η απόκριση ήταν «οψόμεθα». “Μετά από 2 μήνες κωλυσιεργίας η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε σε συνέλευσή της πως όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, τότε το βουνό οφείλει να επισκεφθεί τον Μωάμεθ. Κι έτσι κι έγινε”
Σύμφωνα με την επιτροπή “η Αντιπεριφερειάρχης στα ερωτήματα της Επιτροπής απάντησε ότι δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί τα μέλη της και ότι στη στρογγυλή τράπεζα με τους φορείς και στην ουσιαστική διάλεξη από τον Paul Connett όπου αποκρυσταλλώθηκε ο κίνδυνος από τις διοξίνες που θα παράγονται από την καύση σκουπιδιών δεν ήταν υποχρεωμένη να παρευρεθεί. Οι πολίτες όμως τόνισαν ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει ενημέρωση σε θέματα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία.
Παράλληλα όμως τονίστηκε εκ μέρους της ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει το καθήκον της και τους από το νόμο προβλεπόμενους ελέγχους. Τα μέλη της Επιτροπής τόνισαν ότι διεθνώς η καύση απορριμμάτων έχει αποδειχθεί επικίνδυνη και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί η άδεια. Επίσης κατέθεσαν μία σειρά από ερωτήματα που αναμένουν να απαντηθούν, από τα οποία τα κυριότερα είναι:
ΕΡΩΤΗΜΑ 1: Ποιά είναι η επίσημη θέση της Περιφέρειας για την συναποτέφρωση των αποβλήτων (και όχι μόνο του RDF) και της λυματολάσπης από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ; Ποιούς επιστημονικούς φορείς έχει συμβουλευτεί για ένα τόσο καίριο ζήτημα;
ΕΡΩΤΗΜΑ 2: Ποιά είναι η επίσημη θέση της Περιφέρειας, για την τροποποίηση της απόφασης περιβαλλοντικών όρων που αφορά την συναποτέφρωση των απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και την αιτιολόγηση που περιλαμβάνεται σε αυτή για την αύξηση των ορίων αέριων εκπομπών TOC κατά 4 φορές;
ΕΡΩΤΗΜΑ 3: Έχει προβεί η Περιφέρεια σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους για την τήρηση τόσο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όσο και της κείμενης νομοθεσίας που αφορά την συναποτέφρωση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ; Ποια είναι η σύσταση της επιτροπής που διεξάγει τους ελέγχους αυτούς όσον αφορά στις ειδικότητες; Ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων και ποιες οι επιπτώσεις/πρόστιμα που επιβλήθηκαν βάσει της κείμενης νομοθεσίας, σε περίπτωση παραβίασης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των απαιτήσεων της νομοθεσίας για την συναποτέφρωση αποβλήτων;
ΕΡΩΤΗΜΑ 4: Ποια είναι η επίσημη θέση της Περιφέρειας σε σχέση με το ΕΣΔΑ και την τήρηση και εφαρμογή των στόχων του;
ΕΡΩΤΗΜΑ 5: Θεωρείτε ότι δεν ήταν απαραίτητη η παρουσία εκπροσώπου σας στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των φορέων της περιοχής για την συναποτέφρωση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ, στην οποία προσκληθήκατε εγκαίρως και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27/01/2018 και αφορά την δημόσια υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Βόλου;
ΕΡΩΤΗΜΑ 6: Μήπως, κύριε Περιφερειάρχα και κυρία Αντιπεριφερειάρχη, θα έπρεπε οι πολίτες να έχουν καθημερινά τη δυνατότητα να γνωρίζουν τα επίπεδα της αέριας ρύπανσης και αναλόγως να ρυθμίζουν τη ζωή τους και τη στάση τους; Γιατί δε λειτουργεί στην πολύπαθη περιοχή μας αξιόπιστο και προσβάσιμο στους πολίτες σύστημα μέτρησης και απεικόνισης των τιμών των αέριων ρύπων; Μήπως η αλήθεια θα αφήσει χωρίς επιχειρήματα όσους θέτουν την κερδοφορία επάνω από την αειφορία και το σεβασμό στον άνθρωπο και στο Περιβάλλον;

Η Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα της επιτροπής. Από την άλλη τα μέλη της Επιτροπής δήλωσαν ότι θέλουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου στο πλευρό των πολιτών για να προασπιστούν τη Δημόσια Υγεία που έχει τεθεί σε άμεσο κίνδυνο από την καύση σκουπιδιών στους απαρχαιωμένους κλιβάνους της ΑΓΕΤ.
Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών συνεχίζει τον αγώνα της και καλεί τους πολίτες του Βόλου σε νέα συνέλευση τη Δευτέρα 5-2-2018 για να οργανωθούν οι επόμενες δράσεις και κυρίως η διοργάνωση του Πανβολιώτικου Συλλαλητηρίου κατά της καύσης σκουπιδιών.
Θέλουμε καθαρό αέρα και υγεία για εμάς και τα παιδιά μας”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το